Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στη ΝΕΤ

Την ανάγκη να γίνουν περικοπές των δημοσίων δαπανών, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι για να διατηρήσουμε το βιοτικό επίπεδο που βρισκόμαστε θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κακή κυβέρνηση και ανάλγητος πρωθυπουργός», απλά -όπως είπε- «είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να συζητήσει μείωση δαπανών και το πρόβλημα που βιώνει η χώρα αφορά την ελληνική κοινωνία και οφείλουμε να δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε».

Ανέφερε επίσης, ότι γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το θέμα της περιστολής των δαπανών, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες λέγοντας ότι «η αποτελεσματικότητα μιας διαπραγμάτευσης οφείλεται στη μυστικότητα της».

Για το θέμα των γιατρών και των εφημεριών, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να φτάσουμε σύντομα σε αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι ο περιορισμός της δαπάνης των εφημεριών. «Θα γίνει εξορθολογισμός των εφημεριών. Θα υπάρχουν γιατροί που θα εφημερεύουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες χρειάζονται να υπάρχουν στα νοσοκομεία, ενώ θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση τμημάτων και κλινικών», είπε ο κ. Λυκουρέντζος. Πρόσθεσε δε ότι η συνένωση των νοσοκομείων θα προχωρήσει χωρίς να κλείσουν νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα γίνουν παρεμβάσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον περιορισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, δηλώνοντας ότι διατυπώνονται προτάσεις από όλες τις πλευρές, ενώ «έχει συμφωνηθεί να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2005 όπου τότε δίνονταν 3,88 δισ. για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών δαπανών». Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, όμως -όπως είπε- είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να επιβάλλει τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και έδωσε παράδειγμα για φαινόμενο πολυφαρμακίας από την πλευρά των γιατρών και των πολιτών.

Αναφέρθηκε ακόμη στα γενόσημα, λέγοντας πως θέλει το Υπουργείο να διευρυνθεί η αγορά των γενοσήμων και να μπουν θεσμικά πλαίσια για την εφαρμογή της δραστικής ουσίας.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι ένας από τους βασικούς του στόχους ως υπουργός είναι η καθολική και οριστική λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επισήμανε ότι όλα τα ταμεία θα πρέπει να συνδέονται ηλεκτρονικά μεταξύ τους, και πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης που θα έχει αυτή την εβδομάδα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Υποστήριξε δε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση βοηθά στο να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση σε εκείνουν που δεν εννοούν να συνεργαστούν. Παρατήρησε επίσης, ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς δεν υπάρχει κάλυψη από ιντερνετ, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, θέμα το οποίο θα επιλυθεί άμεσα.

Αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς είπε πως αν και πληρώνονται καθυστερημένα το πρόβλημα έχει σταματήσει και πρόσθεσε πως στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η διαχείριση των οικονομικών του με μια ποσόστωση ώστε να δίνονται χρήματα σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς.

Τέλος, ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης Μπαρόζο, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι θα γίνει στα τέλη Αυγούστουκαι πως θα υποβληθούν εκ νέου υποψηφιότητες για το γραμματέα του κόμματος. Σημείωσε δε ότι μεταξύ των υποψηφίων υπάρχουν αξιολογότατοι συνάδελφοι, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου