Ενημερωτικό σημείωμα από την επίσκεψη του κ. Βουδούρη στην Ρόδο


Αρχικά συναντήθηκε με θεσμικούς φορείς του νησιού (Διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου, εκπροσώπους του Ιατρικού & Φαρμακευτικού Συλλόγου). 

Κατόπιν συναντήθηκε με ιατρούς του ΕΟΠΥΥ κι αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο των ιατρών του ΕΟΠΥΥ για τα προβλήματα του παραρτήματος της Ρόδου πήρε το λόγο και είχαμε την εξής ενημέρωση:
  • Για τα δεδουλευμένα προηγούμενων ετών κι άλλων ασφαλιστικών ταμείων ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΕΟΠΥΥ, το τεκμηρίωσε και με κάποιο νομοθέτημα που δεν συγκρατήσαμε τον αριθμό. 
  • Θα  προσπαθήσει να υπάρχουν 20 ραντεβού ανά γιατρό για να μην παρατηρούνται λίστες με 28 έως και 32 άτομα.
  • Από πρώτη Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το νέο λογισμικό που θα ενσωματώνει το e-diagnosis & το e-syntagografisis με απευθείας ενημέρωση του e-ΔΑΠΥ. Θα περιλαμβάνονται τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα όπου δεν θα έχει την δυνατότητα ο ιατρός να επιλέγει διαφορετικές θεραπείες από αυτές που προβλέπονται.
  • Για τους εργαστηριακούς θα βάλουν πλαφόν στο αριθμό τον εξετάσεων αφού πρώτα επεξεργαστούν το μέσο όρο ανά εργαστήριο. Ανέφερε ως παράδειγμα τον έλεγχο στους δείκτες ηπατίτιδας. Αφού βγάλουν ένα impact factor τότε θα καλύπτουν συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Στοχεύοντας με τον τρόπο την εξυγίανση και να αποτρέψει την καθοδηγούμενη παραμπεπτικογραφία.
  • Για τις προκηρύξεις του Μαρτίου και τις προσλήψεις νέων συναδέλφων ανέφερε πως υπό το καθεστώς της Τρόικας δεν θα γίνει καμιά πρόσληψη.
  • Για του ιατρούς που κατέθεσαν αιτήσεις για να προσληφθούν σε δομές του ΕΟΠΥΥ με σύμβαση έργου ίσως να διεκπεραιωθούν το επόμενο διάστημα.
  • Τόνισε πως υπάρχουν 1500 ιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχουν καταθέσει "χαρτάκια" υπονοώντας πως χρησιμοποιούν το ταμείο ως κράχτη και θέλοντας να δείξει πως ο ΕΟΠΥΥ είναι καλοπληρωτής !
  • Υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία να κοστολογείται και να αποζημιώνεται διαφορετικά η ιατρική εξέταση από την συνταγογράφηση.
  • Ειπώθηκε πως θα προκηρυχτεί θέση ογκολόγου για το ΕΟΠΥΥ Ρόδου που θα εργάζεται όμως στο νοσοκομείο και το τεκμηρίωσε πως δεν μπορεί να πραγματοποιεί τα χημειοθεραπευτικά σχήματα σε ιατρείο του ΕΟΠΥΥ. Κατόπιν συμπλήρωσε πως υπάρχει η σκέψη μετά από πρόταση του Διοικητή του Π Γ. Ν. Ρόδου να μεταφερθεί η ιατρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ σε κτήριο του Νοσοκομείου. Να θυμίσω πως το υπάρχον κτήριο νοικιάζεται με αρκετά υψηλό μισθωτήριο. 
  • Μέσα στο επόμενο χρόνο η υλοποίηση της κάρτας Υγείας όπου θα εντοπίζει αυτούς που δεν είναι ασφαλιστικά τακτοποιημένοι και τους έμμεσα ασφαλισμένους που μέχρι στιγμή δεν υπάρχει βάση δεδομένων αξιόπιστη.
 Δυστυχώς διεκόπη γρήγορα  η ενημέρωση και δεν πρόλαβαν συνάδελφοι να υποβάλουν επιπλέον ερωτήματα. 

Δεν γνωρίζω για πόσο θα είναι στο πόστο του αλλά σίγουρα ειπώθηκαν πράγματα που δείχνουν τις τάσεις για το επόμενο διάστημα. 

4 σχόλια:

  1. Όπως προείπα σε προηγούμενη ανάρτηση,η Ρόδος είναι αντρο ιδιωτικής υγείας και θέλουν να το καταρείψουν.Γάτα ο Βουδούρης!Το πρώην ΙΚΑ ήταν άδειο προ ΕΟΠΥΥ γιατί όλοι πήγαιναν στα ιδιωτικά ιατρεία,hence που λένε και οι αγγλομαθείς,δεν καταθέτει κανείς ιατρός χαρτάκια.Το κτίριο του ΙΚΑ εκτός πόλης,σούπερ ενοίκιο,οι συνάδερφοι πηγαίνουν στις 10 φεύγουν στις 12,μπανάκι φαγάκι και ιατρείο.Υπ αριθμόν ένα προτίμηση και για Κύπριους συναδέρφους που θέλουν να εξασκήσουν ιατρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Τσέρκη μήπως μπορείτε να αναλύσετε λίγο το : "Για τους εργαστηριακούς θα βάλουν πλαφόν στο αριθμό τον εξετάσεων αφού πρώτα επεξεργαστούν το μέσο όρο ανά εργαστήριο. Ανέφερε ως παράδειγμα τον έλεγχο στους δείκτες ηπατίτιδας. Αφού βγάλουν ένα impact factor τότε θα καλύπτουν συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Στοχεύοντας με τον τρόπο την εξυγίανση και να αποτρέψει την καθοδηγούμενη παραμπεπτικογραφία."
    Πως χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα με τους δείκτες ηπατίτιδας;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ επεξεργαστούν ένα μέσο όρο πακέτων εξετάσεων και θα δικαιολογούν συγκεκριμένο αιθμό σε σχέση με την επισκεψιμότητα του ιατρείου. πχ ένα μικροβιολογικό ιατρείο με μηνιαίο αριθμό εξετάσεων 250 ατόμων δεν μπορεί να καταθέτει εξετάσεις για δείκτες ηπατίτιδος για 50 άτομα.

    ΘΑ ορίσουν λοιπόν ένα πλαφόν μέχρι που θα αποζημιώνουν κάθε πακέτο εξετάσεων.

    ΤΑπεινή μου άποψη πως είναι θεωρητικό και στην πράξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις παρούσες συνθήκες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή