Πρόταση για αναστολή των συμβάσεων όλων των ιατρών με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών


Οι υποψήφιοι οδηγοί καταβάλουν μέσω παράβολου στην Εθνική Τράπεζα το ποσό των 90 ευρώ για την εξέταση τους, από ιατρούς που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την εξέταση που απαιτείται προκειμένου να αποκτήσουν το δίπλωμα οδήγησης.


Το ποσό των 90 ευρώ κατανέμεται ως εξής:
20 ευρώ ο Παθολόγος ή ο Καρδιολόγος
20 ευρώ ο Οφθαλμίατρος κι αυτά…. μετά από αρκετούς μήνες έως χρόνια.
Ενώ τα 50 ευρώ τα εισπράττει τοΥπουργείο.  

Από 1/1/2012 το η ιατρική αμοιβή ορίζεται στα 10 (δέκα) ευρώ κι αυτά μεικτά!! Ενώ το συνολικό ύψος του παράβολου παραμένει στα 90 (ενενήντα) ευρώ.

Ας θυμηθούμε την  εξέλιξη των συμβάντων.

  • Το αρχικό έγγραφο του Υπουργείου υποδομών μεταφορών & Δικτύων με ημερομηνία 22/3/2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 14537/2616 «Αποζημιώσεις ιατρών Πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης», στη δεύτερη παράγραφο επικαλείται τις διατάξεις του άρθρου 6 της 16-12-2011 (εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ Α’ 262) όπου ορίζει την αμοιβή των ιατρών σε 10 (δέκα) ευρώ ανά επίσκεψη.
  • Εν συνεχεία σε έγγραφη απάντηση προς ιατρικούς συλλόγους της χώρας αρ. πρωτ. 17572/3107 - 11.04.12 οι κυβερνώντες επικαλούνται τον ΟΠΑΔ, τον ΕΟΠΥΥ και ότι άλλο μπορούν να πιαστούν προκειμένου να απαξιώσουν το Ιατρικό λειτούργημα και να εξουθενώσουν τον Έλληνα ιατρό με αυτή την υποτιμητική αμοιβή.

Συνάδελφοι,

Μπορεί η φύση του επαγγέλματος, να μας δημιουργεί αναστολές ή διλήμματα για το κλείσιμο των ιατρείων ή την αποχή από τα καθήκοντα μας κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων. Αυτό  γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε ή να μην συνταγογραφήσουμε τα φάρμακα σε ασθενείς.  Ωστόσο κανείς δεν θα μας κατηγορήσει αν δεν θα εξυπηρετήσουμε τους υποψήφιους οδηγούς, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες.

Να μην δεχτούμε καμιά μείωση της αμοιβής.
  • Ή να απαιτήσουμε ανεξάρτητο παράβολο που θα πληρωνόμαστε άμεσα από την τράπεζα
  • ή να πληρωνόμαστε άμεσα από τους υποψήφιους οδηγούς και η απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα κατατίθεται με την γνωμάτευση του ιατρού στο φάκελο του υποψήφιου οδηγού.

Είμαστε 3 ειδικότητες που πρέπει να συνεννοηθούμε επιτέλους και να κάνουμε μια αρχή.

Η λύση είναι μια και μοναδική.

Εξουσιοδότηση όλων των συμβεβλημένων ιατρών με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στους ιατρικούς συλλόγους και ομαδική αναστολή των συμβάσεων.
Ομαδικά, Συλλογικά & Μαζικά…

Ηλίας  Ιων. Τσέρκης
     Παθολόγος

7 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα συνάδελφε. Είμαι οφθαλμίατρος, θεωρώ ότι τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα είναι πιο εφικτό να υπάρξει αντίδραση συντονισμένη... Ίσως να δείξει και το δρόμο για άλλα μεγαλύτερα ζητήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δρόμο για αυτά και μεγαλύτερα ζητήματα τον είχαν υποδείξει οι Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας και αφορούσε την μη υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
    Τότε πολλοί απο εσας έτρεξαν να συμβληθούν για ίδιον όφελος αγνοώντας τα συλλογικά συμφέροντα του κλάδου. Τώρα έρχεστε προκειμένου να υπερασπιστείτε τα μικροσυντεχνιακά σας συμφέροντα , να προτείνετε συλλογική αναστολή συμβάσεων με το υπουργείο Μεταφορών. Αν μη τι άλλο υποκρισία , μικροπολιτική και μικροψυχία κε Τσέρκη. Σταματήστε επιτέλους να κάνετε τον Επαναστάτη . Δεν μας πείθετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον μπορείτε να γράφετε επώνυμα!
    Είμαι καθαρός και συγκεκριμένος. Δεν είμαι ούτε επαναστάτης, ούτε δήθεν. Είμαι ένας ιατρός που προσπαθώ να γνωριστώ με την τοπική κοινωνία. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή δυστυχώς!
    Σταματήστε πλέον τους λαϊκισμούς !


    Το δάσος καίγεται κι εσείς ακόμα επιμένετε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο δέντρο που λέγεται ΕΟΠΥΥ και όσοι ιατροί το ανέβηκαν.

    Όσες ευθύνες φέρω άλλες τόσες φέρετε όλοι εσείς που χρόνια συντηρούσατε το κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υγείας.

    Τώρα που έκλεισαν οι στρόφιγγες του χρήματος μου παραδίδεται μαθήματα;

    Δε θέλω να πείσω κανέναν.
    Απλά εσείς πίσω από την ανωνυμία σας ψάχνετε εξιλαστήρια θύματα για να καλυφθείτε και να δράτε ανενόχλητοι.

    Σας βολεύει όλους εσάς να φορτώνεται τις αμαρτίες του κλάδου στους ιατρούς που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ. Ενώ εσείς είσαστε οι καθαροί και οι δίκαιοι !!!
    Εσείς πληρώνεστε με ρευστό, ενώ παραμένω απλήρωτος! Ποιος είναι ο κερδισμένος;

    Τουλάχιστον ασκώ ιατρική και δεν σκουριάζει το μυαλό και δεν χάνω την επαφή με την ιατρική!

    Τι σχέση έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα διπλώματα οδήγησης;
    Ψάξετε τους εχθρούς στους φακελλάκηδες, στους Ικατζήδες, στους καθηγητάδες και στους Διευθυντάδες…

    Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω μα πίσω δεν γυρίζω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Η ανωνυμία είναι η ασπίδα από την τυραννία της πλειοψηφίας».
    Με αυτήν την φράση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1995 τόνισε την συμβολή του ανώνυμου λόγου στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, για να συμπληρώσει, μόλις δύο χρόνια μετά ότι η συνταγματική προστασία της ανωνυμίας (Πρώτη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ) περιλαμβάνει και το Διαδίκτυο (internet). Συνεπώς, κάτι που δέχεται και το Δικαστήριο του Στρασβούργουτο Διαδίκτυο είναι ένα νόμιμο forum άσκησης της ελευθερίας του ανώνυμου λόγου.

    Αυτό για να τονίσω ότι σε τίποτα η ανωνυμία του διαδικτύου δεν υποβαθμίζει την σημασία του ανώνυμου λόγου.
    Φυσικά δεν σας κατηγόρησε κανείς για όλα τα κακώς κείμενα στο χώρο της υγείας. Σας κατηγορώ σαν νέος γιατρός που είμαι,για το εξής :
    όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουμε ευνοικότερες και αξιοπρεπείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ πολλοί απο τους συναδέλφους , που σε καμμία περίπτωση δεν ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι ιατροί ,έτρεξαν να συμβληθούν κάνοντας τους ιθύνοντες του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ να χλευάζουν και να κρυφομειδιούν για όσους αντιδρούσαν στην επερχόμενη απαξίωση του κλάδου.
    Μπορεί να καταφέρατε χρησιμοποιώντας τον ΕΟΠΥΥ να προσελκύσετε ασθενείς στο Ιατρείο και να γίνετε όπως λέτε γνωστός στην τοπική κοινωνία , όμως αυτό δεν θα το μετρούσα σαν επιτυχία των ιατρικών και επιστημονικών σας επιδόσεων . Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τα social media για να γίνετε γνωστός κε Τσέρκη ? Νομίζω έχετε και σχετική ανάρτηση στο blog σας. Σίγουρα η επιτυχία σας τότε θα βάρυνε περισσότερο και το παιχνίδι της προσέλκυσης ασθενών θα παιζόταν επί ίσοις όροις σε σχέση με τους άλλους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους σας.
    Παραδοθήκατε άνευ όρων προκειμένου να γεμίσει το ιατρείο σας και να μπορείτε μήπως και εσείς να παίζετε το παιχνίδι με τις φαρμακευτικές ,τους όρους του οποίου είχαν εγκαταστήσει και διαμορφώσει οι προηγούμενες απο εμάς γενιές ιατρών ? Αν το καταφέρατε και αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια.
    Κάνετε επίσης λάθος να πιστεύετε ότι οι στρόφιγγες του χρήματος έκλεισαν . Η πολιτική του ΥΥΚΑ είναι σαφής . Οι στρόφιγγες άλλαξαν απλά κατεύθυνση και όσο χρήμα έμεινε θα τροφοδοτεί τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και δει τους μεγάλους κολοσσούς διγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων. Η χρηματοδότηση της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας όσο περνάει ο καιρός θα γίνετε όλο και πιο ελλειμματική και οι τελευταίοι που θα πληρώνονται είναι οι ιδιώτες ιατροί που θα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους ασθενείς για να μην σκουριάσει το μυαλό του και ξεχάσουν την Ιατρική που διδάχτηκαν !! Μήπως να αναζητήσετε πιο υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να μην σκουριάσει το μυαλό σας κε Τσέρκη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαστε εκτός θέματος και διακρίνω εμπάθεια.

    Σε πόλεις που δεν έχουν συμβληθεί ιατροί είδατε να καταρρέει κανένα σύστημα του ΕΟΠΥΥ;

    Σας το φυτέψανε οι σύλλογοι και εσείς τους πιστέψατε! Πείτε μου σε ποιον Ιατρικό Σύλλογο δεν υπάρχουν ιατροί του ΙΚΑ σε κρίσιμες θέσεις!

    Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω! Δεν κατάλαβα γιατί μπορούν να αντιδρούν μόνο όσοι έμειναν εκτός και είναι αποκλειστικό προνόμιο τους;

    Μάλλον η παρουσία μου ενοχλεί και περισσότερο οι προτάσεις μου! Δεν θα κάνω σε κανένα τη χάρη να σιωπήσω… Αντιθέτως…

    Όσο ζω… θα διεκδικώ, θα ανησυχώ, θα φωνάζω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλός ο διάλογος σας αλλά άνευ αντικειμένου. Σε λίγους μήνες θα συνειδητοποιήσομε ΟΛΟΙ ότι λεφτά για τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν , ότι οι συμβάσεις δεν έχουν νόημα , και ότι απλά όσοι μπήκαν θα αναγκαστούν να βγουν. Ηδη συμβαίνει με αρκετούς εργαστηριακούς , θα αρχίσει να γίνεται και με τους κλινικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ συνάδελφε, ας μην δημιουργούμε αντιθέσεις μέσα στον κλάδο και ας μην ακυρώνουμε καμία προσπάθεια απ΄όποιον και αν προέρχεται. Προτείναμε πολλές φορές την ΣΥΝΟΛΙΚΗ δράση και συνεργασία του κλάδου, όπως και αν αυτός εκφράζεται.

    Ο κλάδος πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα και δεν χρειάζονται θριαμβολογίες ή απελπισία. Πρέπει να αναλύσουμε σωστά την κατάσταση, να αξιολογήσουμε τι ακριβώς έγινε και συνεχίζει να γίνεται αυτό το διάστημα, να συζητήσουμε ΟΛΟΙ μαζί και να αναλάβουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. ΟΛΟΙ σαν κλάδος και όχι σαν μαχόμενα κοκόρια γύρω από διάφορα συμφέροντα χωρίς νόημα και χωρίς ουσία.

    Έχουμε μπροστά μας να διαχειριστούμε μία κρίση στην υγεία, με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα ελλείμματα και την παντελή αδυναμία τήρησης του προϋπολογισμού.

    Η αντιμετώπιση του θέματος απο τους ιατρικούς μας συλλόγους ήταν πάντα ελλιπέστατη, αποσπασματική και χωρίς συγκεκριμένο, ρεαλιστικό στόχο. Η μη ένταξη στον ΕΟΠΥΥ οδήγησε σε αντιπαραθέσεις δίχως νόημα, σε εξουσιοδοτήσεις δίχως αποδέκτη και σε κινητοποιήσεις δίχως όραμα.

    Η ερμαφρόδιτη κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι αποτέλεσμα και των παλλινοδιών των συλλόγων μας. Ακόμα κάποιοι περιμένουν την πειθαρχική δίωξη των συναδέλφων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ο ΙΣΑ διεκδικεί τις αμοιβές όσων εντάχθηκαν!!..

    Για άλλη μία φορά, μετά τους πανηγυρισμούς και τον καταιγισμό μηνυμάτων και δελτίων τύπου έρχεται η σκληρή πραγματικότητα να δικαιώσει όσους από εμάς, εδώ και καιρό μιλάμε για επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας από την πλευρά ορισμένων παραθυρόπληκτων μεγαλοσυνδικαλιστών με πολλαπλά δημόσια αξιώματα.

    Το πράγμα δεν πάει άλλο, είναι πλέον προφανές σε όλους ότι οι χειρισμοί που γίνανε και γίνονται έχουν οδηγήσει το ιατρικό σώμα σε πρωτοφανή ήττα και απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων που τα είχαμε κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες.

    Το μόνο που μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πλέον είναι ως πότε θα συνεχίζεται αυτός ο εμπαιγμός, θα αναλάβει επιτέλους κάποιος την πολιτική ευθύνη των χειρισμών, υπάρχει στοιχειώδης πολιτική ευθιξία ή θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της απαξίωσης του ιατρικού σώματος ?
    Τελικά βέβαια το ερώτημα είναι προς όλους εμάς, ως πότε και για πόσο θα τους ανεχόμαστε ?

    Δεν πίστευα και δεν πιστεύω ότι η λύση στο βαθύτατο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας υγείας είναι η άρνηση ένταξης ή μη στον ΕΟΠΥΥ. Η λύση για μένα είναι η σωστή και καλή διαπραγμάτευση που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο του ιατρικού σώματος και θα διασφαλίζει όλους, κατι που ποτέ δεν έγινε, ούτε και στις παλαιότερες, καλές εποχές. Όλοι έβλεπαν κοντόφθαλμα μόνον το προσωπικό τους οικονομικό συμφέρον: δε βαριέσαι αφού εγώ βολεύτηκα!!!!

    Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και ας αποδεχθούμε το ότι ο Άνθρωπος είναι πλάσμα κατ’εξαίρεση. Την μια ανασκαλεύει τη συνείδησή του βάζοντας σ’εφαρμογή το επίταγμα "εγώ είμαι ο σωστότερος, ο ηθικότερος που γνωρίζω κι έχω άποψη για όλα" και από την άλλη , αμφιβάλλοντας για τις γνώσεις του και για τον εαυτό του τον ίδιο , λέει μόνος του : “τι ουν οίδα ”.

    Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, εύχομαι η “βάση του σώματος”, εμείς ΟΛΟΙ οι ιατροί, κάποια στιγμή να παίξουμε τον κύριο ρόλο και να δώσουμε την ώθηση στη συμμετοχή όλο και περισσότερων συναδέλφων στη διαμόρφωση θέσεων (ΟΧΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗΣ), κινήσεων και δράσης. Γιατί όσο η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός κυριαρχούν αναμεσα μας τόσο θα “χαίρονται” και θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα οι όποιοι “ηγέτες μας”..

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ν, ΜΟΣΧΟΥΣ
    Ιατρός Βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή