Γιατροί και ασθενείς στο διαδίκτυο

Δύο στους δέκα Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ το χρησιμοποιούν πάρα πολύ συχνά για την ενημέρωσή τους σε θέματα υγείας, πέντε στους δέκα μερικές φορές, ενώ μόλις τρεις στους δέκα δεν ενδιαφέρονται καθόλου.


Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα, την οποία υλοποίησαν το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία του νοσοκομείου «Υγεία». Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.050 πολίτες και γιατροί, σε αναλογία 2:1, απ' όλη την Ελλάδα.

Επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης ενώ πολύτιμη στην έρευνα ήταν η συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα Κατερίνα Φραϊδάκη. Η ανάλυση των δεδομένων, που συγκεντρώθηκαν από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2011 έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

  • Από τους πολίτες που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για την ανεύρεση πληροφοριών σε θέματα υγείας, το 43% ήδη βρίσκει γιατρούς ή/και νοσοκομείο!
  • το 35% συμμετέχουν ενεργά σε σχετικά blogs / forums.
  • Ένας στους 3 πολίτες του δείγματος θα εμπιστεύονταν πολύ την άποψη ενός γιατρού που έχει δικό του ιατρικό site ή γράφει μεθοδικά σε ιατρικά φόρουμς
  • Ένας στους 3 θα τον ενδιέφερε να συναλλαγεί ηλεκτρονικά με τον γιατρό του.
Πολλοί γιατροί έχουν ήδη αφουγκραστεί τη νέα εποχή που ανατέλλει. Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι και σοβαρά εκπαιδευμένοι γιατροί είναι ιδιαίτερα ενεργοί στο διαδίκτυο. 


Ήδη 6 στους 10 γιατρούς επισκέπτονται συχνά εξειδικευμένα sites / blogs / forums για ενημέρωση τους για τις ιατρικές εξελίξεις, 4 στους 10 συμμετέχουν ενεργά στην ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους τους μέσω internet, ενώ 3 στους 10 χρησιμοποιούν το internet για να βρουν γιατρούς ή/και νοσοκομεία εξειδικευμένους στην ειδικότητας τους.

Παράλληλα όμως υπάρχει και σκεπτικισμός από την άναρχη χρήση του διαδικτύου αφού 2 στους 3 γιατρούς πιστεύουν ότι η πρόσωπο – με- πρόσωπο επαφή ασθενούς και γιατρού είναι σημαντική, ενώ 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα ιατρικά sites δημιουργούν προβλήματα στην επικοινωνία ασθενή – ιατρού και 2 στους 10 πιστεύουν ότι τα ιατρικά sites δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες στους χρήστες. 

Γενικά ο ιατρικός κόσμος ανταποκρίνεται ιδιαίτερα δυναμικά στις νέες προκλήσεις και ήδη 1 στους 5 γιατρούς (κυρίως με διδακτορικές σπουδές και κάτω των 55 ετών) διατηρεί ή συμμετέχει ενεργά σε ιατρικά site.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας καταγράφηκαν και αναλύθηκαν περισσότερες από 250 ιστοσελίδες, οι οποίες συντηρούνται και εμπλουτίζονται σε τακτική βάση από έλληνες γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων. Πρώτοι, με 50 παρουσίες έρχονται οι πλαστικοί χειρουργοί και δεύτεροι με 39 ιστοσελίδες έρχονται οι γυναικολόγοι.


Όσον αφορά την εγκυρότητα των ιστοσελίδων με ιατρικές συμβουλές και πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πιστοποίησής τους.


Δείτε το ερωτηματολόγιο πατήστε εδώ

Δείτε σχετική έρευνα του Παρατηρητηρίου πατήστε εδώ

1 σχόλιο:

  1. Η ανάγκη για σύγχρονη παρουσία του γιατρού στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη. Ακόμη όμως στην Ελλάδα έχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή