Έρχεται κόφτης στη συνταγογράφηση των γιατρών! Τι συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας -Άδωνι

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Οι τελικές αποφάσεις για τη φαρμακευτική πολιτική, τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τα ληξιπρόθεσμα έλαβαν σήμερα τρόικα και υπουργείο Υγείας. Τι αποφάσισαν για γιατρούς και τιμές φαρμάκων

Όριο στη συνταγογράφηση μπαίνει στους γιατρούς καθώς οι δανειστές μας σε σύσκεψη με τον Άδωνι Γεωργιάδη αποφάσισαν να δώσουν κίνητρα και αντικίνητρα στους γιατρούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα. 

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει ηλεκτρονικός “κόφτης” στη συνταγογράφηση γεγονός που σημαίνει ότι όποιος γιατρός δε γράφει γενόσημα σε ποσοστό έως και 60%,τότε το σύστημα θα τον μπλοκάρει και δε θα μπορεί να εκδίδει άλλες συνταγές. 

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα ανταμοιβής σε όσους συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα. Δεν έχει όμως ακόμη αποσαφηνιστεί τι είδους οικονομικά κίνητρα θα είναι αυτά. Κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες. 

Κατά τα άλλα οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% της τιμής που θα λαμβάνουν τα off patent φάρμακα (όσα έχουν χάσει την πατέντα τους) από 80% που είναι σήμερα.
Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στις τιμές τους καθώς την κατιούσα παίρνουν και τα off patent.

Με βάση τη συμφωνία οι τιμές των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους θα ορίζεται είτε στο 50% από την αρχική, είτε με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης αναλόγως ποια είναι η χαμηλότερη. 

Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν τα 20 μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ψαλίδι και όριο σε παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου