Στο...βάθρο της διαφθοράς η Υγεία

Αποκαρδιωτική για το μέλλον της χώρας μας είναι - για ακόμη μία φορά - η ετήσια έκθεση για τη διαφθορά.


Οι Εφορίες κρατούν σταθερά τα σκήπτρα, ακολουθούμενες από την Υγεία, τις Πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή.
Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, το 2011 εξετάστηκαν συνολικά 1.403 υποθέσεις και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα οι 393.Οι 608 υποθέσεις που ελέγχθηκαν (44,7%) αφορούσαν την οικονομική διαχείριση και τον έλεγχο, οι 162 την Υγεία (11,9%), οι 122 τις Πολεοδομίες (9%) και 112 άλλες κατηγορίες (8,2%).

Γιατρός

Στον τομέα της Υγείας, χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση γιατρού γενικού νοσοκομείου της 
Αθήνας, ο οποίος προχωρούσε σε εισαγωγές ασθενών σαν δήθεν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια των γενικών εφημεριών.
Αποδείχθηκε ότι ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων και κάθε άλλο παρά επείγουσες. 
Επίσης, παρείχε σε ασθενείς, που είχαν εισαχθεί για επείγουσα κατάσταση, άδεια εξόδου από το νοσοκομείο ακόμη και για 6 ημέρες, ενώ πλαστογραφούσε εργαστηριακές εξετάσεις. 
Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ Αττικής γα τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, όμως το συμβούλιο επέβαλε έγγραφη επίπληξη για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. 


ΟΚΑΝΑ

Κατόπιν εντολής του γενικού επιθεωρητή, διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο ελέγχου έλεγχος στον ΟΚΑΝΑ σε συνέχεια του οποίου συντάχθηκαν τέσσερις εκθέσεις ελέγχου. 
Ειδικότερα, διενεργήθηκε δειγματοληπτικός οικονομικός - διαχειριστικός έλεγχος των ετών χρήσης 2008 - 2009 και σε επιμέρους στοιχεία του έτους 2010, καθώς και διοικητικός έλεγχος στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ. 
Σε συνέχεια του ελέγχου διαπιστώθηκε οικονομική ζημία σε βάρος του δημοσίου απόμη νόμιμες ή πλήρως αιτιολογημένες δαπάνες, από μη σύννομες αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού κατά την ελεγχόμενη περίοδο, από απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων, από μη σύννομη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Ελέγχθηκε, επίσης, και το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τις προσλήψεις.
Η διοίκηση του Κέντρου, ερμηνεύοντας καταχρηστικά την παρ. 3. του άρθρ. 5 του ν. 2690/99 αρνήθηκε να παράσχει στην καταγγέλλουσα ενημέρωση και πρόσβαση σε στοιχεία και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούσαν στη διαδικασία επιλογής και κατάταξης προσωπικού, διαδικασία στην οποία συμμετείχε και η ίδια ως υποψήφια. 
Η άρνηση αυτή οφείλετο στο γεγονός ότι, πριν να ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα της επιλογής, είχαν προσληφθεί οι προκριθέντες και υπηρετούσαν ήδη σε νοσοκομεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου