Άδωνις: Μολυσματικός «ιός» για τον ΕΟΠΥΥ η υπερβολική συνταγογράφηση

virus 1 Άδωνις: Μολυσματικός «ιός» για τον ΕΟΠΥΥ η υπερβολική συνταγογράφηση
Τον «ιό» της υπερβολικής συνταγογράφησης σε φάρμακα και εξετάσεις, που συνεχώς θεριεύει στον ΕΟΠΥΥ έχει βάλει στο μικροσκόπιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να οργανώνει πλέον «σαφάρι» ελέγχων για την αναχαίτιση του.
 
«Δυο μέρες μελετούσα τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι ας χάσουν τον ύπνο τους» έγραψε μάλιστα ο υπουργός Υγείας στο twitter, προαναγγέλλοντας ακόμη πιο εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους σε ιατρεία, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα πατάξει την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.
Τα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, δείχνουν πως ούτε η ηλεκτρονική αποτύπωση των ιατρικών συνταγών (e- syntagografisi και e-diagnosis) αλλά ούτε και ο έλεγχος των ηλεκτρονικών συνταγολογίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να συγκρατήσουν τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εντός των ενδεδειγμένων ορίων.
 
Τουλάχιστον 70 γιατροί έχουν τιμωρηθεί με την αυστηρότερη ποινή -εκείνη της αφαίρεσης δια  παντός του δικαιώματος για συνταγογράφηση-, ενώ σε άλλους τόσους έχουν επιβληθεί πρόστιμα από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Επιπλέον, εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα έχουν τιμωρηθεί με  προσωρινή στέρηση του δικαιώματος για συνταγογράφηση και «κλείσιμο» του κωδικού τους στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα για διάστημα 3 έως 6 μηνών. 
 
Επιδημία υπερ-συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ
 
Εκατοντάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ελέγχονται κάθε εβδομάδα από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Η υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων αναδεικνύεται στον πιο ισχυρό μολυσματικό «ιό» για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με τις ιατρικές ειδικότητες των ουρολόγων, των ορθοπεδικών και των νευρολόγων να κρατούν τα πρωτεία στην παραβατική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, έχουν εντοπισθεί ουρολόγοι που συνταγογραφούσαν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία με τη… σέσουλα σε ασθενείς τους, με ελάχιστους εξ αυτών να πληρούν τις σχετικές θεραπευτικές ενδείξεις, όπως πχ ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αναλόγως, ορθοπεδικοί εντοπίστηκαν να συνταγογραφούν αφειδώς φάρμακα για την οστεοπόρωση σε ασθενείς και νευρολόγοι-ψυχίατροι να δίνουν αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, χωρίς να υπάρχουν οι ενδεδειγμένες νόσοι.
 
Χωρίς όρια, όμως, συνεχίζεται και η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που «φορτώνουν» τους ασθενείς με παραπεμπτικά για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, υπερήχους, ακτινογραφίες, σπινθηρογραφήματα κ.ά.. Είναι ενδεικτική η περίπτωση ορθοπεδικού που έχει συνταγογραφήσει εξετάσεις ύψους 60.000 ευρώ στους ασθενείς του σε διάστημα ενός μόλις μήνα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια μαγνητική τομογραφία -είναι από τις πιο ακριβές εξετάσεις-  αποζημιώνεται με το ποσό των 165  ευρώ, αντιλαμβάνεται πόσες εξετάσεις πρέπει να συνταγογραφηθούν, για να συμπληρωθεί το ποσό των 60.000 ευρώ του εν λόγω ορθοπεδικού.
 
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο ορθοπεδικός παρακολουθείται το τελευταίο διάστημα και καταγράφει συνεχή… ρεκόρ παραπεμπτικών υψηλής αξίας, έως και τέσσερις φορές πάνω από το μέσο μηνιαίο όρο των γιατρών της ειδικότητάς του, χωρίς, ωστόσο, να διαθέτει μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό ασθενών. Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνει αυτομάτως στην περίπτωση αυτή –όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση- και το διαγνωστικό κέντρο, όπου εκτελέστηκαν οι διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να ελεγχθεί, εάν επρόκειτο για προκλητή και κατευθυνόμενη ζήτηση.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

5 σχόλια:

  1. Ανακάλυψαν πάλι την Αμερική ...Βγάλτε τους έξω από το σύστημα τι το λέτε και δεν το κάνετε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕΛΕΤΑ 2 ΜΕΡΕΣ....ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ[ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ] ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΙΖΕΙ ΜΕΣΩ TWITTER.TI NA ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ -ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ.ΠΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλα τώρα δίκιο έχει για τους ορθοπαιδικούς.Προ 10 ετίας ιατρός εκ του εξωτερικού στο πρώην ΤΑΞΥ έβγαζε 2 εκατομμύρια δραχμές μόνο από τη συνεργασία με τα διαγνωστικά (ο ίδιος το έλεγε,δεν καρφώνουμε).Τώρα έχουν σειρά τα φάρμακα για οστεοπόρωση.Να γίνουν ιατρεία που θα κάνουν screening των ασθενών στα νοσοκομεία και θα αποφασίζουν ποια γυναίκα θα πάρει και το χρειάζεται με νοσοκομειακή γνωμάτευση,όπως τα φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας και τις εξωσωματικές.Ρευματολόγοι ενδοκρινολόγοι και ορθοπαιδικοί ειδήμονες για την οστεοπόρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη το screening στα νοσοκομεια θα ειναι αξιοπιστο, εγκυρο και ´´αδιαβλητό´? Μηπως ξεχναμε οτι το περισσοτερο μαυρο χρημα απο φαρμακα κυκλοφορει στους νοσοκομειακους γιατρους? Αρα θα σταματησει απο τους ιδιωτες και θα παει ακομη περισσοτερο στο ΕΣΥ. Αυτο θελουμε? Οι περισσοτεροι ιατροι σε πρωτοκολλα και συνεδρια ειναι οι νοσοκομειακοι, πανεπιστημιακοι και ΙΚΑτζηδες. Οσοι δλδ ειναι υπο τη σκεπη του δημοσιου!! Ας αφησει λοιπον το σαπιο δημοσιο να λειτουργησει σωστα ο ιδιωτικος τομεας μηπως και προχωρησει λιγακι μπροστα αυτο το ρημαγμενο κρατος....

      Διαγραφή
  4. Oι δαπάνες θα αυξάνονται όσο δεν έχει κάθε ασθενής τον δικό του ιατρό, τον ιατρό που να τον ξέρει χρόνια και που θα μπορεί με ασφάλεια για την υγεία του να του πεί ότι θα κάνεις εξετάσεις αίματος ξανά για παράδειγμα μετά από 3 χρόνια ή ότι για το πόνο στη κοιλιά σου έχω υπερηχογράφημα προ 6 μήνες και δεν χρειάζεσαι άλλο ή ότι αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι αλλά δεν χρειάζεσαι ένα κάρο φάρμακα για να το αντιμετωπίσεις επειδή ξέρω τον χαρακτήρα σου χρόνια τώρα ή ότι κάνεις λάθος που πήρες μόνος αντιβίωση από το φαρμακείο και τώρα ζητάς να στη συνταγογραφήσω. Οσο οι ασθενείς γυρνούν από τον ένα γιατρό στον άλλο ψάχνοντας τον φθηνότερο και τον δωρεάν ο κάθε γιατρός στην ανασφάλεια του και καλώς κάνει, ζητά κάθε φορά και νέες εξετάσεις , δίνει νέα φάρμακα κοκ. Να επιλεχθεί από τον ασθενή ο οικογενειακός του ιατρός. Αν δεν του κάνει ο ιατρός που επέλεξε τότε με τον ιατρικό του φάκελο να αναζητά άλλο ιατρό. Αυτό για μένα είναι σχέση ιατρικής και ασθενείας . Τα υπόλοιπα που γίνονται τώρα είναι όπως έγραψε και ο συνάδελφος <>.

    Ενας μη συμβεβλημένος ανώνυμος ιατρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή