«Ελευθέρας» στο ΕΣΥ για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ



«Ανοίγει» η πόρτα του ΕΣΥ σε εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την τακτική  μηνιαία συνάντησή του με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων το μεσημέρι της Τρίτης, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορούν εφεξής να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες -κλινικές εξετάσεις και χειρουργικές πράξεις- εντός των δημόσιων νοσοκομείων έως και δύο ημέρες την εβδομάδα. 

«Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί σημαντική δεξαμενή γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία. Με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μπορούν να καλυφθούν τα κενά των γιατρών του ΕΣΥ, ιδίως στην περιφέρεια και σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες όπου υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας μάλιστα πως έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Ο υπουργός δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο της «επέκτασης» του μέτρου και σε άλλες πλην των ιατρικών ειδικότητες επαγγελματιών υγείας. 






Στόχος η κάλυψη των πολιτών εν μέσω κρίσης


Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και οι διοικητές του ΕΣΥ επενδύουν πολύ στην αξιοποίηση των ιδιωτών ιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου αφενός να καλυφθούν βασικά κενά του συστήματος, αφετέρου να παρασχεθούν ακόμη πιο επαρκείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες εντός του ΕΣΥ, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ιδιώτες γιατροί θα χειρουργούν ή θα δέχονται ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά το σύστημα της ολοήμερης (απογευματινής) λειτουργίας των νοσοκομείων. Οι ασθενείς θα καταβάλλουν την αμοιβή και θα προσκομίζουν την απόδειξη στα ασφαλιστικά ταμεία τους τα οποία θα καλύπτουν μέρος αυτής. 

Κατά την ίδια συνάντηση με τους αξιωματούχους του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «εν όψει προεκλογικής περιόδους θα δεχτούμε κύμα διαμαρτυριών και κριτικών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με αιχμή την έλλειψη προσωπικού», ωστόσο τους κάλεσε «να πορεύεστε και να απαντάτε με γνώμονα την αλήθεια. Η αλήθεια είναι σύμμαχός μας και ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος πολιτικού χειρισμού του θέματος των ελλείψεων προσωπικού» τόνισε. 


«Πληγή» για το ΕΣΥ οι αποσπάσεις νοσηλευτών


Τα στοιχεία που παρουσίασε για τους νοσηλευτές είναι αποκαρδιωτικά. «Υπάρχει πρόβλημα. Το 2011 είχαμε 4.500 συνταξιοδοτήσεις. Το πλεονέκτημα των περίπου 3.500 προσλήψεων που έγιναν μέσα στο 2010 εξανεμίστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας τους διοικητές να λύσουν το πρόβλημα «εκ των έσω», και ιδίως με τους αποσπασμένους νοσηλευτές. «Σας θέτω προ των ευθυνών σας: Πόσοι αποσπασμένοι νοσηλευτές έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους;» απηύθυνε σε έντονο ύφος το ερώτημα προς τους διοικητές, ζητώντας τους στοιχεία και αριθμούς.
 
Οι αποσπασμένοι νοσηλευτές εκτιμάται ότι αγγίζουν το 30% του συνόλου του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), από τους 7.000 νοσηλευτές που προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004 - 2009 με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.500 άτομα αποσπάστηκαν ή μετατάχθηκαν. Οι περισσότεροι νοσηλευτές ή βοηθοί νοσηλευτών που ζητούν να εργαστούν αλλού επικαλούνται συνήθως πρόβλημα υγείας, και με την υποστήριξη στελεχών του νοσοκομείου αλλά και βουλευτών, όπως κατήγγειλαν διοικητές του ΕΣΥ, πετυχαίνουν τον στόχο τους. 


«Θα σπάσουμε το καρτέλ των προμηθευτών»

 
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι με νόμο που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή πρόκειται να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο των «καρτέλ» στις προμήθειες ιατρικών υλικών. «Προωθούμε διατάξεις βάσει των οποίων όπου εμφανίζονται καρτέλ προμηθευτών και δεν πωλούν στις τιμές του Παρατηρητηρίου και κάτω από αυτές, θα γίνεται εισαγωγή από την Κύπρο και από χώρες της Ευρώπης», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος. 

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην κατανάλωση γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι το 25% των φαρμάκων που καταναλώνονται στο ΕΣΥ είναι αντίγραφα, αλλά πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια. Να πάμε στο 30% που είναι ο στόχος και γιατί όχι στο 50%, αφού οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες μάς δίνουν τη δυνατότητα», κατέληξε. 



protothema.gr  Παναγιώτα Καρλατήρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου