Μεταρρυθμίσεις στην υγεία: Ευκαιρία ή απειλή για τις επιχειρήσεις;


Τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναλύει σε πρόσφατη έκθεση της η συμβουλευτική εταιρία Deloitte. Ως σημαντικότερες για το επιχειρηματικό περιβάλλον κατατάσσει την ενίσχυση των καινοτομιών, τις μειώσεις στα κόστη σε εθνικό επίπεδο, τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά και τις αλλαγές στα μοντέλα των πωλήσεων.
Προκειμένου να αξιολογήσει τα κοινά στοιχεία που έχουν οι μεταρρυθμίσεις ανά τον κόσμο, καθώς και το πως αντέδρασαν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των επιστημών ζωής, η συμβουλευτική εταιρία πραγματοποίησε συνεντεύξεις μέσω του διαδικτύου με 295 στελέχη του χώρου.
Στα πλαίσια της έρευνας, το 61% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές στις μεγάλες αγορές παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους, ενώ μόνο το 8% θεωρούν ότι δεν είναι τόσο έντονος. Τα στελέχη της βιομηχανίας δήλωσαν ότι παρόλο που η προσαρμογή στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για εκείνους (77%), παραδέχονται ότι οι εταιρίες τους ανταποκρίνονται αντιδραστικά και όχι με στρατηγική.
Μεταξύ των βασικότερων ευρημάτων της η Deloitte επισημαίνει τα εξής:
  • Η μείωση στις δαπάνες και η αύξηση της πρόσβασης στην αγορά φαίνεται ότι αποτελούν κοινά σημεία των μεταρρυθμίσεων στην υγεία. Τα κράτη ωστόσο, εμφανίζονται πρόθυμα να ενισχύσουν τις καινοτομίες στην ιατρική και τις επιστήμες ζωής. Αυτό παρέχει ευκαιρίες για τις εταιρίες του χώρου, μέσω συστημάτων τιμολόγησης που βασίζονται στην αξία, κινήτρων που παρέχουν οι κυβερνήσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη, καθώς και άλλων πρακτικών.
  • Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι βασικότερες επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις θα είναι η καινοτομία και τα μοντέλα των πωλήσεων. Το πως οι εταιρίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες, αποτελεί μια βασική πρόκληση. Επιπλέον, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει τις διαδικασίες επίτευξης καινοτόμων λύσεων ή ότι θα το κάνουν στο μέλλον, καθώς και ότι το 58% εκείνων θα προσαρμόσουν τα μοντέλα των πωλήσεων τους υπό το φως των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.
  • Ορισμένα στοιχεία μεταρρυθμίσεων διαφέρουν ανά τη χώρα. Οι εταιρίες θα πρέπει να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στις αλλαγές λόγω των πιέσεων για νέες τιμολογήσεις, καθώς και των εκάστοτε κυβερνητικών δαπανών για τα φάρμακα.
  • Οι κορυφαίες εταιρίες αναδιαμορφώνουν τις δραστηριότητές τους σε επίπεδο καινοτομίας και πωλήσεων ενόψει των μεταρρυθμίσεων. Οι ερωτηθέντες των οποίων η επιχείρηση ανταποκρίθηκε στις αναδυόμενες ευκαιρίες, εμφανίζονται πιο σίγουροι ότι η κίνηση αυτή επηρέασε θετικά τα κέρδη τους.
Παρά τις εγγενείς προκλήσεις, σχεδόν το μισό (47%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία. Μερική από αυτήν πηγάζει από προϊόντα που βρίσκονται σε ανάπτυξη και τηρούν τους στόχους των αναθεωρημένων συστημάτων, όπως η ασθενοκεντρική προσέγγιση που τέθηκε ως στόχος στο 39% των περιπτώσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων του τομέα της φαρμακευτικής θεωρούν ότι η σημαντικότερη ευκαιρία είναι η διευρυμένη πρόσβαση στην αγορά.
Κλείνοντας, η Deloitte σημειώνει ότι η μελέτη της δείχνει ότι είναι απαραίτητη μια δράση σε δύο επίπεδα: Πρώτον, οι εταιρίες του τομέα των επιστημών ζωής χρειάζονται να λάβουν μια στρατηγική και παγκόσμια προσέγγιση, παρά να αντιδρούν στο να αλλάζουν από αγορά σε αγορά. Δεύτερον, οι εταιρίες χρειάζονται να εξετάσουν τις ευκαιρίες που μπορούν να επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.
Στο παρακάτω infographic παραθέτει ορισμένα από τα ευρήματά της.
Η σχετική έκθεση δημοσιεύεται στη διεύθυνση: http://bit.ly/17WJbtL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου