IMS: 1,8 εκατ. ασθενείς θα λαμβάνουν υπηρεσίες τηλεϋγείας έως το 2017


 
Το 2012, σύμφωνα με την IMS Research, υπήρχε η εκτίμηση ότι ένα σύνολο 308 χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούνταν εξ αποστάσεως από τους επαγγελματίες υγείας.
Η εκτίμηση αυτή συγκεκριμένα αφορούσε παθήσεις όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), ο Διαβήτης, η υπέρταση, καθώς και θέματα ψυχικής υγείας σε ασθενείς που είχαν αρχικά νοσηλευθεί σε νοσοκομείο και έλαβαν εξιτήριο. Η ίδια εταιρία σε νέα μελέτη της διαπίστωσε ότι καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών περίθαλψης προσπαθούν να μειώσουν τα ποσοστά επανεισδοχής και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των νόσων απομακρυσμένα, προβλέπει ότι οι υπηρεσίες τηλεϋγείας θα φτάσουν τα 1,8 εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο μέχρι
το 2017.

Γράφημα: Υπηρεσίες τηλεϋγείας σε ασθενείς παγκοσμίως, ανάλογα με τη νόσο

Σήμερα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νόσων για τις οποίες οι ασθενείς λαμβάνουν υπηρεσίες τηλεϋγείας, καθώς το οικονομικό βάρος της νοσηλείας είναι μεγάλο. Το σύνολο των ασθενών με αυτή τη νόσο αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι η τηλεϋγεία τείνει να εστιάζει όλο και περισσότερο σε θέματα του αναπνευστικού συστήματος. Τα επιτυχή αποτελέσματα του προγράμματος Whole System Demonstrator (WSD) που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούν απόδειξη ότι η τηλεϋγεία έχει σημαντικά οφέλη για εκείνους τους ασθενείς.
Μέχρι το 2017, ωστόσο, υπολογίζεται ότι ο Διαβήτης θα αντιπροσωπεύει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της παροχής υπηρεσιών τηλεϋγείας σε ασθενείς και θα ξεπεράσει τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης από τους ασθενείς με Διαβήτη μέσω προσωπικών συσκευών εμφανίζεται αρκετά διαδεδομένη, ενώ υπάρχει και μια αυξανόμενη κίνηση για ενσωμάτωση των μετρήσεων αυτών στα συστήματα της τηλεϋγείας, επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας να τα παρακολουθούν.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η IMS προσδιορίζει τέσσερις κινητήριες δυνάμεις που θα επηρεάσουν τη ζήτηση των υπηρεσιών αυτών:
  • Μέτρα για την εξοικονόμηση του κόστους στην υγεία από πολλές χώρες.
  • Οι επαγγελματίες υγείας επιθυμούν την ενίσχυση της επικοινωνίας με τους ασθενείς, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας που παρέχουν.
  • Οι “πληρωτές” στο χώρο της υγείας (ασφαλιστικοί φορείς) αναζητούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους αλλά και να μειώσουν τα έξοδα που αφορούν κυρίως τη νοσηλεία.
  • Λίγοι είναι οι ασθενείς που ζητούν ανάλογες υπηρεσίες από τους “πληρωτές” και τους γιατρούς, ωστόσο, η ζήτηση αυξάνεται από πλευράς εκείνων που μένουν σε επαρχιακά μέρη όπου δεν υπάρχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε περίθαλψη. Επιπλέον, τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που χρησιμοποιούν συσκευές για την προσωπική παρακολούθηση της ευεξίας τους (π.χ. fitbit), θα αυξηθεί και το σύνολο εκείνων που αναζητούν επαγγελματικές συσκευές για την παρακολούθηση της ασθένειάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου