Τα μυστικά των ασφαλιστικών προγραμμάτων νοσηλείας

  • Πόση αποζημίωση δικαιούστε ανά νοσηλεία; 
  • Ποιο είναι το πλαφόν στην κάλυψη του νοσοκομείου; 
  • Μπορώ να ασφαλιστώ μόνο για χειρουργείο; 
  • Κάθε πότε θα αυξάνονται τα ασφάλιστρα;

Τα ασφαλιστικά συμβόλαια περιέχουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να καταλάβετε και να σταθμίσετε προτού υπογράψετε. 
Δείτε τα σημαντικότερα σημεία: 
 Συμβόλαια ισόβιας διάρκειας και ετήσιας ανανέωσης. Τα παλαιά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης είχαν ισόβια διάρκεια. Τώρα η συντριπτική πλειονότης των εταιρειών προσφέρει συμβόλαια που ανανεώνονται κάθε χρόνο με δυνατότητα μάλιστα μονομερούς τροποποίησης των όρων από την πλευρά της ασφαλιστικής εταιρείας.
Υπάρχει μία μόνον εταιρεία που προσφέρει ετησίως ανανεούμενο συμβόλαιο  με εγγύηση των όρων και αυτή είναι θυγατρική συστημικής τράπεζας. Υπάρχουν και λίγες εταιρείες που συνεχίζουν να προσφέρουν ισόβια συμβόλαια με σχεδόν όμως διπλάσια  ασφάλιστρα από τα υπόλοιπα.
Εάν είστε για παράδειγμα 40 χρονών θα πληρώνετε κατά μέσον όρο 500 με 600 ευρώ ετήσια ασφάλιστρα στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια και περί τα 1.200 ευρώ εάν επιλέξετε συμβόλαιο ισόβιας διάρκειας.
 Μονομερής τροποποίηση από την ασφαλιστική. 
Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί,όπως είπαμε, να τροποποιήσει μονομερώς τους όρους του συμβολαίου,όχι όμως και να το καταργήσει. Εσείς όμως καλό είναι  να ζητάτε από τον ασφαλιστή σας να σας ενημερώνει για το εάν και τι τροποιήσεις θα γίνουν στο συμβόλαιό σας κάθε φορά που το τελευταίο θα ανανεώνετε.
 Μόνο σε συμβεβλημένους γιατρούς. Επειδή μπορεί να ζητήσετε ένα συμβόλαιο εξωνοσοκομειακής περίθαλψης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εταιρείες βάζουν ένα πλαφόν εξόδων σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις(από 1.500 έως 2.000 ευρώ τον χρόνο). Επίσης θα πρέπει να διαλέξετε από μία λίστα  συμβλημένων με την ασφαλιστική εταιρεία γιατρών και  διαγνωστικών κέντρων. Η μόνη εξαίρεση που σας δίνει δικαίωμα να χρησιμοποιήστε τους γιατρούς της επιλογής σας είναι να συμμετάσχετε σε ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας που εργάζεστε.
 Πλαφόν στις δαπάνες νοσηλείας. Στα νοσοκομειακά προγράμματα κανονικά καλύπτεται και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ). Γνωστές όμως εταιρείες,κυρίως θυγατρικές πολυεθνικών ασφαλιστικών,βάζουν πλαφόν στην ημερήσια δαπάνη νοσηλείας στην Μ.Ε.Θ (περί τα 600 ευρώ ημερησίως)
 Απαλλαγή από αποζημιώσεις. Για να σας αποζημιώνει η εταιρεία που θα επιλέξετε από το πρώτο ευρώ της νοσηλείας σας θα πρέπει να καταβάλετε υψηλό ασφάλιστρο. Για αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν συμβόλαιο με απαλλαγή των  πρώτων 1.500 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν σε μια εισαγωγή  σας στο νοσομείο τα συνολικά έξοδα είναι 3.700 ευρώ η ασφαλιστική εταιρεία θα σας αποζημιώσει για 2.200 ευρώ.
 Όρια αποζημίωσης ανά νοσηλεία ή ετησίως. Το όριο  αποζημίωσης ορίζεται από την εταιρεία είτε ανα συμβάν είτε ετησίως. Επίσης το συμβάν για τις ασφαλιστικές εταιρείες ορίζεται, για τις περισσότερες από αυτές, μια νοσηλεία που διαρκεί 90 ημέρες εάν και υπάρχει πολύ γνωστή εταιρεία που ορίζει το συμβάν ως νοσηλεία 45 ημερών.
Εαν η νοσηλεία συνεχισθεί,και πέρα από τις 90 ημέρες, ισχύει  νέα  απαλλαγή των 1500 ευρώ. Ετσι εάν για παράδειγμα παραμείνετε στο νοσοκομείο 120 ημέρες και τα συνολικά έξοδα είναι 5.500 ευρώ η ασφαλιστική εταιρεία θα σας δώσει 2.500 ευρώ.Τα υπόλοιπα δεν σημαίνει ότι θα τα επιβαρυνθείτε όλα  από την τσέπη σας αφού εάν στην εισαγωγή σας χρησιμοποιήσετε το ασφαλιστικό σας Ταμείο (ΕΟΠΥΥ) η εμπειρία δείχνει οτι αυτό θα σας καλύψει περί το 50% του υπολοίπου(1.500 ευρώ) και τα  1.500 ευρώ που απομένουν θα είναι η δική σας συμμετοχή.
 Αύξηση ασφαλίστρων ετησίως. Σχεδόν όλες οι εταιρείες προχωρούν κάθε χρόνο σε αύξηση των ασφαλίστρων στα νοσοκομειακά τους προγράμματα. Μόνον που ορισμένες κινούνται σε λογικά επίπεδα και άλλες όχι. Για παράδειγμα τα λογικά περιθώρια κινούνται στο 4%-5% όταν όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν εταιρείες που κάνουν αυξήσεις στην περιοχή του 10%. Παράλληλα να προσέξετε εάν πιθανά η αύξηση του ασφαλίστρου συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της απαλλαγής του ποσού μέχρι του οποίου δεν σας αποζημιώνει η ασφαλιστική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου