e-ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ : Δεύτερο σύστημα για την καταγραφή και διάθεση φαρμάκων


Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται δοκιμαστικά εδώ και περίπου ένα μήνα σε 50 φαρμακεία της Αθήνας, υπό την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) και με τη συνεργασία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων. 

Στόχος του είναι να δώσει μια μικρή παράταση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το βασικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, αλλά και να ολοκληρωθεί η προμήθεια και η δικτύωση των μονάδων Υγείας.Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα περιφερειακά ιατρεία σε όλη τη χώρα δεν διαθέτουν υπολογιστές ή κατάλληλες γραμμές internet.


Το πρόβλημα προέκυψε με αφορμή τη μετάθεση για την 1η Ιουλίου της έναρξης της υπουργικής απόφασης, που προέβλεπε, ότι «στην περίπτωση που οι γιατροί, για τεχνικούς λόγους επάρκειας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, συνταγογραφούν με χειρόγραφο σύστημα, το φαρμακείο στο οποίο θα εκτελείται η χειρόγραφη συνταγή είναι υποχρεωμένο να την καταχωρεί ηλεκτρονικά αναφέροντας -υποχρεωτικά- γιατρό και ασθενή. 
Κάθε καταχώριση χρεώνεται με ένα ευρώ και πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό του φαρμακείου από το σύστημα ως διαχειριστική αμοιβή του φαρμακοποιού, ενώ συγχρόνως αφαιρείται από τη μισθοδοσία ή τις κατά σύμβαση απαιτήσεις του γιατρού από το σύστημα αντίστοιχα».

Σε επιστολή, που έστειλε στον υπουργό Υγείας ο ΠΦΣ, προτείνει να μετακινηθεί κατά ένα τρίμηνο η ημερομηνία έναρξης του παραπάνω μέτρου, ώστε στο χρονικό αυτό διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαδικασίες για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον, στο τρίμηνο αυτό θα χρησιμοποιείται το λογισμικό, που έτσι κι αλλιώς έχουν εγκατεστημένο οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα «περνούν» τις χειρόγραφες συνταγές στον υπολογιστή τους κι αυτές αυτομάτως θα συνδέονται με την κεντρική βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ.


Makthes.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου