Ο ΙΣΑ ζητά επιτέλους την εφαρμογή των Νόμων – Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μονο στα Ιατρεία - Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή

Αθήνα 26/8/2013
ΘΕΜΑ:
Κε Υπουργέ, ο ΙΣΑ ζητά επιτέλους την εφαρμογή των Νόμων –
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μονο στα Ιατρεία -
Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή


Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

Με αφορμή το όψιμο, έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων που αφορούν στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αποκλειστικό γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ορθή και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον Έλληνα πολίτη, εντός και εκτός ΕΟΠΥΥ, θεωρεί υποχρέωσή του να επισημάνει ότι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελούν αμιγώς ιατρικές πράξεις που ασκούνται, στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, με την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη ιατρού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του νόμου και των κανόνων της επιστήμης.

Ο ΙΣΑ και τα μέλη του θεωρούν τους φαρμακοποιούς, όπως και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, πολύτιμους συνεργάτες τους και έχουν διαχρονικά άριστη συνεργασία μαζί τους.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει με ιδιαίτερη έμφαση να επισημάνουμε ότι :

Κάθε ιατρική πράξη, ακόμη και οι απλούστερες (όπως φλεβοκέντηση, μέτρηση σακχάρου ή άλλες μετρήσεις) θα πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά εντός «ιατρείων» που λειτουργούν υπό την επιστημονική ευθύνη ιατρού (αρθρ. 1 του ν. 3418/2005, αρθρ. 111επ του ΑΝ 1565/1939 και 175 ΠΚ).

Στα πλαίσια αυτά η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η θεραπεία και η επιλογή φαρμάκου είναι ΑΜΙΓΩΣ ιατρικές πράξεις. Όλα τα συνταγογραφούμενα ιδιοσκευάσματα πρέπει να χορηγούνται μόνο με βάση ιατρική συνταγή (αρθ. 13 παρ.4 του νδ. 96/73 και άρθ. 96 και 97 της Αριθ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013)

Οι συνταγές πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από φαρμακοποιούς και όχι από υπαλλήλους των φαρμακείων μη φαρμακοποιούς. Βιβλιάρια ασθενών δεν έχουν λόγο και δεν πρέπει να κρατούνται εντός των φαρμακείων. (πδ 312/92 και πδ 121/2008).


Όλα τα ως άνω ζητήματα αποτελούν απτούς κανόνες ορθής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι οι αγώνες για τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της Υγείας πρέπει να δίδονται από όλους τους υγειονομικούς μαζί μέσα από ένα Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο, με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το πραγματικό όφελος του ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης.

Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία, σε αυτούς τους δύσκολους για τη χώρα καιρούς θα σταθεί αρωγός και με συγκεκριμένες ενέργειες θα βοηθήσει προς τη κατεύθυνση αυτή, ώστε μέσα από σαφείς κανόνες και συγκεκριμένους ρόλους του καθενός επαγγελματία υγείας να διασφαλιστεί η ορθή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως πρώτο στάδιο και ακρογωνιαίος λίθος στην ορθή αντιμετώπιση κάθε συγκεκριμένου περιστατικού και τελικά τη διαφύλαξη της υγείας όλων και της δημόσιας υγείας.

Κάθε επαγγελματίας υγείας έχει εκ του νόμου συγκεκριμένα επιστημονικά όρια και έργο.

cleardot
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν Γραμματέας

Γ. Πατούλης                                                   Στ. Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου