Γιατροί και δικηγόροι στο στόχαστρο του ΔΝΤ για μεγάλη φοροδιαφυγή


Περισσότερους ελέγχους σε ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών υψηλών εισοδημάτων, κυρίως των γιατρών και των δικηγόρων, την ενίσχυση της μονάδας ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, την άμεση λειτουργία αυτοματοποιημένου συστήματος ειδοποίησης οφειλετών, ζητά μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πέμπτη αξιολόγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ταυτόχρονα συστήνει η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών να έχει διοικητικές και νομικές αρμοδιότητες να εγκρίνει διακανονισμούς δόσεων και να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους μεγάλων οφειλετών.


Ανησυχία για την είσπραξη οφειλών και προστίμων

Στην έκθεση, που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», εκφράζεται έκδηλα η ανησυχία του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την είσπραξη των οφειλών και των προστίμων.
Ωστόσο τα στελέχη της Τρόικα επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες απόδοσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη μονάδα ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων όπου τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, ενώ οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πολύ κοντά στον στόχο που προβλέπει το μνημόνιο. Αντίθετα οι επιδόσεις στον έλεγχο φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου «παραμένουν ασθενείς». Ακόμα όμως και για αυτή την κατηγορία τονίζεται ότι «οι αρχές εξακολουθούν να αγωνίζονται προκειμένου να επιτύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Την ίδια στιγμή, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων πρέπει να διεκδικήσει την πρόσληψη 800 ελεγκτών, ενω υπογραμμίζουν δηκτικά ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι να πεισθούν οι ελεγκτές να χρησιμοποιούν το σύστημα ELENXIS σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης αναφέρουν ότι έχουν εκπαιδευθεί ελεγκτές προκειμένου να ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των κατασκευών και των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε.:

1. Φυσικά Πρόσωπα Μεγάλου Πλούτου (ΦΜΜΠ). Την επικέντρωση του ελεγκτικού ενδιαφέροντος σε γιατρούς και δικηγόρους συστήνει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις κατηγορίες αυτές εντοπίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ συστήνεται οι έλεγχο να πραγματοποιούνται με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις αγορές και τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.
Οπως τονίζουν τα στελέχη της Τρόικα οι επιδόσεις στον έλεγχο ΦΠΜΠ παραμένουν ασθενείς. Οι αρχές όπως τονίζεται στην έκθεση «εξακολουθούν να αγωνίζονται προκειμένου να επιτύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με το πρόγραμμα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου (ΦΠΜΠ)».

2. Μικρό ενδιαφέρον για θέσεις ελεγκτών. Η επαναξιολόγηση των ελεγκτών δεν απέφερε τον αναμενόμενο αριθμό αιτήσεων. Ενώ προκηρύχθηκαν 4.091 θέσεις, μόνον 2.520 υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις, εκ των οποίων περίπου το 55% διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στον έλεγχο. Το άτονο αυτό αποτέλεσμα αποδίδεται στη σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων καθώς και στην απαίτηση υπογραφής νέων συμβάσεων απόδοσης. Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι (ποσοστό 98%) ήταν ήδη εργαζόμενοι της ΓΓΔΕ και μόνον το 2% προερχόταν από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικομικών .

3. Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Εχουν εντοπιστεί 347 φορολογούμενοι που έχουν εμβάσει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, και έχουν ξεκινήσει δεκαέξι έλεγχοι.

4. Νέο σύστημα αυτοματοποιημένης αποστολής ειδοποιήσεων για φορολογικές οφειλές. Τα στελέχη της Τρόικα θεωρούν ότι είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των εισπράξεων του τρέχοντος έτους. Το σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στις 20 Απριλίου του 2013, αλλά καθυστέρησε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

5. Μεγάλοι οφειλέτες. Στην επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών (ΕΜΕΙΣ) υπάγονται 2.527 οφειλέτες με χρέος ύψους 33,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι ανεπίδεκτες είσπραξης με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να είναι χαμηλή. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2103 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 173 μεγάλων οφειλετών που ανέχονταν σε 2,4 δισ. ευρώ. Οι πραγματικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 12,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι οι οφειλές είναι παλαιές και δύσκολο να εισπραχθούν. Επίσης τονίζεται ότι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σπάνιες.

6. Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Η αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα κατά τους πρώτους 3½ μήνες του 2013 ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης με επιπλέον πόρους και της πιο εστιασμένης διαχείρισης ― ολοκληρώθηκαν 63 τακτικοί έλεγχοι (έναντι 76 για το δεκάμηνο από Μάρτιο ως Δεκέμβριο 2012) και 129 προσωρινοί έλεγχοι (έναντι 271 για όλο το έτος του 2012).

4 σχόλια:

  1. Nα στοχεύσουν τους δικηγόρους.Όλοι τους πληρώνονται απο τους εντολείς με την ελπίδα να τελεσιδικήσει κάτι.Γίνεται αυτό στην Ελλάδα;Αεριτζίδικα λεφτά.Γίνεται απεργία των δικαστικών,αυτοί όμως πληρώνονται κανονικά παράσταση,παρότι περιμένουν στο προαύλιο με τον καφέ στο χέρι.Εμείς ούτε απεργίες έχουμε δικαίωμα και τους πληρώνουμε για τα ληξιπρόθεσμα,ενω το κράτος σφυρά κλέφτικα.Άσε τα τηλέφωνα των ασθενών τζαμπέ.Αυτοί τις συμβουλές τις χρεώνουν στην τελική αμοιβή.Κορόιδο γιατρέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΠΡΟΕΔΡΟΙ......ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πιο αεριτζίδικα λεφτά τα παίρνουν οι δικηγόροι!500ρες τα παράβολα για τις δίκες , 500ρικα για μια απλή παράσταση σε υπογραφή συμβολαίων κλπ. Και το πιο εξωφρενικό...αμείβονται με ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου για το οποίο υπογράφεται το συμβόλαιο (γιατρεύεις έναν 80χρόνο...παίρνεις διπλάσια απ'ό,τι εάν γιάτρευες έναν 40χρονο)!Ούτε φιλικές τιμές...ούτε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν ένα χρόνο έκανα ανακαίνιση στο ιατρείο ( ηλεκτρολογικά : 3.000, υδραυλικά : 1.500, βάψιμο : 3.000 ). Απόδειξη ; καμία. Έπρεπε να πληρώσω επιπλέον το ΦΠΑ για να μου δώσουν απόδειξη.
    Κι ύστερα μιλάμε για φοροδιαφυγή....
    Κομμωτήριο έπρεπε να ανοίξω. Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή