Κούρεψαν "γουλί" την φαρμακευτική δαπάνη: Μέχρι 2,88 δις και τίποτα παραπάνω!

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέληξε ότι η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 2012 τα 2,88 δις ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για γιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες και ασθενείς;

Η δαπάνη για τα φάρμακα που θα προκύπτει από τις συνταγογραφήσεις των γιατρών δε θα πρέπει να ξεπεράσει τη φετινή χρονιά τα 2,88 δις ευρώ κατέληξαν τρόικα και υπουργείο Υγείας.

Παρότι ο υπουργός Υγείας υπολόγιζε ότι η δαπάνη θα έφθανε τα 3,2 δις ευρώ, τελικώς δεν απεφεύχθη το περαιτέρω «κούρεμα».

Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να περιορίσουν τις συνταγές τους προς τους ασθενείς, ανεξάρτητα αν τις χρειάζονται ή όχι, και οι ασθενείς να μάθουν να …ζουν με λιγότερα φάρμακα.

Αν η δαπάνη ξεφύγει από το ποσό που έχει καθορισθεί, τη διαφορά θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με το λεγόμενο rebate, ένα είδος έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μάλιστα την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των γιατρών, των φαρμακοποιών αλλά και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Στη συνάντηση αυτή θα τονισθεί η ανάγκη να περιορίσουν όλοι τη χορήγηση φαρμάκων ώστε να μην ξεπερασθεί η δαπάνη που έχει καθορισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου