Αύριο το καυτό ραντεβού τρόικας-ΕΟΠΥΥ!


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσουν όλα τα δεδομένα της υγείας, όσα έχουν γίνει και όσα δεν έγιναν στο ΕΣΥ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ. Τι θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αλλά και τι οδηγίες έδωσε ο πρωθυπουργός. 

Ακόμη και τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα προβλήματα στον τομέα της Υγείας με αποτέλεσμα να δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιταχύνει κάθε διαδικασία για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς βρίσκονται όχι μόνο στο μικροσκόπιο των τροικανών που φθάνουν με άγριες διαθέσεις αλλά και στο μάτι του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος για τις κακές επιδόσεις του συγκεκριμένου υπουργείου. Άλλωστε ελάχιστα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενώ όσα προωθήθηκαν μόνο προβλήματα προκάλεσαν. 

Με βάση την ενημέρωση που έχουν λάβει οι αρμόδιοι, η τρόικα θα ζητήσει να ενημερωθεί για τον ΕΟΠΥΥ. 

Για τις οφειλές που έχει αυτή τη στιγμή και για τις πληρωμές που έχουν γίνει. Θέλει να μάθει για τον τελικό αριθμό των εργαζομένων στο φορέα αλλά και για τους συμβεβλημένους γιατρούς. 

Για την αποτελεσματικότητα του πακέτου παροχών στους ασφαλισμένους και αν αυτό έχει συμβάλει στη συνολική μείωση της δαπάνης. 

Για τα νοσοκομεία ζητά να μάθει όλα τα οικονομικά δεδομένα για καθένα ξεχωριστά. 
Για το αν μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες και το τι έγιναν τελικώς οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν. 

Για το αν έχουν προωθηθεί οι διαγωνισμοί και σε τι ποσοστό χρησιμοποιούνται τα γενόσημα. 

Όμως στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν και τα φάρμακα. Με βάση τα σημειώματα που έχουν αποστείλει ζητούν να μάθουν αν ολοκληρώθηκε η ανατιμολόγηση αλλά και τι έγινε με τις λίστες φαρμάκων. 

Τη θετική λίστα (με τα αποζημιούμενα σκευάσματα, την αρνητική αλλά και αυτή των ακριβών φαρμάκων. 

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι δανειστές μας ενημερώνονται για ένα προς ένα τα ζητήματα και ειδικά για το θέμα των φαρμάκων και δε διστάζουν μάλιστα να ελέγχουν και την κάθε τιμή ξεχωριστά. 

Άλλωστε συνηθίσουν στις επισκέψεις τους στην Αθήνα να κάνουν την εμφάνισή τους και στο Γενικό Λογιστήριο ώστε να διασταυρώνουν τις όποιες πληροφορίες τους δίνονται από τα υπουργεία. 

Οι συναντήσεις τρόικας και υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ ξεκινούν την Τετάρτη.

Σχόλια