Αλλαγές προτείνει ο πρώην πρόεδρος ΕΟΦ

Περισσότερα χρήματα για τη φαρμακευτική περίθαλψη ζητάει ο Ι. Τούντας, προτείνοντας δέκα αλλαγές στην πολιτική για το Φάρμακο.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ζήτησε αναθεώρηση του μνημονιακού στόχου για 2 δισ. ευρώ δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2014. Όπως ανέφερε, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη του ασφαλισμένου ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, το σύστημα τιμολόγησης θα πρέπει να απλοποιηθεί και να εφαρμόζεται δύο φορές του χρόνο. Θα βασίζεται, δε, σε 8 με 12 ευρωπαϊκές χώρες αναφοράς, με ταυτόχρονη καθιέρωση μικρότερης ασφαλιστικής τιμής για κάθε αποζημιούμενο φάρμακο. 
Κατά τον κ. Τούντα, τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα, με τον έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών και με τη διαμόρφωση αντικειμενικών και δεσμευτικών κριτηρίων για τη διάθεση των αναγκαίων ποσοτήτων για κάθε φάρμακο από κάθε εταιρεία, θα εξασφαλίσουν την επάρκεια των φαρμάκων.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΟΦ πιστεύει πως θα πρέπει να υιοθετηθεί νέο σύστημα θετικής λίστας φαρμάκων που αποζημιώνονται και η οποία θα περιλαμβάνει μόνο τα αποτελεσματικά φάρμακα και τις αναγκαίες συσκευασίες κατόπιν αξιολόγησης. Η αρνητική λίστα και η λίστα Φαρμάκων Υψηλού Κόστους θα πρέπει να καταργηθούν, ενώ τα τελευταία θα πρέπει να διατίθενται και από τα φαρμακεία, εφόσον δεν είναι αμιγώς νοσοκομειακά, με προκαθορισμένη αμοιβή ή μικρό ποσοστό κέρδους.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, ο κ. Τούντας συντάσσεται με τη σταδιακή μείωση της τιμή τους και την προώθηση της χρήσης τους, όχι μόνο με αρνητικά κίνητρα αλλά και με θετικά σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, ασθενείς. 
Ειδικότερα, θα πρέπει να διαμορφωθούν εισοδηματικά κριτήρια στην ίδια συμμετοχή των ασφαλισμένων, «προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο αναγκαίο φάρμακο από τα ασθενέστερα στρώματα και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Όπως ανέφερε ο κ. Τούντας, θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα μέτρα «της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας με αναπροσαρμογή του περιορισμού του 15% ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού και υιοθέτηση του αιτήματος για αναγραφή του εμπορικού σκευάσματος ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά».

Ακόμη, ο καθηγητής ζήτησε υποστήριξη της φαρμακευτικής έρευνας με την αναθεώρηση και βελτίωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για να καταστεί η Ελλάδα χώρα αναφοράς για ορισμένα φάρμακα και με τη διασύνδεση των φαρμακευτικών σχολών με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα.

Ακόμη θεωρεί ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια φαρμακευτική επιχειρηματικότητα «με νέο θεσμικό καθεστώς για την αδειοδότηση και λειτουργία των φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών, με νέες μορφές επιχειρηματικότητας στον κλάδο των φαρμακείων και με τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων». Αλλά και ο ίδιος ο ΕΟΦ θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και να συγκεντρώσει όλες τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες που αφορούν το φάρμακο.

ΠΗΓΗ: Βασιλική Αγγουρίδη virus.com.gr

2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ. ΑΥΤΑ ΘΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝΕ ΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΕΧΑΝΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή