Η Ατζέντα και οι προτεραιτότητες του Νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΥ

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ anegis@ependytis.gr


Στον τομέα των εσόδων και όχι των δαπανών βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα για τον Άδωνη Γεωργιάδη και την κυβέρνηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με εμπιστευτικές εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου, τα αναμενόμενα έσοδα του οργανισμού από τα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να φθάσουν μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 που αρχικώς είχαν προϋπολογιστεί. Στην πορεία ο προϋπολογισμός μειώθηκε αρχικά κατά 300 εκατ., εν συνεχεία κατά επιπλέον 500 εκατ. με διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 3,8 δισ. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο «Ε»,έγκυρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά θα διαμορφωθούν γύρω στα 3,5 δισ. Ήτοι 1,2 δισ. λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις...

Κύρια αιτία δεν είναι άλλη από την ύφεση. Λόγω της ανεργίας έχουμε μειωμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που απαιτεί πρόσθετους πόρους. Προφανώς, μοναδική εναλλακτική πηγή εσόδων είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, στον οποίο έχει εγγραφεί κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ. Υπάρχει βέβαια και το έκτακτο αποθεματικό ύψους 2,2 δισ.  

Στο σημείο αυτό εστιάζονται και οι «αιχμές» του Λ.Παπαγεωργόπουλου για μη στήριξη του από τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, που περιλαμβάνονται στην έγγραφη παραίτησή του από τον ΕΟΠΥΥ, την οποία υπέβαλε την Τετάρτη.
Υπ' ατμόν θεωρείται και ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, ο οποίος είχε υποδειχθεί από τη ΔΗ MAP.

Νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέλαβε ο Δημ. Κοντός, ο οποίος δεν πρόλαβε να ζεστάνει την καρέκλα του στον ΟΓΑ (είχε τοποθετηθεί εκεί τον Φεβρουάριο). Οδοντίατρος το επάγγελμα, προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο της Ν.Δ., είναι κουμπάρος του Λευτέρη Ζαγορίτη και στο παρελθόν έχει διατελέσει γ.γ. του υπουργείου Εργασίας. Η τοποθέτησή του θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή. Στον κ. Παπαγεωργόπουλο, πάντως, χρεώνεται η απώλεια ελέγχου στον τομέα των δαπανών, όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.

Όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 70% ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι! Σύμφωνα με τα «απόρρητα» στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο εφέτος έγιναν περίπου 21 εκατ. εξετάσεις, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα μόλις 12 εκατ. Οι δαπάνες από 106 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 εκτοξεύτηκαν στα 141,5 εκατ. εφέτος. Σε επίπεδο δαπανών προδιαγράφεται μέχρι το τέλος του έτους μία απόκλιση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ! Συνολικά, λοιπόν, αν λάβουμε υπόψη τις αποκλίσεις εσόδων δαπανών, βλέπουμε ότι το αναμενόμενο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ είναι πιθανό να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό η τρόικα έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα», ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες και να καλυφθεί το οικονομικό άνοιγμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά να εφαρμοστεί άμεσα ένας μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων (clawback) από τους παρόχους, σε περίπτωση υπέρβασης των προϋπολογισθεισών δαπανών.

Ο κ. Σαλμάς δεν έχει κρύψει την πικρία του για την απομάκρυνσή του, θεωρώντας ότι επί των ημερών του τιθασεύτηκε το έλλειμμα,τέθηκε υπό έλεγχο η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ για τα υπόλοιπα έριχνε την ευθύνη στον κ. Παπαγεωργόπουλο. Είναι γνωστό ότι είχε κακές σχέσεις με τον Α.Λυκουρέντζο και με τις διοικήσεις πολλών φορέων που επόπτευε, όπως, π.χ., ο ΕΟΦ.

Ανώτατο όριο
Το μέτρο του clawback ισχύει ήδη από πέρυσι για τις φαρμακοβιομηχανίες και εφέτος το ανώτατο όριο που έχει τεθεί είναι 197 εκατ.ευρώ τον μήνα για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων. Ανάλογο μέτρο εφαρμόζεται για τα φάρμακα και στην Πορτογαλία. Η είσπραξη του clawback στα φάρμακα γίνεται κάθε έξι μήνες. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2013 το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομήχανοι είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, προκειμένου να λάβουν τιμή τα νέα φάρμακα,οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να καταβάλουν το clawback.

Παράλληλα, θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα, όπως πλαφόν ανά ασθενή και γιατρό, καθώς και πρωτόκολλα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.Επί τάπητος ετέθη και η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος, αλλά απορρίφθηκαν λόγω της οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Εδώ θα αναλάβει δράση ο νέος υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας, ο οποίος έχει θητεία στο υπουργείο Οικονομικών με ειδική αποστολή τον έλεγχο των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ. Χαμηλού προφίλ πολιτικός από τη Θεσπρωτία, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της επιτροπής ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. 

Πηγή: Εφημερίδα Επενδυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου