Τιμές για 290 νέα φάρμακα μέσα στα Χριστούγεννα

Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Πορεία προς τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων πήραν από σήμερα 290 νέα φάρμακα, για τα οποία συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας.

Από αυτά, τα 30 είναι απολύτως καινοτόμα, νοσοκομειακά, άλλα 10 είναι ορφανά φάρμακα, ενώ περιλαμβάνονται στα προϊόντα που συζητήθηκαν περίπου 15 σκευάσματα σε νέα συσκευασία, άλλα τόσα σε νέες μορφές και περιεκτικότητες, καθώς επίσης και εμβόλια.

Στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν επίσης και περίπου 35 ενστάσεις προϊόντων, για τα οποία γίνονται διορθώσεις τιμής, βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Οι αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης θα οδηγήσουν στην έκδοση ενός ξεχωριστού δελτίου τιμών φαρμάκων πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τα ίδια προϊόντα θα ενταχθούν και στη γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο μήνα.

Από τη γενική ανακοστολόγηση του Ιανουαρίου θα εξαιρεθούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία θα παραμείνουν κοστολογούμενα από το υπουργείο Υγείας, και στα οποία θα επιτραπεί η αύξηση της τιμής τους από 5-10% σε ετήσια βάση, θα συνεχίσουν όμως να συμπεριλαμβάνεται η τιμή τους σε Δελτία Τιμών Φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου