ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και επέκταση γενοσήμων


Ποσό 1,5 ΔΙΣ. ευρώ θέλει να περικόψει το υπουργείο Υγείας. 

Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης θα προκύψει από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον 300 έως 500 εκατομμύρια μπορούν να εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται καθημερινά συσκέψεις, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: το πρώτο είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία πρέπει να «κλείσει» φέτος κάτω από τα 2,9 δια ευρώ, έναντι 3,8 δια το 2011.
Εμφαση δίνεται στην ευρεία χρήση γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή από τα πρωτότυπα, καθώς και στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, ώστε να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» γιατρών και εταιρειών.

Το «στοίχημα» είναι να εισπραχθεί -στο τέλος του έτους- από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην εκτιμώμενη υπέρβαση της δαπάνης για φάρμακα 

Για το θέμα υπάρχει διαφωνία με τις εταιρείες.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), Κώστας Φρουζής, ανέφερε όπ η δαπάνη δεν έχει ξεπεράσει τα όρια που έχουν τεθεί Παρουσίασε, δε, στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σύμφωνα μετά οποία η φαρμακευτική δαπάνη θα «κλείσει» φέτος στα 2,89 δια, έναντι 3,8 για το 2011, και θα επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου. Το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, έχει διαφορετική εκτίμηση και προτίθεται να κάνει χρήση του νόμου, ο οποίος προβλέπει επιστροφή από us εταιρείες του ποσού της υπέρβασης (claw - back).

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εξοικονόμηση επιπλέον πόρων από τις λοιπές προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορούν φέτος να εξοικονομηθούν (οτην καλύτερη περίπτωση) 600 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας το κόστος των προμηθειών από 1,6 δια το 2011 σε 1 δια ευρώ.

Ο τρίτος άξονας είναι οι συγχωνεύσεις δημοσίων μονάδων Υγείας και η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν τα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για κοινή λειτουργία νοσοκομείων ή αλλαγή χρήσης άλλων, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια αποδοτικότητας που έχουν τεθεί (πληρότητα - κάλυψη πληθυσμού - επάρκεια υποδομών οικονομική αποδοτικότητα).

Ανοικτό είναι το σενάριο ενοικίασης μονάδων σε ιδιώτες ή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Εξετάζεται, επίσης, η συγχώνευση υπηρεσιών στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου