ΕΟΠΥΥ: Σκοπιμότητες και ανικανότητες



10 μήνες από την περίφημη ενοποίηση των ταμείων μετά από αρκετές εξαγγελίες ενεργοποίησης. Από 1η Ιούνη στην 1η Σεπτέμβρη 1η Νοέμβρη και τώρα 1η του 2012.
Ενεργοποίησαν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για να ελέγξουν την υπερσυνταγογράφηση  για εξοικονόμηση  πόρων αλλά μάλλον δεν πείστηκαν ούτε οι ίδιοι για την αποδοτικότητα του μέτρου παρόλο που το συγκεκριμένο ήταν αίτημα του ιατρικού κόσμου εδώ και χρόνια.  Αποδεικνύεται η προχειρότητα της υλοποίησης αφού είναι δύσχρηστο, μη λειτουργικό και φορτωμένο στην ΗΔΙΚΑ όπου σαν υπηρεσία  είναι υποστελεχωμένη και δεν διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί παρακολουθεί την λειτουργία και τους απαιτούμενους ελέγχους.

Τώρα στοχεύουν στον αριθμό των συμβεβλημένων ιατρών. Πιστεύοντας πως όσο μικρότερος ο αριθμός των ιατρών τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων θα πετύχουν.
Αποφάσισαν με τις ευλογίες της Τρόικας να διαθέσουν το 0,6% του ΑΕΠ σε αυτό που ονομάζουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ένα ΑΕΠ όπου από τα 280 δις ευρώ συρρικνώνεται στα 208 δις. Δαπάνη όπου μοιράζονται οι κλινικές και οι εργαστηριακές αμοιβές.
Εδώ βοηθούν οι συντεχνίες (βλ. ΙΚΑ) αφού θέλουν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους (αποκλειστικότητα) και να απογορεύσουν σε οποιονδήποτε άλλον να εξισωθεί μαζί τους.

Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας έπρεπε να την αποτελούν ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τον φορέα. Τώρα με τον ΕΟΠΥΥ μεταφέρεται ο κόσμος στα ιατρεία όπου δεν δόθηκε καμιά χρηματοδότηση ούτε μέσω ΕΣΠΑ, ούτε μέσω τραπεζικού δανείου με ευνοϊκούς όρους. Από την άλλη μας ωθούν να εξετάζουμε τους ασφαλισμένους στα ιατρεία μας με αμοιβές  τσιχλόφουσκας. Με 0,8 ευρώ τι αγοράζεις αλήθεια;

Ο Υπουργός Υγείας συνηθίζει να λέει στις ομιλίες του πως το σύστημα υγείας στην χώρα μας είναι ιατροκεντρικό και στόχο έχει να το μετατρέψει σε ανθρωποκεντρικό! Η πραγματικότητα είναι πως η φιλοσοφία των εμπνευστών του ΕΟΠΥΥ είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα δαπανοκεντρικό!

Ένα σύστημα όπου θα μειώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τον ασφαλισμένο αφού ο χρόνος θα σπαταλείται στην χρονοβόρα και πολύπλοκη συνταγογράφηση κι όχι στην εξέταση του ασθενούς. Η κοσμοσυρροή στα ιατρεία θα είναι βέβαιη και ο χρόνος αναμονής μεγάλος.

Η στάση των ιατρικών συλλόγων να μην δίνουν βεβαιώσεις για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα δεν αντιδρούν στον αποκλεισμό των νέων ιατρών από τα κύρια ταμεία που θα αποτελέσουν τον ενιαίο φορέα, είναι αποκαρδιωτική και μας προβληματίζει!
Αποτέλεσμα αυτού είναι πως εδώ και 2 μήνες δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε και το χειρότερο είναι πως δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα.

Για αυτό ζητάμε άμεση λύση του ζητήματος με 2 τρόπους:

  • Η ένταξη μας στο e-diagnosis & e-syntagografisi χωρίς τυπική σύμβαση. Ενεργοποίηση δηλαδή, του θεσμού των πιστοποιημένων ιατρών, όπως είχε εξαγγείλει ο κ Βουδούρης.

  • Μέχρι την έναρξη του ΕΟΠΥΥ να ενεργοποιηθεί με εγκύκλιο του ΟΠΑΔ η συνταγογράφηση και οι εξετάσεις στα βιβλιάρια ως μη συμβεβλημένοι ιατροί (όπως γινόταν παλαιότερα).
Αυτό που μένει είναι να δούμε χρόνο υλοποίησης και πόσοι συνάδελφοι θα υπακούσουν και θα τηρήσουν  τις συστάσεις των συλλογικών μας οργάνων.

Ηλίας Τσέρκης 
Παθολόγος

Τέλος να σας θυμίσω για την συνάντηση όλων εμάς που βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα


 Καλούνται όλοι οι ιατροί που έχουν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω μη σύμβασης τους με ταμεία να συναντηθούν

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011
Ώρα 21.00
Στο αναψυκτήριο
Στου Ψυρρή – Σαρρή 22

Για να συζητήσουμε και να προγραμματίσουμε την περαιτέρω στάση μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου