Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην ορεινή Κάρπαθο και την ακριτική Κάσο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στα πλαίσια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, βρέθηκαν χθες και σήμερα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ένα ακριτικό οδοιπορικό υγείας με την υποστήριξη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, που έχει σταθμό Κάσο-Κάρπαθο, για να προσφέρουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και να καταγράψουν τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων από στα Πολυδύναμα Αγροτικά Ιατρεία και το Κέντρο Υγείας. 

Στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Αγροτικού Ιατρείου της ορεινής Ολύμπου παραβρέθηκαν χθες 23/6 ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Κωστής Δήμτσας, με τον υπεύθυνο Γραφείου Τύπου της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κο Πεταλά και εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. 

"Πολλές φορές δεν έχουμε ούτε βαμβάκι" δήλωσε χαρακτηριστικά η αγροτικός γιατρός που καλύπτει τις ανάγκες της Ολύμπου, του πιο δύσβατου ορεινού χωριού της Καρπάθου, 67 χιλιόμετρα μακριά από πρωτεύουσα Πηγάδια. Το Αγροτικό Ιατρείο που μόνο στα χαρτιά χαρακτηρίστηκε ως πολυδύναμο δεν έχει ούτε στελεχιακό ιατρικό δυναμικό, ούτε και τον στοιχειώδη εξοπλισμό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της βασικής υποστήριξης ζωής των κατοίκων. 
Μετά την περιοδεία στις υγειονομικές δομές της ορεινής Καρπάθου, ο Δήμος Καρπάθου και οι κάτοικοι του νησιού επεφύλαξαν στους οδοιπόρους της υγείας μία θερμή υποδοχή στην τελετή παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία πολλών δημοτικών συμβούλων. Η αναγκαιότητα σε εξοπλισμό, υποδομές αλλά και προσωπικό στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και των Περιφεριακών Ιατρείων τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΚΥ Καρπάθου κο Μιχάλη Τσαγκάρη και τον Γεν Διευθυντή του ΚΥ κο Γιώργο Μίτσελ, δηλώνοντας: "Έχουμε ανάγκη οξυγόνου. Οι προμήθειες προς το Κέντρο Υγείας Καρπάθου είναι τόσο ελλιπείς που πολύ συχνά μένουμε χωρίς οξυγόνο και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους ασθενείς μας στην αναπνοή τους. Δεν έχουμε προσωπικό ασθενοφόρου για όλες τις βάρδιες. Κι ας συμβεί κάτι;" 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης τονισε ότι: σήμερα η έλευσή μας για την παράδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού έχει στόχο τη ζωή. Έστω και ένας συνάνθρωπός μας να βοηθηθεί από την προσπάθειά μας, θα είναι για μας η μεγαλύτερη επιτυχία: γιατί στόχος μας είναι ο Άνθρωπος και στόχευσή μας η διατήρηση της Υγείας του αλλά της Ζωής του. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε μαζί το αυτονόητο: την παροχή βασικής της υποστήριξης ζωής. Τα προβλήματα της υγείας στη χώρα μας πρέπει να επιλυθούν με ιδιαίτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό προσανατολισμένο 1) στη μοναδικότητα της γεωγραφικής κατανομής των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας 2) στην ποιότητα και την εξοικονόμηση πόρων και 3) στην καλύτερη ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν δικαίωμα σε μια ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, όσο δύσβατος κι αν είναι ο τόπος που τιμούν και κατοικούν. 

Ο Γεν Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κος Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε: Δεν υπάρχουν άγονες γραμμές, υπάρχουν άγονα μυαλά και άγονη σκέψη. Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος είναι κοντά σας, είναι δίπλα σας, γιατί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός της Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ έχουν μία και μοναδική αποστολή: να αγκαλιάσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Η καρδιά μας χτυπάει μαζί με τη δική σας. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε ότι είμαστε, όχι μόνο συγκάτοικοι, αλλά και συνοδοιπόροι στους αγώνες και τις αγωνίες σας. Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε." 

Συγκινημένος για τη στήριξη ων κοινωνικών υπηρεσιών και των αγροτικών ιατρείων της Καρπάθου και το άνοιγμα της Αρχιεπισκοπής και του Ιατρικού Κόσμου στην τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε ο Δήμαρχος Καρπάθου κος Μιχάλης Χανιώτης: " η Κάρπαθος δεν είναι άγονο νησί - για το ότι βρίσκεται στην άγονη γραμμή ευθύνεται η Πολιτεία. Έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συνεργασία που ξεκινουμε σήμερα. Ευτυχώς που υπάρχουν φορείς με συναισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς όπως εσείς." Μεταξύ των άλλων, ο κος Χανιώτης, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτοδιοίκητου νοσοκομείου για τους 7.000 μόνιμους κατοίκους της στην Κάρπαθου, που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται, προκειμένου να δρομολογηθούν έγκαιρα και σωστά τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας νοσηλείας, επείγουσας αντιμετώπισης ή διερεύνησης. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Καρπάθου κος Γιώργος Νισύριος τόνισε την έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών και κατάλληλων δομών νοσηλείας που έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στα περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν θαλάσσια στη Ρόδο και το πολλαπλάσιο κόστος που ταυτόχρονα σημαίνουν αυτές οι διακομιδές. 

Στην τελετή παράδοσης παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου, παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου Πατέρας Δημήτριος, και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων που ομοφωνα δήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους στον ΙΣΑ και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ για τη στήριξη της Καρπάθου και την υιοθέτηση των υγειονομικών προβλημάτων των κατοίκων της. Επίσης, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος των Καρπαθίων του Αμαρουσίου, κος Μηναδάκης και οι Ολλανδοί εθελοντές του Κέντρου Υγείας Alex και Ansjie van der Wegen που δώρισαν ένα ασθενοφόρο για της ανάγκες των περιστατικών της Καρπάθου. 

Κατά την τελετή, ειδικός Παθολόγος της Ρόδου που επισκέπτεται τους ασφαλισμένους ασθενείς της Καρπάθου κάθε 15 μέρες, ο κος Ηλίας Τσέρκης δήλωσε: "Η απουσία ειδικών γιατρών είναι παντελής. Χαιρόμαστε που είστε σήμερα εδώ για να στείλουμε μαζί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι κάτι καλό προσφέρουμε. Πιστεύουμε σε σας. Έχετε το θεσμικό ρόλο και προτάσεις μέσα από διαχρονικούς αγώνες. Ο κρατισμός δεν είναι η λύση που θα δώσει την ώθηση και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται το ιατρικό λειτούργημα. Όλοι οι συνάδελφοι εργάζονται με ηρωισμό, χωρίς ωράριο, και συχνά χωρίς αμοιβή, μόνο με κατάθεση ψυχής στον ασθενή τους. 

Μετά την Κάρπαθο, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Κωστής Δήμτσας με κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και τους εθελοντές γιατρούς κο Ηλία Τσέρκη, παθολόγο και την κα Άννα Λεντή, ορθοπαιδικό, μετέβησαν με το Λιμενικό Σώμα στην ακριτική Κάσο για να επιδώσουν στο Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο Κάσου φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα. 

Ο Δήμαρχος Κάσου, κος Δημήτρης Ερωτόκριτος, αφού ευχαρίστησε τους δύο φορείς για την προσφορά τους εξέφρασε την ανακούφισή του για το χέρι βοηθείας που απλώνουν στην Κάσο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος. Καταγράφοντας τις ανάγκες του νησιού, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια εξέταση αίματος και μία ακτινογραφία, θα νιώθαμε πολύ πιο ασφαλείς. Ούτε αυτό είναι εφικτό, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε δομές και εξειδικευμένο στελεχιακό ιατρικό και παραϊατρικό δυναμικό. Η αγωνία της υγείας μας είναι αγωνίας ζωής. Γι αυτό, σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα κοντά μας. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη σας. Και τώρα και στο αβέβαιο μέλλον μας."


Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.                                Ο Γεν. Διευθυντής της ΜΚΟ    «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»


Γιώργος Πατούλης                                                               Κωνσταντίνος Δήμτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου