ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΟΦ, ΕΦΕΤ, ΙΦΕΤ, ΕΚΑΠΤΥ

Ενιαίος φορέας θα εποπτεύει φάρμακα και τρόφιμα
Τη διοικητική συγχώνευση του ΕΟΦ, του ΕΦΕΤ, του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προτείνει η μελέτη των συμβούλων του δημοσίου των Planet-Deloitte, την οποία αποκαλύπτει το Health Daily. 

Ο ενιαίος φορέας θα εποπτεύει φάρμακα και τρόφιμα σε επίπεδο ασφαλείας και ποιότητας και θα λειτουργήσει κατά το αμερικανικό πρότυπο του FDA. Η μελέτη, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, περιέχει ανάλυση υποθέσεων εργασίας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 100 σημαντικών (από την άποψη του ύψους της δημόσιας χρηματοδότησης) φορέων του Δημοσίου. Η μελέτη αναφέρει ως «υπόθεση προς εξέταση» τη δημιουργία ενός ενιαίου και ευέλικτου φορέα που θα έχει τη ρυθμιστική ευθύνη στους τομείς του φαρμάκου και της διατροφής, με ενιαία διοικητική λειτουργία και έσοδα, αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα τα ανταποδοτικά οφέλη από τις εγκριτικές διαδικασίες. 

Σημειώνεται ότι το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί και στην Ε.Ε. με τη σχετική διεύθυνση της Κομισιόν DG SANCO. Aρχικά προτείνεται η διοικητική συγχώνευση του ΕΟΦ και του ΕΦΕΤ και στη συνέχεια η απορρόφηση από τον νέο ενιαίο φορέα του ΕΚΑΠΤΥ και του ΙΦΕΤ. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν επιχειρησιακές συνέργειες, καλύπτοντας ταυτόχρονα και το έλλειμμα που υπάρχει σήμερα σε διοικητικό προσωπικό και που δημιουργεί καθυστερήσεις στις εγκριτικές διαδικασίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε επόμενη φάση η μελέτη θέτει υπό διερεύνηση ενσωμάτωσης στον νέο φορέα και του Γενικού Χημείου του Κράτους. 

Όσον αφορά την ανάλυση των οικονομικών των υπό συγχώνευση οργανισμών, η μελέτη αναφέρει ότι ο ΕΟΦ έχει ίδια έσοδα 38,6 εκατ. ευρώ, λειτουργικά έξοδα 23,3 εκατ. ευρώ και δαπάνες μισθοδοσίας 8,7 εκατ. ευρώ. Από το προσωπικό του (238 άτομα), τα 40 υποστηρίζουν τον έλεγχο σε τομείς συναρμοδιότητας με ΕΦΕΤ. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΦΕΤ έχει ίδια έσοδα 4,5 εκατ. ευρώ (2010), επιχορηγήσεις 5,7 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα (2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου