Εννέα στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους!


Εννέα στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους, ενώ ατο 70% το μηνιαίο εισοόδημα δεν επαρκεί για την αγορά όλων των φαρμάκων. Επίσης το 59,5% δεν πραγματοποίησε παρακλινικές εξετάσεις που είχε συστήσει ο γιατρός τους, λόγω οικονομικού προβλήματος.
Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη με θέμα: "Η φαρμακευτική συμπεριφορά Ελλήνων ασθενών εν μέσω οικονομικής κρίσης, που πραγματοποιήθηκε στις αγροτικές περιοχές του νομού Αχαΐας.
Η μελέτη που βραβεύτηκε για την αρτιότητά της στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, στο Κάστρο Κυλλήνης, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας του Γραφείου Συντονισμού Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον  Γιώργο Μαντζουράνη.
Ο κ. Μαντζουράνης επισημαίνει ότι η αδυναμία των Ελλήνων να προμηθευτούν τα φάρμακά τους είναι πραγματική και ακόμα πως υπάρχουν χρόνιοι ασθενείς, που έχουν διακόψει την περίθαλψή τους λόγω έλλειψης χρημάτων.
Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι 9 στους 10 δεν είναι σε οικονομική θέση να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Το ίδιο ποσοστό ασθενών (90,6%) απάντησε ότι σε σχέση με πέρυσι έχει μικρότερη δυνατότητα αγοράς φαρμάκων και η δυσκολία αυτή (93,8%) αποδίδεται στην οικονομική κρίση..

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς (55,4%) ερωτηθέντες δεν έλαβαν τα φάρμακά τους ή παρέλειψαν κάποια δόση λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Όπως τονίζει ο κ. Μαντζουράνης το 90,3% των ασθενών αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες κάνουν περικοπές σε βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, ρούχα, θέρμανση, προκειμένου να κατορθώσουν να πάρουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Ακόμα, το 1/3 των ερωτηθέντων ζήτησε από τον γιατρό να του συνταγογραφήση ένα φθηνότερο φάρμακο.
Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι η αδυναμία λήψης της φαρμακευτικής αγωγής έχει επηρρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του 80% των ερωτηθέντων, δημιουργώντας τους συναισθήματα κατάθλιψης και διαταραχές άγχους και ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου