Του Δημήτρη Καραγιώργου
Αλλαγές και βελτιώσεις χρειάζεται ακόμη και το σουηδικό σύστημα Υγείας, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.
Σύμφωνα με τους δείκτες, παρέχει άριστες υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας. Η γήρανση, ωστόσο, του πληθυσμού, απαιτεί καλύτερη οργάνωση στην παροχή της φροντίδας.
Θέτει, δε, σε δοκιμασία την ικανότητα του συστήματος να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές που έχει σήμερα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία περιέχει και μία σειρά οδηγιών για το κορυφαίο σουηδικό σύστημα.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η σκανδιναβική αυτή χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στον ΟΟΣΑ: Το 5,2% των Σουηδών είναι ηλικίας άνω των 80 ετών, όταν το μέσο ποσοστό στις χώρες του Οργανισμού είναι 4,2%.
Ως αποτέλεσμα αυτού, δαπανά το 3,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) για την υγεία των ηλικιωμένων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ δεν ξεπερνά το 1,7% του ΑΕΠ.
Η Σουηδία έχει, επίσης, τους περισσότερους αναλογικά εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, παρέχοντας και κατ΄ οίκον υπηρεσίες. Το 70% των ηλικιωμένων απολαμβάνουν υπηρεσίες περίθαλψης στο σπίτι τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα εμφανίζει τους καλύτερους δείκτες σε αποφυγή νοσηλείας για χρόνια προβλήματα υγείας, όπως άσθμα (22,2 νοσηλείες ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι μέσου όρου 45,8 στον ΟΟΣΑ).
Πρωτοβάθμια
Ένα στοιχείο που ενδιαφέρει και την Ελλάδα - λόγω των επικείμενων αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ - είναι ότι το 90% των Σουηδών δηλώνουν ότι αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό από το προσωπικό της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας.
Οι επιδόσεις αυτές συνδέονται με τα άριστα συστήματα αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Το σύστημα, ωστόσο, έχει και αδύναμους κρίκους, με βασικότερο τον συντονισμό μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ενδεικτικό είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς διαβητικούς τύπου Ι, έχουν σωστή ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης.
Οι νοσηλείες, επίσης, ηλικιωμένων ατόμων άνω των 80 ετών για μη ρυθμισμένο διαβήτη, είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ και μιάμιση φορά περισσότερες από τις αντίστοιχες στη Δανία.
Η μέση διάρκεια νοσηλείας έπειτα από οξύ έμφραγμα, είναι στη Σουηδία λιγότερη από πέντε μέρες - μία από τις μικρότερες στον ΟΟΣΑ - και αποτελεί σημάδι απόδοσης του συστήματος.
Εκπαίδευση
Οι εξωτερικοί γιατροί, ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο σε τόσο σύντομο διάστημα.
Μόλις το 20% των γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας αναφέρουν ότι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να διαχειριστούν έναν ασθενή 48 ώρες έπειτα από το εξιτήριο, όταν το ανάλογο ποσοστό είναι 70% στη Γερμανία.
Ο συντονισμός της παρεχόμενης φροντίδας μεταξύ νοσοκομείων, πρωτοβάθμιας φροντίδας και τοπικών υπηρεσιών, καθίσταται βασική πρόκληση για το σύστημα της Σουηδίας, σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών του ΟΟΣΑ.
Η κεντρική κυβέρνηση - σημειώνουν - πρέπει να καθορίσει ξεκάθαρα τους τομείς ευθύνης.
Για παράδειγμα, οι κεντρικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν πιο καθορισμένο ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ορίζοντας εθνικά κριτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου