Ο ΙΣΑ προτείνει την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης αντί ασφαλιστικής ενημερότητας για την επίσπευση της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Αθήνα, 25/6/2013
ΑΠ 38358
Προς: τον Διοικητή του ΙΚΑ
κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο

Αξιότιμε κ. Διοικητά,
Όπως είναι γνωστό στους ιατρούς οφείλονται από τριετίας και πλέον οι δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται. Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. οικ.9425/04.02.2012(ΦΕΚ Β/188) ΚΥΑ, όπως ισχύει μετά και την τροποποίηση της με την υπ΄αριθμ. οικ. 18579 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄/427/25.02.2013), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4132/2013, ορίσθηκε το ποσοστό έκπτωσης και η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλομένων ποσών. Μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν οι ιατροί στα κατά περίπτωση ασφαλιστικά ταμεία είναι και η ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ ακόμη και στην περίπτωση που οι ιατροί δεν τηρούσαν προσωπικό.

Όπως γίνεται σαφές η διαδικασία αυτή δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ιατρούς, διότι οι κατά τόπους υπηρεσίες προκειμένου να δώσουν αυτή την βεβαίωση ζητούν πλείστα δικαιολογητικά όπως έναρξη επιτηδεύματος κ.α., με αποτέλεσμα να καθυστέρει περαιτέρω η διαδικασία αποπληρωμής των ιατρών και φυσικά να δημιουργείται μεγάλη γραφειοκρατία καθώς επίσης και φόρτος εργασίας στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Με δεδομένο ότι οι ιατροί βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, παραμένοντας για 3 ολόκληρα χρόνια απλήρωτοι ,κάθε περαιτέρω καθυστέρηση είναι αφόρητη. Προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια με σκοπό την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμών χρεών του ΕΟΠΥΥ προς του συμβεβλημένους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες προτείνουμε οι ιατροί που δεν απασχολούν προσωπικό να υποβάλουν αντί της ασφαλιστικής ενημερότητας μια υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει ότι δεν απασχολούν προσωπικό για να μην υπάρχει μια ακόμη γραφειοκρατική διαδικασία που παρακωλύει την αποπληρωμή των οφειλομένων.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                     ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου