Επικίνδυνα ανεπαρκείς αυτοί που έχουν στα χέρια τους την υγεία μας


-Χωρίς προσωπικό ο ΕΟΦ 

-Άγνοια σε βασικά δεδομένα για την υγεία μας δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας

-Νούμερο ένα κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία ο οργανισμός Φαρμάκου!

Επικίνδυνα ανεπαρκείς αυτοί που έχουν στα χέρια τους την υγεία μας
Ο οργανισμός έδωσε εσπευσμένα συνέντευξη Τύπου για να μας καθησυχάσει σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και αποκάλυψε ότι το προσωπικό του δεν αρκεί για τις αρμοδιότητες που του φορτώνει ο νέος νόμος!

Το πόσο επικίνδυνη για το μέλλον των παιδιών μας είναι η πολιτική που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, κατ’ εντολήν της τρόικα, απέδειξε περίτρανα σήμερα ο ίδιος ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου. Σε μια συνέντευξη Τύπου, που ανακοινώθηκε εσπευσμένα στις 7μμ της Καθαράς Δευτέρας -την ώρα που ολόκληρος ο ελληνικός λαός χώνευε τη λαγάνα- με μόνο στόχο να καθησυχάσουν την κοινωνία και να καταλαγιάζει η οργή για τα φάρμακα-δολοφόνους που θα μας ταΐζουν στο εξής, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κατάφερε -μόνος του!- να πετύχει ακριβώς το αντίθετο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ που προσπαθούσε, από τη μια μεριά, να μας πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυκλοφορία φαρμάκων αγνώστου προέλευσης (made in India, Pakistan, Bangladesh, Israel και ποιος ξέρει πού αλλού) και αμφιβόλου ποιότητας, γιατί ο οργανισμός κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ήταν ο ίδιος άνθρωπος που μας είπε -από την άλλη- και πως Οργανισμός έχει μείνει με το μισό προσωπικό, με συνέπεια σήμερα να επιτελεί το έργο του «με ηρωισμό»!

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο κ. Γιάννης Τούντας έκανε γνωστό ότι τους τελευταίους 18 μήνες το προσωπικό του ΕΟΦ έχει μειωθεί από 260 σε 150 άτομα.
Ο ίδιος ο κ. Τούντας αποκάλυψε ότι ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Αυστρίας λειτουργεί -σε μια χώρα με σχεδόν το μισό πληθυσμό της Ελλάδας- με 500 άτομα προσωπικό.
Ο ίδιος ο κ. Τούντας εξέπεμψε κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι «ελάχιστοι έρχονται με μετάταξη στον ΕΟΦ», ότι «κάθε ένας εργαζόμενος επιπλέον που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι πολύ σημαντικός για μας» και πως «αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν αποφασίσουν άμεσα την ενίσχυση και την αναβάθμιση του ΕΟΦ, ο οργανισμός δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες του αρμοδιότητες». Και, την ίδια ώρα, αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να μας πείσει ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τους ελέγχους σε φάρμακα αγνώστου προελεύσεως στην Ελλάδα…

Σα να μην έφτανε αυτή η μεγαλειώδης κοροϊδία, ο κ. Τούντας συνέχισε την προσπάθειά του να μας πείσει πόσο αστήρικτοι είναι οι φόβοι που «κάποιοι» σπέρνουν στον ελληνικό λαό με μια πρωτοφανή γκάφα.

Άγνοια δήλωσε επίσης ο κύριος Τούντας σχετικά με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γύρω από τον αριθμό των χωρών που θα χρειάζεται να εντάξουν στους καταλόγους του ένα φάρμακο για να μπορεί μετά να το εντάξει και η Ελλάδα! Ήξερε ότι συζητούν με την τρόικα τη μείωση -από 18 σε 9- του αριθμού των χωρών αυτών, δεν γνώριζε όμως αν αυτό αφορά στο γενόσημο ή στο πρωτότυπο σκεύασμα!
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού Φαρμάκου ήρθε σε αμηχανία όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρχικά απάντησε ότι αφορά σε όλα τα φάρμακα (και στα γενόσημα), μετά -όταν του επισημάνθηκε ο παραλογισμός- ζήτησε διευκρινίσεις από τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΟΦ για να επανέλθει, αργότερα, και να διευκρινίσει ότι η απόφαση αφορά μόνο στα πρωτότυπα! Και να σκεφτεί κανείς ότι η συνέντευξη Τύπου είχε αποκλειστικό αντικείμενο τα γενόσημα…

Αλλά το θέατρο του παραλόγου δεν σταμάτησε εκεί. Άλλες τέσσερις φορές, ο κ. Τούντας δήλωσε ότι δεν γνώριζε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για θέματα της αρμοδιότητάς του:

1. Δεν γνώριζε αν υπάρχουν ή όχι ελληνικά πρωτότυπα φάρμακα.
2. Είπε ότι στην Ελλάδα συνταγογραφούμε γενόσημα προϊόντα σε ποσοστό μόλις 18%, ενώ στην Ε.Ε. φτάνει το 50%. Τον διόρθωσαν οι δημοσιογράφοι, που του «αποκάλυψαν» ότι στο ευρωπαϊκό 50% περιλαμβάνονται και τα off patent, τα οποία αν συνυπολογιστούν και στο ελληνικό ποσοστό, αυτό φτάνει το 43%.
3. Δεν απάντησε στην ερώτηση «με ποια λογική ο νόμος υποχρεώνει τη χορήγηση του ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΥ γενοσήμου».
4. Προέβαλλε ως επιχείρημα ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ότι «αυτό δίνει στον ασφαλισμένο και την επιλογή, αν θέλει ο ίδιος να επιβαρυνθεί με τη διαφορά για ένα ακριβότερο φάρμακο». Όταν, όμως, ρωτήθηκε αν αυτή τη δυνατότητα θα την έχει και ο Ελληνας ασφαλισμένος, βάσει του νέου νόμου, δεν το γνώριζε!
Εξι γκάφες σε μία συνέντευξη Τύπου με στόχο να μας καθησυχάσει! Μετά από όλα αυτά εσείς νιώθετε καθησυχασμένοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου