Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στις Βρυξέλλες και υπογραφή νέου Συμφώνου Συνεργασίας για την Ψυχική Υγεία


Γραφείο Τύπου Υπουργού
  Αθήνα, 28 Μαΐου 2013

Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε  τις Βρυξέλλες στις 27-28 Μαΐου 2013, απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το HIV και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ε.Ε και είχε προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με τους Επιτρόπους Υγείας και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, μετά από πρόσκληση του Επιτρόπου Υγείας, κ.Tonio Borg, απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το HIV και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ε.Ε, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 – 28 Μαΐου 2013 στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS).

Ο κ. Λυκουρέντζος είχε, επίσης, προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με τους Επιτρόπους Υγείας, κ. Tonio Borg, και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. László Andor, αντιστοίχως για την προώθηση σημαντικών εθνικών θεμάτων στους τομείς αρμοδιότητάς τους. 

Ο κ. Λυκουρέντζος στον χαιρετισμό του στην έναρξη της ανωτέρω συνάντησης υψηλού επιπέδου για το HIV, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί παγκοσμίως στην αναχαίτιση της επιδημίας του HIV / AIDS, τονίζοντας ωστόσο ότι ο αγώνας συνεχίζεται με στόχο την εξάλειψη της νόσου.


Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή ως προς τις περιπτώσεις των νέων λοιμώξεων HIV, αναφέροντας ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων περιστατικών HIV αφορούσε σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ).

Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα συνεχίζει να εκτιμά, να αξιολογεί, να θέτει προτεραιότητες έτσι ώστε να υλοποιήσει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου η πρόληψη, η αντιμετώπιση, η θεραπεία της HIV λοίμωξης και η φροντίδα των ανθρώπων με HIV/AIDS, να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα οι υγειονομικοί φορείς της χώρας εργάζονται με γνώμονα να ανταποκριθούν τόσο στις ιδιαίτερες ανάγκες και ζητήματα που θέτει το νόσημα, όσο και στη δέσμευση της χώρας στην πολιτική διακήρυξη για το HIV/AIDS του 2011 του ΟΗΕ για μηδενισμό των νέων λοιμώξεων, μηδενικού στιγματισμού και μηδενικών θανάτων. 

Ο κ. Λυκουρέντζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και των φορέων του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το UNAIDS, στη βοήθεια και στις επισημάνσεις τους καθώς και στη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επισήμανε τέλος ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στη χρηματοδότησή του, ωστόσο, προκειμένου η σημερινή οικονομική πραγματικότητα να μην αποβεί επιζήμια για τους πάσχοντες από AIDS και τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο Υγείας έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στο να διαμορφώσει ένα υγειονομικό δίχτυ ασφαλείας (health safety net) για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανασφάλιστοι, ασθενείς με AIDS και οι τοξικομανείς. 

Κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Υγείας κ. Borg o κ. Λυκουρέντζος συζήτησε θέματα σχετικά με την εν εξελίξει συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Επιτροπής στον τομέα των μεταδοτικών νοσημάτων και τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε στον κ. Borg την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, το Πρόγραμμα Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher), μέσω του οποίου επιδιώκεται η κάλυψη των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, και ζήτησε την υποστήριξη του στην υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού και άκρως απαραίτητου προγράμματος κυρίως για τις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στην agenda των συζητήσεων με τον Επίτροπο Υγείας ήταν και η πρόταση οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε τις εθνικές θέσεις στο θέμα του καπνού υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία ισορροπημένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη την προστασία της υγείας με εστίαση στους νέους και στη μη έναρξη του καπνίσματος αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας. Τέλος συζητήθηκε η προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 με έμφαση στο νομοθετικό έργο που η χώρα μας θα κληθεί να διαχειριστεί, καθώς και στις προτεραιότητες που η χώρα μας σκοπεύει να προωθήσει στον τομέα της υγείας.              

Στη συνάντηση με τον Επίτροπο Απασχόλησης, κ. Andor, υπεγράφη νέο Σύμφωνο Συνεργασίας για την Ψυχική Υγεία. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Λυκουρέντζος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκπροσώπησα τη χώρα μας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το AIDS και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα πραγματοποιήσαμε δυο σημαντικές συνεργασίες με τον Επίτροπο Υγείας, κ. Borg, και με τον Επίτροπο Απασχόλησης, κ. Andor, στις οποίες προωθήσαμε τις Ελληνικές θέσεις, μεταξύ των οποίων, τις προτάσεις μας για την Οδηγία η οποία αφορά τα προϊόντα Καπνού και επιτύχαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με το επιπλέον ποσό των 100 εκ. Ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου