Συνάντηση ΔΣ ΙΣΑ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. ΚΟΝΤΟ

Αθήνα 25-07-2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη συνάντηση του Δ.Σ του ΙΣΑ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ.Κοντό

· θα δοθούν 600 εκατομμύρια ευρώ στους παρόχους μέχρι τέλος Αυγούστου και 108 εκατομμύρια ευρώ στους γιατρούς μέχρι τέλος Ιουλίου.

· πρόκειται να ενισχυθούν τα πολυιατρεία -μόλις το 4% των εργαστηριακών εξετάσεων έγινε σε αυτά.

· ο ΕΟΠΥΥ θα συγκροτήσει δικό του σώμα γιατρών για τον κλινικό έλεγχο

Το διάλογο με τους γιατρούς της Αθήνας άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κατά την σημερινή του επίσκεψη στα γραφεία του ΙΣΑ .

Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης, του ΕΟΠΥΥ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την δημιουργία ενός συστήματος που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τέθηκαν από το Δ.Σ του ΙΣΑ τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η δυσλειτουργία του Φορέα στον ιατρικό κόσμο και στους ασθενείς και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για την
επίλυσή τους.

Ειδικότερα:

Ετέθη το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση του γιατρούς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί 108 εκατομμύρια σε 9.000 γιατρούς (οφειλές του ΟΠΑΔ) ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου πρόκειται να δοθούν σε παρόχους 600 εκατομμύρια ευρώ εκ των όποιων ένα μέρος θα διατεθεί στον ιατρικό κόσμο. Σχετικά με το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε την ανάγκη της ισότιμης μεταχείρισης όλων των παρόχων στις πληρωμές των οφειλών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση συμβασιούχων γιατρών. Η μείωση του αριθμού τους κατά 10% που αποτελεί δέσμευση στο μνημόνιο θα επιτευχθεί με τις συνταξιοδοτήσεις.

Έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΙΣΑ σχετικά με την ανάγκη να συγκροτήσει ο ΕΟΠΥΥ το δικό του σώμα γιατρών για το κλινικό έλεγχο των παρόχων.

Δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμοστεί το κλιμακωτό Clow back στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν τα πολυατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Κοντός διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τις προτάσεις της task force και ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να παραμείνει και πάροχος. Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο μόλις το 4% του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων έγινε στις δομές του Φορέα. Πρόκειται να ενισχυθούν τα πολυιατρεία για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αξιοποίηση του έμψυχου υλικού τους και ανασυγκρότηση των μονάδων με την συνένωσή τους όπου είναι απαραίτητο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης έθεσε το θέμα των ανασφάλιστων πολιτών και ο κ. Κοντός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για την φαρμακευτική και νοσηλευτική τους κάλυψη καθώς και το θέμα της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην πιο ευαίσθητη ομάδα των ασθενών.

«Για την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση του ΙΣΑ για τη διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια »,τόνισε ο κ.Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του ΙΣΑ και ζήτησε την συνδρομή του στα κρίσιμα ζητήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία στου Φορέα.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου