“Στόχος η ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας” - O Υπουργός Υγείας στην 66η Σύνοδο του Π.Ο.Υ.


Γραφείο Τύπου Υπουργού                                                                                                                          
Γενεύη, 21 Μαΐου 2013  

Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, στις 20 και 21 Μαΐου 2013 στην 66η Συνόδο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη με βασικό θέμα συζήτησης «Την ενσωμάτωση της Υγείας στους νέους Αναπτυξιακούς Στόχους».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, στις 20 και 21 Μαΐου, συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με βασικό θέμα συζήτησης «Την ενσωμάτωση της Υγείας στους νέους Αναπτυξιακούς Στόχους», συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Γενεύη, Πρέσβη κ. Α. Αλεξανδρή και την Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο, Πρέσβη κα Κ. Αθανασιάδη.  Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η υγεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και στον καθοριστικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει για την ευημερία των λαών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Υπογράμμισε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για την εξασφάλιση του αγαθού της υγείας για τους κατοίκους της Ελλάδας, με  βασικό στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Επισήμανε ότι, με εντολή και την υποστήριξη του Πρωθυπουργού, κ. Α. Σαμαρά, το Υπουργείο Υγείας προχωρά με γρήγορα βήματα στην ενίσχυση των ΜΕΘ και την υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου. Επιπλέον,  αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πλάνο του Υπουργείου Υγείας με δράσεις όπως η αναδιοργάνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος υγείας για την ενίσχυση της διαφάνειας.  

Στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας της Λιθουανίας, με τον οποίο συζήτησε το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες των επικείμενων Προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, συζήτησαν το τρέχον νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέπτυξαν πρόγραμμα εργασιών για τη  συζήτηση των πιο βασικών Οδηγιών, με έμφαση στην τροπολογία Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού καθώς και για την τιμολόγηση φαρμάκων. Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας διατύπωσε τη σταθερή του θέση για την ανάγκη περιορισμού του καπνίσματος, ιδιαίτερα στη νεολαία, και επανέλαβε τις επιφυλάξεις της χώρας για ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας ως προς την ανάγκη ισορροπημένης προσέγγισης που θα λαμβάνει υπ’ όψιν την οικονομικές επιπτώσεις.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου, με τον οποίο συζήτησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα συστήματα υγείας των δύο χωρών. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση της παραδοσιακά στενής σχέσης των δύο χωρών εμβαθύνοντας στον τομέα της υγείας και κυρίως στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Λυκουρέντζος συναντήθηκε ακόμη με τον Υπουργό Υγείας του Τουρκμενιστάν, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Διυπουργική Σύνοδο για τις Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της χώρας  τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ αναφέρθηκαν στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα της υγείας μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με την Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης του ΠΟΥ, Dr. Jakab, με την οποία συζήτησε την στενή συνεργασία του Περιφερειακού Γραφείου με τη χώρα μας για τη δημιουργία εργαλείου με στόχο την εκτίμηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην υγεία προκειμένου να υλοποιηθούν ακόμη πιο στοχευόμενες πολιτικές υγείας σε τομείς όπου απαιτείται.  

Παράλληλα, συνομίλησε με τον Dr. Newman, Διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΠΟΥ για την ελονοσία, ο οποίος συνεχάρη το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος, καθώς και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς για τις απαραίτητες ενέργειες που υλοποίησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κρούσματα που είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν και να απομακρυνθεί ο όποιος κίνδυνος.  

Κατά διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε η Γερμανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Γενεύη, ο κ. Λυκουρέντζος και ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Bahr, συζήτησαν σε θερμό κλίμα την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις του τομέα της υγείας.

Τέλος, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το ερευνητικό κέντρο CERN όπου ξεναγήθηκε από το Γενικό Διευθυντή του κέντρου, Dr. Heuer, και συζήτησε προτάσεις συνεργασίας μεταξύ του ερευνητικού κέντρου και της Ελλάδας, στον τομέα της υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου