Ενημερωτικό Δελτίο από Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Βιοπαθολόγων Ιατρών


Α 1 Το τελευταίο διάστημα των 2 εβδομάδων έγιναν έντονες ζυμώσεις μεταξύ των Ενώσεων και συνεχείς διαβουλεύσεις της ΠΕΕΒΙ, της ΠΟΣΙΠΥ, της Ένωσης Ακτινολόγων, της Ένωσης Πυρηνικών γιατρών, του ΠΑΣΙΔΙΚ και των Αλυσίδων Διαγνωστικών,   με την ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Δρέττα (άμεση εποπτεύουσα αρχή του ΕΟΠΥΥ), καθώς και με τους κκ Βουδούρη και Σουλιώτη (πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ).
Κατά την σημερινή και ίσως ποιο σημαντική συνάντηση των παραπάνω Ενώσεων με την κα Δρέττα, παρουσία και του κου Σουλιώτη, αποφασίστηκαν οι εξής αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχτούν οι συμβάσεις με τα εργαστήρια:

1] Το ποσόν που το Κράτος, μπορεί και προτίθεται να διαθέσει ετησίως για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις (αν όλα πάνε καλά; και πάρουμε τα δάνεια και δεν πτωχεύσουμε...) είναι περίπου 440 000 000 €. Αυτό το ποσόν θα το μοιρασθούν τα 4000 μικρά εργαστήρια, τα 150 μεσαία
διαγνωστικά κέντρα και οι Αλυσίδες ( 70 τον αριθμό μαζί με τα υποκαταστήματα).

2] Γενικεύεται , και εδραιώνεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλη της έκταση των συναλλαγών μας με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και έλεγχος του όγκου, της διαδρομής και της εκτέλεσης των εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί, ό έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και η μείωση των άσκοπων δαπανών του Δημοσίου. Επειδή όμως το κόστος των 300000€ του συγκεκριμένου πληροφορικού συστήματος αδυνατεί να πληρώσει το Υπουργείο, μας πρότεινε να το αναλάβουμε εμείς.
Η ΠΕΕΒΙ πρότεινε της ανάληψη από τα μέλη της δια της καταβολής ενός παραβόλου 100 € με την υπογραφή της κάθε σύμβασης. Τελικά πλειοδότησαν οι Αλυσίδες και ανέλαβαν να κατασκευάσουν και να παραδώσουν με δικά τους έξοδα αυτό το σύστημα.

2]   Θα μπουν εκπτώσεις 10% επί των τιμών του παρόντος κρατικού τιμολογίου «καρκινικών δεικτών, ορμονών , ανοσολογικών» και των ακριβών ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων . ( Η θέση της ΠΕΕΒΙ ήταν ή άρνηση της επιβολής κάθε έκπτωσης. Το Υπουργείο αν επιθυμεί, ας πάρει την ευθύνη αυτό και να επιβάλλει τις εκπτώσεις).
Εάν βγει νέος τιμοκατάλογος (που όπως φημολογείται είναι επί θύραις) τότε παύουν να ισχύουν οι εκπτώσεις και ξαναρχίζουν νέες διαπραγματεύσεις.

3] Τα εργαστήρια υποχρεούνται εντός διετίας να προσαρμοσθούν με τις προδιαγραφές ποιότητας όπως ορίζονται στον Ν. 4026/2011 (εσωτερικός και εξωτερικός ποιοτικός έλεγχος)

4] Εισάγεται ο θεσμός του πλαφόν. Παρ' όλη την έντονη αντίδραση των Αλυσίδων και των μεσαίων Διαγνωστικών, η κα Δρέττα θέτει θέμα ειλημμένης πολιτικής απόφασης και «δεν δέχεται κουβέντα». Δεν διευκρινίστηκε επακριβώς η έκταση, το μέγεθος και η διαδικασία του πλαφόν και κανονίστηκε μία συνάντηση με τον κο Σουλιώτη για να ρυθμιστούν τα τεχνικά θέματα την Τρίτη 27-12-11. Η δική μας έγγραφη πρόταση (που αναρτάται στο site μας) θέτει εμπεριστατωμένα την διατήρηση του συστήματος του ΙΚΑ για τις υψηλού κόστους απεικονιστικές εξετάσεις με το πλαφόν και τα ραντεβού από το τηλεφωνικό κέντρο 184

5] Την Τετάρτη 28-12-11 σε νέα συνάντηση με την κα Δρέττα θα οριστικοποιηθούν οι παραπάνω αρχές σύμβασης, και θα υπογράψουν οι Ενώσεις που θα συμφωνήσουν. Όποιες Ενώσεις δεν συμφωνήσουν, τα μέλη τους δεν θα έχουν δικαίωμα να υπογράψουν την σύμβαση, ενώ τα μέλη των Ενώσεων που θα συνυπογράψουν την συμφωνία αυτή θα έχουν το δικαίωμα, εάν θέλουν βέβαια, να στείλουν άμεσα με fax ή mail μία υπεύθυνη δήλωση αποδοχής των συμφωνηθέντων γενικών όρων και από τις 02-01-2012 θα μπορούν να δέχονται ασθενείς του ΕΟΠΥΥ.

Οι ατομικές συμβάσεις θα υπογραφούν αργότερα
Θα εκδοθούν άμεσα ανακοινώσεις με οδηγίες από ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και εμάς

Β 1 Σχετικά για τις διαδικασίες είχαμε τις εξής πληροφορίες από τους κκ Βουδούρη και Σουλιώτη:

α) Από 02-01-12 ξεκινά άμεσα ο ΕΟΠΥΥ και παύουν να υφίστανται όλα τα άλλα Ταμεία.

β) Τα παραπεμπτικά που θα δεχόμαστε από το νέο έτος (γι' αυτούς βέβαια που θα υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση της αποδοχής) θα είναι αποκλειστικά του ΕΟΠΥΥ.
Κανένα παραπεμπτικό του ΟΠΑΔ,ΟΑΕΕ ΙΚΑ δεν θα γίνεται αποδεκτό.

γ) Η συνταγογράφηση θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική και δεν θα γίνεται αποδεκτό κανένα χειρόγραφο παραπεμπτικό.

δ) Το 1ο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα θα κατατίθενται τα παραπεμπτικά και οι καταστάσεις, σε πρώτη φάση στις κατά τόπους ΥΠΑΔ, όμως σαν ΕΟΠΥΥ.

ε) Οι πληρωμές θα γίνονται εντός του επομένου διμήνου.

Παρ' όλες τις πιέσεις μας και προς την κα Δρέττα και προς τον ΕΟΠΥΥ, στάθηκε αδύνατο να πάρουμε κάποια έγγραφη δέσμευση για το χρονικό όριο της αποπληρωμής μας.

στ) Για τις παλιές οφειλές μέχρι τις 31-12-11, είπαν ότι θα πληρωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα εξ ολοκλήρου εφ' όσον αποδεχθούμε ένα... κούρεμα της τάξεως του 10%, αλλιώς θα περιμένουμε ...όταν και όποτε εκκαθαρισθούν.

Εν αναμονή λοιπόν εξελίξεων και επισήμων ανακοινώσεων

Γ 1 Ως προς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η συνεργασία της ΠΕΕΒΙ με τον ΟΠΑΔ αποδίδει καρπούς.

Έχει τελειώσει η επεξεργασία του κρατικού τιμοκαταλόγου και έχουν διορθωθεί, κατά το δυνατόν, οι διπλό και τριπλοκοστολογημένες εξετάσεις. Επίσης έχει προστεθεί μία ακόμη λειτουργία στο σύστημα, όπου ο κλινικός γιατρός μέσα από έναν πίνακα, με την ονομασία «τα αγαπημένα μου», (και στον οποίο θα μπορεί να τοποθετήσει τις κυριότερες εξετάσεις που χρησιμοποιεί), θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει εύκολα και άμεσα τις εξετάσεις που επιθυμεί.

Παρόμοια και ακόμη καλύτερη συνεργασία έχει γίνει και με το ΕΤΑΑ και βρίσκεται στα τελικά στάδια. Οι παραπάνω εφαρμογές σύντομα θα βγουν στον αέρα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δυναμική αυτή παρέμβαση μας στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ξεκίνησε με την τύπου «μουντζαχεντίν» επέλαση του προεδρείου της ΠΟΣΙΠΥ στα γραφείου του ΕΟΠΥΥ, και την de facto καθιέρωσή του ως βασικού συνομιλητή για τις περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε και την στάση της κας Δρέττα.
Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας, η διάθεσή της να μας ακούσει, και να λάβει υπ' όψιν της τις απόψεις μας και τα πρόσφατα στοιχεία της ICAP που της προσκομίσαμε, καθώς και τις ίσες αποστάσεις που κράτησε από τα μεγάλα Διαγνωστικά, αποκαλώντας τα, χαριτολογώντας, « μεγάλα συμφέροντα». Το δε τελικό αποτέλεσμα που φαίνεται να «επιβάλλει», δεν είναι παρά μια θέση ισορροπίας μεταξύ της τραγικής οικονομικής συγκυρίας και της προσπάθειάς της για ισομερή κατανομή της «μικρής αυτής πίττας» που θα έχει στην διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ. Η συνέχεια θα δείξει.

Από το ΔΣ της ΠΕΕΒΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου