«Μύθος» η υψηλότερη ασφαλιστική τιμή;

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)

Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων υπολογίζεται, πλέον, με τρεις τρόπους και σύμφωνα με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ, που χειρίζονται οι φαρμακοποιοί, δεν υπάρχει ασφαλιστική τιμή υψηλότερη της λιανικής. Τι δηλώνει για τις αλλαγές ο Υπουργός.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ, μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν φαρμακοποιοί ο πρώτος τρόπος αφορά στην περίπτωση που η λιανική τιμή (Λ.Τ.) είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική (Α.Τ.) και η θεραπευτική κατηγορία φαρμάκου διαθέτει γενόσημο. Για παράδειγμα, σε σκεύασμα που κοστίζει στο ράφι 30 ευρώ και η τιμή αποζημίωσης του είναι 20 ευρώ η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής είναι 10 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τη συμμετοχή με 25% του ασφαλισμένου, που διαμορφώνεται στα 5 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει συνολικά 15 ευρώ από την τσέπη του. 

Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώσει το ποσό της συμμετοχής του και τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της Λ.Τ και της Α.Τ. 

Ο δεύτερος τρόπος υπολογισμού του ποσού που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος αφορά στην περίπτωση όπου η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική και η θεραπευτική κατηγορία δεν έχει γενόσημο. 
Έτσι, αν η λιανική τιμή είναι στα 30 ευρώ και η τιμή αποζημίωσης στα 20 ευρώ και άρα η διαφορά των δύο είναι στα 10 ευρώ και η συμμετοχή (25%) διαμορφώνεται στα 5 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει 10 ευρώ, καθώς η διαφορά που προκύπτει μεταξύ της Λ.Τ. και της Α.Τ μοιράζεται ισόποσα στον ασφαλισμένο και το Ταμείο (5€ συμμετοχή συν 5 € το μισό της διαφοράς).

Ο τρίτος τρόπος υπολογισμού αφορά στην περίπτωση όπου η ασφαλιστική τιμή είναι μεγαλύτερη από τη λιανική τιμή, ανεξάρτητα της ένδειξης γενοσήμου. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα. 

Με λιανική τιμή 10 ευρώ και τιμή αποζημίωσης 15 ευρώ ακολουθούνται τα εξής βήματα: 
• η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω στη λιανική τιμή (10 x 25% = 2,5 ευρώ) και στη συνέχεια,

• υπολογίζεται η διαφορά που προκύπτει μεταξύ Α.Τ. και Λ.Τ., που στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι 5 ευρώ. 

• Ακολουθεί ο υπολογισμός του 50% της συμμετοχής (2,5 x 50% ) που είναι 1,25 ευρώ και μετά, 

• ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ελέγξει ποια είναι η μικρότερη τιμή, η διαφορά των δύο τιμών (5€) ή το 50% της συμμετοχής (1,25€) και

• το μικρότερο ποσό το αφαιρεί από τη συμμετοχή (2,5€) και έτσι προκύπτει τι πληρώνει ο ασφαλισμένος, δηλαδή 1,25 ευρώ (2,5€ - 1,25 €).

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι διαχειριστές του λογισμικού των φαρμακοποιών, από τον έλεγχο του αρχείου φαρμάκων στις τιμές αναφοράς (ΗΔΙΚΑ) μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει ασφαλιστική τιμή μεγαλύτερη από τη λιανική τιμή.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης σχολίασε: Σήμερα έχουμε κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το 50% όταν ένας ασφαλισμένος, ενώ μπορεί να πάρει φθηνό φάρμακο, επιλέγει να πάρει από μόνος του το ακριβό. Δεν υπάρχει καμιά αύξηση της συμμετοχής. Αντιθέτως ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή κάτω της ασφαλιστικής τιμής αναφοράς, θα έχει τη μισή συμμετοχή, από 25% στο 12,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου