Η θέση του ΠΙΣ για τις εξελίξεις στα ζητήματα υγείας


Αθήνα,18.4.2012
 

ΔΕΛΤΙΟ TYΠΟΥ

Το ΔΣ του ΠΙΣ εύχεται σε όλες και όλους χρόνια πολλά για τις γιορτές του Πάσχα. 

Ο ΠΙΣ εκφράζει για μια ακόμα φορά την κατηγορηματική του αντίθεση στις καταστροφικές περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απόρροια των μνημονιακών επιλογών της Κυβερνητικής πολιτικής. Οι περικοπές αυτές, καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και προεξοφλούν την χρεωκοπία του πρόχειρου και χωρίς σχεδιασμό ΕΟΠΥΥ, πριν συμπληρωθούν οι πρώτοι μήνες του 2012. 

Ο ΠΙΣ, επαναβεβαιώνει την αντίθεση του στην ατομική ένταξη των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ με την εξευτελιστική σύμβαση, τώρα που εκτός των άλλων είναι βέβαιο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα ούτε και τα τρέχοντα για το 2012. 

Καλούμε τους συναδέλφους, να μην ανταποκριθούν στην προκήρυξη των 5.000 θέσεων και να συνεχίσουμε αποφασιστικά τη διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων συνεργασίας με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ο ιατρικός κόσμος λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και τη δεινή θέση των πολιτών αλλά δε θα υποκύψει στους εκβιασμούς του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. 

Ο ΠΙΣ καλεί τις Διοικήσεις των ιατρικών συλλόγων της χώρας, να εναρμονιστούν στον κοινό αγώνα για αξιοπρεπή αμοιβή και εργασία. Όχι στην εξευτελιστική αμοιβή των 10€. 

θεωρούμε απαράδεκτους τους εκβιασμούς και τις απειλές περί αφαίρεσης της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αναγραφής εξετάσεων από όλους τους ιατρούς. 

Απαιτούμε, την κατάργηση της εξωφρενικής διάταξης περί προστίμου 1 € για κάθε χειρόγραφη συνταγή στους ιατρούς, ενώ είναι φανερό πως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την έλλειψη υποδομής και ολοκληρωμένου συστήματος συνταγογράφησης. 

Η τελική διατύπωση της εγκυκλίου εφαρμογής της αναγραφής δραστικής ουσίας, καθιστά φανερό το μέγεθος της σύγχυσης στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιοι, αλλά και την αδυναμία επιβολής των ανεύθυνων πολιτικών τους.

Δεν πρόκειται για υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας, αλλά για εξόφθαλμη απόπειρα μετακύλισης του κόστους στους ασθενείς, αν θέλουν να πάρουν το φάρμακο που σύστησε ο ιατρός τους. Ουσιαστικά, προχωρούν βίαια στον καθορισμό ενός κατώτατου ποσού που θα καλύπτει το ασφαλιστικό σύστημα και πέρα από αυτό θα πληρώνουν τη διαφορά οι ασθενείς. 

Κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και αυτό θα πρέπει να γίνει πράξη. 

Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και οφειλομένων για 18 και πλέον μήνες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις σε Κλινικούς και Εργαστηριακούς γιατρούς, διαφορετικά θα πρέπει να γίνουν ατομικές δικαστικές προσφυγές με τη συνδρομή των Ιατρικών Συλλόγων. 

θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο την περιουσία και την αυτοτέλεια του ΤΣΑΥ και προχωράμε ήδη σε ενέργειες για την απόδοση ευθυνών για όσους εμπλέκονται στην καταλήστευση των αποθεματικών του. 

Ο ιατρικός κόσμος θα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για διεκδίκηση και κατοχύρωση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων του, παρά τις πολιτικές εξελίξεις από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου