Ψάχνοντας για κριτήρια υπερσυνταγογράφησης μέσω Ιατρικών Συλλόγων !

Αθήνα, 14-10-2013 

Απαντώντας στις επιστολές-διαμαρτυρίες Ιατρικών Συλλόγων σχετικά με τα ενημερωτικά στοιχεία που εστάλησαν από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς, μέσω e-δάπυ, σας γνωρίζουμε ότι:

Ο Οργανισμός θεωρεί σημαντικό να ενημερώνει τους Ιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του για τους συνταγογραφικούς τους δείκτες σε σχέση με αυτούς της ειδικότητας τους και σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να επεκτείνει αυτήν την ενημέρωση στο σύνολο των συνταγογράφων ιατρών, συνεπώς εκτός από τους συμβεβλημένους ιατρούς θα περιληφθούν στις ενημερώσεις και ιατροί του ΕΣΥ αλλά και ιατροί πιστοποιημένοι στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (μέσω web εφαρμογής στην οποία ο κάθε επαγγελματίας υγείας θα εισέρχεται με τον ατομικό του κωδικό για να ελέγξει τα αποτελέσματα της συνταγογραφίας του καθημερινά).

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στον νόμο 4046/2012. και στο πεδίο 2.8, «Συνταγογράφηση και Παρακολούθηση», αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση: «παρέχει ενημέρωση και προειδοποιήσεις σε κάθε ιατρό σχετικά με τη συνταγογραφική του δραστηριότητα, όταν παρατηρείται συνταγογράφηση άνω του μέσου όρου των συγκρίσιμων ιατρών (τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και τους αυτούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, έως ότου ενοποιηθούν), καθώς και όταν παραβαίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. Τα εν λόγω ενημερωτικά στοιχεία παρέχονται τουλάχιστον κάθε μήνα...» κλπ.

Ο στόχος είναι η ενημέρωση των ιατρών για τη συνταγογραφική τους δραστηριότητα σε σχέση με την ειδικότητα τους και η επίπτωση της στη διαμόρφωση της δαπάνης του Οργανισμού 

και δεν αποτελεί ενέργεια που αφορά σε ελεγκτική διαδικασία. Τα απεσταλμένα ενημερωτικά των ιατρών μέσω e-dapy καλύπτουν τις πρώτες 18 ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ στόχος είναι στο άμεσο μέλλον η ενημέρωση να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον ανά 10 ημέρες.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το σύνολο των εκτελεσμένων συνταγών εκάστου ιατρού για κάθε μήνα, όπως αυτά καταγράφονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην ΚΜΕΣ. Συνεπώς στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται π.χ. φύλλα επαναλαμβανόμενων συνταγών που έχει εκδώσει ο ιατρός και δεν έχουν εκτελεσθεί ακόμη. Τα λογιστικά κριτήρια και οι δείκτες χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης της συνταγογραφίας ενός ιατρού με αυτή των συναδέλφων του της ίδιας ειδικότητας.

Όσον αφορά την πληροφορία σχετικά με την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων που χορηγούνται (γενόσημα, off-patent, on-patent και μοναδικά) διευκρινίζουμε ότι η ανάλυση γίνεται με βάση την εκτέλεση της συνταγής. Επισημαίνουμε ότι, από την ανάλυση της συνταγογράφησης διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή της δραστικής στις συνταγές οδηγεί μονοσήμαντα σε ποσοστό 55 % σε on-patent και μοναδικά σκευάσματα. Το υπόλοιπο 45 % αφορά γενόσημα και off-patent σκευάσματα, αλλά δεν πρέπει όμως να αγνοηθεί το γεγονός ότι με το υπ' αρίθμ. 2575/21-8-2013 έγγραφο και το δελτίο τύπου στις 23-8-2013 του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, καλούνται οι ιατροί μέλη του «να συνεχίσουν να αναγράφουν παράλληλα με τη δραστική και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στο οποίο έχουν εμπιστοσύνη, στα σχόλια της συνταγής και στο βιβλιάριο τον ασθενούς», επηρεάζοντας την διαδικασία επιλογής γενοσήμου και off-patent φαρμάκου. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι και αυτή η κατηγοριοποίηση έχει προστεθεί ως ποιοτικός δείκτης συνταγογράφησης.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε παρατήρηση- πρόταση εκ μέρους σας που αφορά τον τρόπο ενημέρωσης για τη συνταγογραφική συμπεριφορά των ιατρών μπορεί να τεθεί στη Διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου να ληφθεί υπόψη.

Στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη ενημέρωση ή πληροφορία. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

Δ. ΚΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου