Το ΕΣΥ του 1983 θα πρέπει να επανασχεδιασθεί με νέα δεδομένα


Συνέντευξη στη Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Το ΕΣΥ του 1983 πρέπει να επανασχεδιασθεί σύμφωνα με νέα δεδομένα για να γίνει πιο αποδοτικό, με αξιοποίηση των νέων διαγνωστικών μεθόδων, με χρήση νέων συστημάτων νοσηλείας, με νοικοκύρεμα και κυρίως με απαλλαγή των νοσοκομείων από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στον νέο υγειονομικό χάρτη του ΕΣΥ, τα νοσοκομεία θα πρέπει να παρέχουν μόνο δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια ώρα, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να μετεξελιχθεί μαζί και με το Α. Φλέμινγκ σε Μητροπολιτικό Νοσοκομείο, που θα υποστηρίζει τις υγειονομικές ανάγκες της Βορειοανατολικής Αττικής. Αλλά και στο «στοίχημα» της κυβέρνησης για τον ιατρικό τουρισμό θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το Σισμανόγλειο, αναπτύσσοντας ειδικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων συνταξιούχων από άλλες χώρες και τονώνοντας σημαντικά τα οικονομικά του.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η διοικήτρια του Σισμανογλείου γενικού νοσοκομείου κυρία Όλγα Οικονόμου, φαρμακοποιός με διδακτορικό στην Ιατρική και εξειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας, η οποία ήταν η πρώτη διοικητής νοσοκομείου που ξεκίνησε τον «χορό» των συγχωνεύσεων τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς το νοσηλευτήριο συγχωνεύθηκε με το Φλέμινγκ, στη συνέχεια εντάχθηκε το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στο νοσοκομείο, το Σισμανόγλειο έπειτα συγχωνεύθηκε με το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης, που μετατράπηκε σε Κέντρο Υγείας Πικερμίου, μετά συγχωνεύθηκε με το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και, τελευταία, έγινε η συγχώνευση του Σισμανογλείου με το Φλέμινγκ.

Πρόκειται πράγματι για έναν λαβύρινθο, που η κυρία Οικονόμου και οι συνεργάτες της θα πρέπει όχι μόνο να «ξεμπλέξουν», αλλά να καταφέρουν και να κρατήσουν χαμηλά τις δαπάνες. Διότι με την εν λόγω συγχώνευση, ανεβαίνουν σημαντικά και τα κόστη του νοσοκομείου με τις υπηρεσίες που παρέχουν ο αγγειογράφος, το αιμοδυναμικό και η ορθοπεδική κλινική. Με τη συγχώνευση Σισμανογλείου-Φλέμινγκ, οι κλίνες ανέρχονται σε 720 (το Σισμανόγλειο διέθετε 450), ενώ καταργήθηκαν οι κλίνες τόσο του 1ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ όσο και του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Πεντέλης. Οι εργαζόμενοι και στα δύο συγχωνευόμενα νοσηλευτήρια ανέρχονται σε 1.800 χωρίς να περιλαμβάνονται οι ειδικευόμενοι.

Για όλα τα παραπάνω μιλάει σήμερα η κυρία Οικονόμου σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αλλά και για την επόμενη ημέρα των συγχωνεύσεων και για το πώς καταφέρνει να συντονίζει διαφορετικές νοοτροπίες, για τη μεγαλύτερη δυσκολία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, για την αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσηλευτηρίων, για τον ιατρικό τουρισμό και φυσικά για την επόμενη ημέρα της υγείας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Κυρία Οικονόμου, βρίσκεστε στο μάτι του κυκλώνα, με αφορμή το κύμα συγχωνεύσεων κλινικών του ΕΣΥ και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι αλλάζει ουσιαστικά στην καθημερινότητα των πολιτών; 
Το ΕΣΥ απαιτεί αναδιάταξη των δυνάμεών του για να είναι πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό. Εργαστήρια, κλινικές ομοειδείς π.χ. παθολογικές στο ίδιο νοσοκομείο υποστελεχωμένες χωρίς τη δυνατότητα να καλύπτουν ούτε τις εφημερίες, συγχωνευόμενες, δημιουργούν μία πλήρως στελεχωμένη κλινική. Το αποτέλεσμα είναι θετικό και για το ίδιο το σύστημα, που έχει πλέον την απαιτούμενη οργανωτική και λειτουργική δομή αλλά και για τον πολίτη, ο οποίος δέχεται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

- Ως διοικήτρια του Σισμανογλείου αλλά και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ποια ήταν μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη δυσκολία που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε και πώς αντιδράσατε;
Η διοίκηση νοσοκομείων και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης έχει σημαντικές δυσκολίες. Πρέπει να βελτιώσεις την ποιότητα με μικρότερο προϋπολογισμό. Η μεγαλύτερη, όμως, δυσκολία που την αντιμετώπισα ως πρόκληση ήταν η ένταξη του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ στο Σισμανόγλειο και μετά η πλήρης συγχώνευση. Συγχώνευση ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ πλήρως οργανωμένου, με σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας και ενός νοσοκομείου με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ανήκε σε ασφαλιστικό οργανισμό, το ΙΚΑ και αποτελούσε διοικητική και οικονομική μονάδα των κεντρικών υπηρεσιών. Συνεπώς είχαμε διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των ιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μερικής απασχόλησης, διαφορετική εξέλιξη στην ιεραρχία, άλλο σύστημα προμηθειών κ.ά.

Δύο διαφορετικές νοοτροπίες λειτουργίας, οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης και βαθμολογικής εξέλιξης. Κρίσιμα θέματα, τα οποία όμως με τη συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων και όλων των εργαζομένων τα υπερνικήσαμε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους ασθενείς. Υπάρχουν, βέβαια, επιμέρους θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας και πιστεύω ότι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα μετεξελιχθεί μαζί και με το Α. Φλέμινγκ σε μητροπολιτικό νοσοκομείο, που θα υποστηρίζει τις υγειονομικές ανάγκες της Βορειοανατολικής Αττικής.

- Το Σισμανόγλειο είναι ένα νοσηλευτήριο πρώτης γραμμής και σχετικά αποκεντρωμένο, επομένως τι κίνηση σημειώνεται την περίοδο αυτής της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, καθώς γνωρίζουμε ότι οι πολίτες στρέφονται πολύ περισσότερο στο ΕΣΥ, τόσο για έκτακτα περιστατικά όσο και για πολυήμερη νοσηλεία;
Το Σισμανόγλειο με το Α. Φλέμινγκ και τις διασυνδεόμενες δομές (κέντρα υγείας, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, ξενώνες ψυχικής υγείας) παρέχουν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα, όχι μόνο στους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής αλλά και όλης της χώρας διότι διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένες κλινικές. Μετά τη συγχώνευση ενδυναμώθηκαν οι υπηρεσίες μας με ένα υπερσύγχρονο αιμοδυναμικό, αγγειογράφο, αξονικό κ.ά. λειτουργίες απαραίτητες για σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και υποστήριξη του ασθενούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με αύξηση της προσέλευσης ασθενών κυρίως κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας, λόγω της στροφής των ασθενών από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα, αντιμετωπίζουμε ποιοτικά, αποτελεσματικά και με ασφάλεια τους ασθενείς.

- Γενικότερα πώς αξιολογείτε το ΕΣΥ την περίοδο αυτής της κρίσης, εκτιμάτε ότι το σύστημα έχει ξεπεράσει τις αντοχές του; Ποια η άποψή σας επίσης για τον ιατρικό τουρισμό που σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να προσδώσει μία μεγάλη «ανάσα» στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να ανεβάσει το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ειδικότερα το Σισμανόγλειο πώς μπορεί να συνδράμει στο εγχείρημα αυτό;
Το ΕΣΥ και κυρίως οι εργαζόμενοι σε αυτό, πιστεύω ότι έχουν δώσει και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν διαστήματα με ελλείψεις υλικών, λόγω του εμπάργκο των προμηθευτών, υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις περιορισμένες προσλήψεις, που μόνο με την αυταπάρνηση και τη συνεργασία των εργαζομένων και των διοικήσεων δεν υπήρξε πρόβλημα στην περίθαλψη των ασθενών.

Η αναδιάταξη των δυνάμεων μέσω της αξιολόγησης και της συνένωσης νοσοκομείων και κλινικών, αναδιάταξης κέντρων υγείας ενός νέου υγειονομικού χάρτη υπηρεσιών υγείας θα συντελέσει στην αναγέννηση του ΕΣΥ σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Το ΕΣΥ του 1983 πρέπει να επανασχεδιασθεί σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα, με αξιοποίηση των νέων διαγνωστικών μεθόδων, με χρήση νέων συστημάτων νοσηλείας και κυρίως με απαλλαγή των νοσοκομείων από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στο νέο υγειονομικό χάρτη του ΕΣΥ, τα νοσοκομεία να παρέχουν μόνο δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Οσον αφορά στον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας, θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα με σαφές θεσμικό πλαίσιο, να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε περιφερειακά νοσοκομεία, ανάλογα με τις ζητούμενες ιατρικές υπηρεσίες. Είναι μέσα στους στόχους και στις δυνατότητες του Σισμανογλείου - Α. Φλέμινγκ να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα αυτό. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσθετους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης αποζημίωσης των εργαζομένων. Παράλληλα, μπορούν να αναπτυχθούν και ειδικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων συνταξιούχων από άλλες ανεπτυγμένες χώρες υψηλής ποιότητας, συνεπικουρούμενες από τις καλές κλιματολογικές συνθήκες και την ελληνική φιλοξενία.

- Πώς βλέπετε το θέμα της αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων και με ποιο «βαθμό» θα θέλατε να αξιολογηθείτε;
Η αξιολόγηση αποτελεί προαπαιτούμενο στη σημερινή συγκυρία, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Είναι η προϋπόθεση ορθής λειτουργίας κάθε οργανισμού και αφορά όλους μας. Πιστεύω ότι οι διοικήσεις της χρονικής περιόδου της οικονομικής κρίσης, καθημερινά δίναμε μαζί με τους εργαζομένους μάχες για να στηρίξουμε το ΕΣΥ και τη χώρα. Ο καλύτερος βαθμός είναι η ικανοποίηση του πολίτη, του ασθενούς, που σε δύσκολη στιγμή για την υγεία του έρχεται στο νοσοκομείο που έχεις την ευθύνη. Οσο για τον βαθμό αξιολόγησης από την Επιτροπή που θα ορισθεί, θα ήθελα να είναι αυτός που θα αντιπροσωπεύει την πραγματική αξιολόγηση.


Κέρδος 27/1/2013 06:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου