Απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην πρακτική έκδοσης ανακοινώσεων από φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας



Τα δημόσια ερωτήματα που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έθεσε προς τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Α., με αφορμή την απόφαση του να στηρίξει στο Συμβούλιο Επικρατείας τη «διαταγή» της τρόικας να προωθηθεί η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, έχουν προκαλέσει αμηχανία και αδικαιολόγητο εκνευρισμό σε κάποιους από τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας μας.
Οι λίγοι ευτυχώς αυτοί Πρόεδροι, υιοθετώντας μια καθαρά συντεχνιακή λογική, σπεύδουν να εκδώσουν ανακοινώσεις υποστήριξης αυτής της απαράδεκτης κατά την άποψη μας ενέργειας του Προέδρου του Φ.Σ.Α.. Δυστυχώς, αν διαβάσει κανείς το περιεχόμενο αυτών των ανακοινώσεων, θα διαπιστώσει ότι δεν γίνεται διάλογος με επιστημονικά επιχειρήματα πάνω στις θέσεις που ο Ι.Σ.Α. υποστηρίζει, αλλά μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη ενέργεια.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ένα μείζον θέμα, που αφορά την ποιότητα της δημόσιας υγείας και την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς, να το μετατρέψει σε σύγκρουση δύο επιστημονικών κλάδων κύρους, του ιατρικού κόσμου και των φαρμακοποιών.

Για το λόγο αυτό και δεν προσφύγαμε, ενώ θα μπορούσαμε, στη λογική έκδοσης ανακοινώσεων και από άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας , με περιεχόμενο αντίστοιχο της δικής μας τοποθέτησης. Δεν ωφελεί μια τέτοια σύγκρουση ούτε τους γιατρούς, ούτε τους φαρμακοποιούς. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα ωφελήσει τους ασθενείς.
Η πρακτική αυτή, που κατά την άποψη μας ανεύθυνα υιοθετήθηκε από έναν μικρό αριθμό φαρμακευτικών συλλόγων, ωφελεί μόνον αυτούς που συστηματικά προωθούν, με τις εντολές της Τρόικας, την πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και όλων των λειτουργών του.
Πρόθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ήταν να αναδείξει τις δραματικές συνέπειες που θα έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία των ασφαλισμένων η υιοθέτηση της πρακτικής , από τη μια της υποχρεωτικής συνταγογράφησης από το γιατρό του φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία. Και από την άλλη, της χορήγησης του φαρμάκου από τον φαρμακοποιό στον ασθενή, χωρίς ιατρική ευθύνη παρακολούθησης, με κριτήριο την πιο χαμηλή τιμή. Αυτή η πρακτική για μας είναι αντιεπιστημονική , προωθείται δυστυχώς με την υποστήριξη και του ΦΣΑ. Είναι μια πρακτική που ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα σε καμία προηγμένη υγειονομικά χώρα της Δύσης.
Δεν πρόκειται λοιπόν ως Ι.Σ.Α. να μπούμε σε κανενός είδους αντιπαράθεση με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας , όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν τη μεταξύ μας σύγκρουση για να διευκολύνουν την προώθηση του σχεδίου τους, που είναι η πλήρης αποδόμηση του δημόσιου συστήματος και παροχών υγείας.
Η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ταυτίζεται με το συμφέρον των ασθενών. Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο ασφαλές και επώνυμο φάρμακο που είναι κατάλληλο για τη θεραπεία τους και οι γιατροί την υποχρέωση και επιστημονική ευθύνη να χορηγούν την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, με βάση όχι την τιμή του, αλλά την θεραπευτική του αποτελεσματικότητα. Κάτι που αποδέχθηκε και η Πολιτεία άλλωστε, εισάγοντας ρητές εξαιρέσεις.
Τονίζουμε για ακόμη μία φορά την θέση μας απαρέγκλιτα ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ
                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
               Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ               ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου