Χάκερ «έσπασαν» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


Χάκερ χτύπησαν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την Παρασκευή 6 Απριλίου, προκαλώντας e-ταλαιπωρία σε χιλιάδες γιατρούς και ασφαλισμένους. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος άφησε αντοιχτό το ενδεχόμενο του «σαμποτάζ», δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. 



Ειδικότερα, στις 6 Απριλίου το σύστημα μπλόκαρε, καθώς «φορτώθηκε» με 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές. Μετά από αυτό οι υπολογιστές των γιατρών…πάγωσαν, αφού το σύστημα υπέστη ζημιά προκαλώντας την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.
Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλεκτρονικών συνταγών ανά ημέρα αγγίζει τις 200.000.
Πάντως και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συνταγές – μαϊμού δεν καταχωρήθηκαν τελικά στο σύστημα, ο όγκος τους όμως ήταν τέτοιος ώστε μπλόκαρε την είσοδο των χρηστών, δηλαδή των γιατρών.

Αμέσως διατάχθηκε έρευνα, όπου και διαπιστώθηκε η παραβίαση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης. Οι πρώτες…διαδικτυακές έρευνες εντοπίζουν τις IP διευθύνσεις των χάκερ –κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet παίρνει μια μοναδική σειρά από αριθμούς η οποία αποτελεί την διδικτυακή ταυτότητά του -  σε Ταϊβάν, Αργεντινή και Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν, ότι οι χάκερ ακολουθούν ηλεκτρονικές «διαδρομές» που συχνά διαφέρουν από την γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκονται για να σβήνουν τα ίχνη τους.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων.

Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσαν το κάτωθι Δελτίο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά περί παράνομης διείσδυσης (hacking) στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιήθηκε προσπάθεια ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ επίθεσης, κατά τις ημέρες 6 και 7 Απριλίου 2012.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας παράνομης διείσδυσης στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, ήταν η αύξηση του φόρτου λειτουργίας του συστήματος ισοδύναμη με 1,5 εκ συνταγές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ανταπόκρισης του έως και 8 λεπτά της ώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν πλαστές συνταγές.

Τα συστήματα ασφαλείας της Ηλ. Συνταγογράφησης απέδειξαν την δυνατότητα τους, στην επαρκή αντιμετώπιση ανάλογων προσβολών, και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται, και κατέγραψαν τα ίχνη της προσπάθειας για παράνομη διείσδυση στο σύστημα.

Σχόλιο: 
Καιρό τώρα το φωνάζαμε...  Να που έγινε! Βέβαια τα πάντα θεωρούνται δεδομένα σε αυτή τη χώρα από τα πιο στραβά έως τα πιο απίθανα !
Άντε και στο e-diagnosis ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου