Οργή από τον αποκλεισμό των Ιατρών από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ


Με μεγάλη έκπληξη ο ιατρικός κόσμος και ειδικότερα οι νέοι ιατροί διαπίστωσαν πως με το πρόσφατο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απουσιάζουν παντελώς οι επιχειρήσεις με αντικείμενο υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο νέο πακέτο επιχορήγησης του Ε.Σ.Π.Α ούτε ως εργασιακός κλάδος, αλλά ούτε και μεμονωμένα ως κατηγόρια νέων επιστημόνων!! 

Να σας θυμίσουμε πως το πρόγραμμα για νέους επιστήμονες μέσω ΟΑΕΔ έληξε τον Ιούνιο του 2011 και από τότε αναμένουμε κάτι καινούριο για όλους εμάς που ανοίξαμε ιατρεία σε αυτή τη πρωτοφανή οικονομική κρίση!

Τα ερωτήματα που γεννώνται πολλά!

Η ένταξη των ιατρείων στο πρόγραμμα επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δώσει ουσιαστική ώθηση στον κλάδο, στον εξοπλισμό των ιατρείων με απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα, με όλες τις θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στη δημόσια Υγεία.

Ένα ακόμη μέτρο και οι γιατροί εκτός ατζέντας ! 

Πόσους ακόμα γιατρούς θέλετε να μετατρέψετε σε επιστημονικούς και οικονομικούς μετανάστες; 

H Ανάπτυξη αυτής της χώρας δε σχετίζεται και με τις υπηρεσίες υγείας; 

Βάσει ποιων κριτηρίων παρέχετε  το ΕΣΠΑ σε άλλους κλάδους και αποκλείετε τους ιατρούς;

Τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτές τις επιλογές; 

Μήπως δεν επιθυμείτε νέα ιατρεία στη χώρα αλλά ιατρούς με μπλοκάκι σε επιχειρηματικούς ομίλους; 

Μήπως οι νέοι επιστήμονες είναι ανεπιθύμητοι στην χώρα και τους προορίζετε για να ενισχύσουν συλλόγους ομογενών ή άλλα Συστήματα Υγείας άλλων χωρών; 

Ποιοι και γιατί πιέζουν προς αυτή τη κατεύθυνση; 

Μήπως κάποια οικονομικά συμφέροντα για να μετατραπεί το επιστημονικό προσωπικό σε υπαλληλικό προσωπικό με πενιχρές αμοιβές με στόχο το προσωπικό κέρδος; 

Πως σκοπεύουν να αντιδράσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και σε αυτή την άδικη ενέργεια;

Είναι δεδομένο πλέον ότι ο κλάδος μας έχει απαξιωθεί από όλους! Υπεύθυνη σε αυτό το χορό του Ζαλόγγου είναι η ίδια η πολιτεία είτε μέσω φορέων, είτε μέσω προσώπων σέρνοντας εδώ και αρκετά χρόνια  τον ιατρικό κόσμο στην εξαθλίωση και στον οικονομικό γκρεμνό!

Αρκετοί νέοι συνάδερφοι ελπίζουν πάλι σε ένα θαύμα που ως δια μαγείας θα αλλάξει τη κατάσταση! Τα νέα πακέτα του Ε.Σ.Π.Α θα ήταν μια σωτήρια βοήθεια για ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα  κάθε ιατρό που να επιθυμεί να παρέχει τις υπηρεσίες του, στη χώρα του!

Υπενθυμίζουμε στους νομοθέτες πως η οικονομική ενίσχυση σε κάθε νέο ιατρείο θα σήμαινε νέα έσοδα στο κρατικό ταμείο, νέες θέσεις  εργασίας, νέες ενοικίασεις επαγγελματικών χώρων και άρα ανάπτυξη ! 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων και ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει να μας συμπεριλάβει στο πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως κίνηση καλής θέλησης για να σταματήσει η μετανάστευση και η οικονομική εξαθλίωση του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.


Δημήτρης Θεοδωρίδης  Βιοπαθολόγος

Ηλίας Τσέρκης Παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου