Χριστίνα Παπανικολάου: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξοικονόμησε 2,5 δις €

Η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα – ενός από τα πιο εξελιγμένα συστήματα παγκοσμίως - είχε σαν αποτέλεσμα τη περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% και την εξοικονόμηση 2,5 δις €, σε σχέση με το 2009. Αυτή ήταν η κεντρική δήλωση της Γ.Γ. του ΥΥΚΑ κας Χ. Παπανικολάου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο eHealth που διοργανώθηκε στη Βοστόνη τον περασμένο μήνα, με από κοινού διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Η κα Παπανικολάου ανέφερε ότι η οικονομική κρίση που χτύπησε βίαια την Ελλάδα, λειτούργησε σαν καταλύτης για την εξεύρεση καινοτόμων ιδεών για τη συρρίκνωση του διογκούμενου ελλείμματος της χώρας. «Πιστεύω ότι η αποτελεσματική χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στο τομέα της υγείας, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία για τη δομική αναμόρφωση και τη δημιουργία αποτελεσματικών και βιώσιμων συστημάτων υγείας» δήλωσε η κα Παπανικολάου.

Πριν την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το 2011, το μέσο μηνιαίο κόστος των συνταγών ανερχόταν σε 25 εκ. € και το μέσο μηνιαίο πλήθος συνταγών σε 300.000 συνταγές. Μετά την εφαρμογή της, το μέσο μηνιαίο κόστος μειώθηκε στα 13 εκ. € ενώ το πλήθος των συνταγών μειώθηκε σε 200.000. «Η εφαρμογή τέτοιων μηχανογραφικών συστημάτων στο τομέα της Υγείας μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη, την κοινικοοικονομική πρόοδο και μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ήταν η άποψη της κας Παπανικολάου. Βεβαίως η κα Παπανικολάου δήλωσε ευθαρσώς ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν διέφυγε της κριτικής. Η ηλεκτρονική εφαρμογή «κράσσαρε» πολλές φορές, ενώ υπήρχαν διαστήματα που δεν λειτουργούσε για εβδομάδες. Επίσης, όπως αναφέρουν στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, έγινε στόχος hackers,οι οποίο «ανέβαζαν» στο σύστημα εκατομμύρια πλαστές συνταγές, όμως σταδιακά τα προβλήματα λύθηκαν. Μεγάλη ανησυχία για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διατύπωσε επίσης ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος προετοιμασίας για τον αρχικό πιλότο της εφαρμογής.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζής, σε ομιλία του τον Απρίλιο του 2013, παρουσιάζοντας μια μελέτη της Mc Kinsey η οποία αναφέρει ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ο «ανατέλλων αστέρας» στην συνεισφορά για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας, χαρακτήρισε τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σαν «την πιο σημαντική κληρονομιά που μπορεί να αφήσει κάποιος», καθώς μπορούν να μειώσουν την υπερσυνταγογράφηση και συμπερασματικά να βοηθήσουν στη μείωση των κρατικών δαπανών.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Δανία, η Ε.Ε. εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε ένα διακρατικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

1 σχόλιο:

  1. Η CHRISTINE ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΦΟΥΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΕ ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή