ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ (ξανά)μπαίνουν στον ΕΟΠΥΥ

Δύο νέα Ταμεία αναμένεται να ενταχθούν το προσεχές διάστημα στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ. 

Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) των μηχανικών & εργοληπτών δημοσίων έργων, και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), όπως σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εργασίας μετά το τέλος της Διυπουργικής Επιτροπής με αντικείμενο τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Τα δύο αυτά Ταμεία κατονομάστηκαν στην Έκθεση Αξιολόγησης της τρόικας η οποία έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο υγείας για την μη ένταξή τους μέχρι τώρα στο Ενιαίο Ταμείο.

Επιπλέον δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο σε εκθέσεις της τρόικας υποδειχθεί η ένταξη και άλλων ακόμα Ταμείων.

Σημειώνεται ότι, δεν έγινε γνωστό το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η εν λόγω ένταξη. Ωστόσο το μεν ΕΤΑΑ θα έπρεπε να έχει ενταθεί στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου, το δε ΤΑΥΤΕΚΩ από την 1η Μαϊου.

Στα 2,5 δισ. η "μαύρη τρύπα" του ΕΟΠΥΥ

Θα ξεπεράσει, όπως όλα δείχνουν, τις αρχικές προβλέψεις το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η "μαύρη τρύπα" του οργανισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Η έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ και οι αυξημένες υποχρεώσεις του οργανισμού προς τους παρόχους υγείας αποτελούν «καυτή πατάτα» στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας, η οποία προσανατολίζεται όπως λένε οι πληροφορίες σε μείωση του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας , σε κούρεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και σε περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 800 εκατ. τουλάχιστον.

Το πακέτο περιστολής των εξόδων του ΕΟΠΥΥ ήταν το αντικείμενο της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο οικονομικών, υπό τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Εργασίας Γ. Βρούτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου