Ακόμη και απλές ιατρικές πράξεις παραπέμπονται στα... απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Οι γιατροί κατευθύνουν τους ασθενείς στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, αναγκάζοντάς τους να καταβάλουν υψηλά ποσά για πράξεις και εξετάσεις που μπορούν να κάνουν δωρεάν στο νοσοκομείο το πρωί. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και για να κόψει κάποιος ράμματα, παραπέμπεται από τους γιατρούς στα απογευματινά ιατρεία με κόστος που φθάνει και τα 90 ευρώ!
Οι γιατροί φροντίζουν να προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος ώστε ο ασθενής να αποδεχτεί χωρίς διαμαρτυρίες την ανάγκη εξυπηρέτησής του στην απογευματινή λειτουργία. Τις περισσότερες φορές «βαποράκια» γίνονται οι ειδικευόμενοι, οι οποίοι προτρέπουν τον ασθενή να συμβουλευτεί το γιατρό-αυθεντία στο απογευματινό ιατρείο του.
«Φρένο» στην κατάσταση αυτή επιχειρεί να βάλει ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Αρης Μουσιώνης, θέτοντας στην... εφεδρεία τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία αν και δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τους πολίτες και να αυξήσουν τα έσοδα των νοσοκομείων, στην πράξη εξυπηρετούν
τα συμφέροντα των γιατρών που συμμετέχουν σε αυτά.
τα συμφέροντα των γιατρών που συμμετέχουν σε αυτά.
Ο κ. Μουσιώνης αποκαλύπτει ότι στόχος του είναι να καταργηθούν τα απογευματινά ιατρεία στην πράξη. «Αν εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους όλους τους γιατρούς του νοσοκομείο, τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσουν στα απογευματινά ιατρεία», εξηγεί.
Όπως αναφέρει, σε μια εποχή κρίσης ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρύνεται για υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν. Ουσιαστικά, με την πρότασή του για την ενοποίηση των δομών υγείας (ενοποίηση κλινικών και ανθρώπινου δυναμικού), ο κ. Μουσιώνης επιχειρεί κατάργηση του κατακερματισμού που χαρακτηρίζει σήμερα το ΕΣΥ και ταλαιπωρεί τον ασθενή.
«Ο πολίτης πρέπει να βρίσκει το γιατρό την ώρα που τον χρειάζεται χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός υπουργού, κανενός υφυπουργού, βουλευτή ή διοικητή», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το ΕΣΥ λειτουργεί με όρους τουρκοκρατίας και λαϊκής αγοράς και έχει αναπτυχθεί με γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.
«Πρώτα διορίζουμε κάποιον διευθυντή, μετά του βρίσκουμε γραφείο το οποίο χρησιμοποιεί ως ιδιωτικό ιατρείο και μετά του δίνουμε και μια κλινική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχουν 37 κλινικές που διαθέτουν από 1 έως 5 κλίνες. Από το σύνολο των κλινικών, τρεις διαθέτουν μόλις ένας κρεβάτι και πέντε έχουν δύο!
Διπλές... κλινικές
«Η αποθέωση του κατακερματισμού» σημειώνει, και προσθέτει πως υπάρχουν «κλινικές» της ίδιας ειδικότητας μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο που εξυπηρετούν τις ανάγκες του διευθυντή που διορίστηκε και των υπουργών ή υφυπουργών που τον διόρισαν... Ο πυρήνας της πρότασης του κ. Μουσιώνη, που συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της, βρίσκεται στο τρίπτυχο συνένωση - συνεργασία - συνλειτουργία ανθρώπινων πόρων, υποδομών και κλινικών. «Είναι μια εφαρμόσιμη πρόταση, που ήδη υλοποιείται σε νοσοκομεία της Αγγλίας, της Σουηδίας και της Δανίας», εξηγεί ο κ. Μουσιώνης, αποκαλύπτοντας πως υπήρξαν ισχυρές παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα «για να μην αλλάξει τίποτα».
Τι προβλέπει η πρόταση
Ομάδα γιατρών κάθε τμήματος θα επανδρώνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τις ημέρες της εφημερίας.
Κατάργηση των ομοειδών κλινικών και συνένωσή τους σε ενιαίο τμήμα, προβλέπει η πρόταση του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Αρη Μουσιώνη. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι γιατροί και όλες οι κλίνες θα είναι στη διάθεση του ασθενούς είτε είναι στα εξωτερικά ιατρεία, είτε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, είτε εισήλθε στα επείγοντα.
Ειδικότερα, ομάδα γιατρών κάθε τμήματος θα επανδρώνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατά τις ημέρες της εφημερίας του νοσοκομείου και θα υποδέχεται τα περιστατικά, τα οποία ανάλογα με τη βαρύτητά τους θα οδηγούνται στην κατάλληλη μονάδα.
Αντίστοιχα, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ), καθημερινά από τις 8 π.μ. ως τις 2 μ.μ. ομάδα γιατρών κάθε τμήματος θα εξετάζει ασθενείς με ραντεβού. Όλες οι βαθμίδες των γιατρών θα έχουν την ευθύνη των τακτικών ιατρείων, η ομάδα θα αποφασίζει για το ποια χειρουργεία θα γίνουν, πότε θα γίνουν, ποιος ασθενής θα εισαχθεί ή θα λάβει εξιτήριο.
Η ίδια ομάδα θα αποφασίζει για το ποια υλικά θα αγοραστούν και όλες οι αποφάσεις θα στηρίζονται στο «ισχυρό συναινετικό μάνατζμεντ». Η ίδια ομάδα θα προγραμματίζει, αλλά η διαχείριση των ασθενών θα γίνεται από τη γραμματεία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων με ευθύνη και εποπτεία του διοικητή του νοσοκομείου.
Αλλη ομάδα θα αναλάβει τις επισκέψεις στους νοσηλευόμενους ασθενείς και κάποια άλλη θα είναι στα χειρουργεία κ.α. Σήμερα, στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν κλινικές με πολλούς γιατρούς και άλλες με ελάχιστους, η αναμονή για την ίδια εξέταση στην μία είναι τρεις μέρες και στην άλλη ογδόντα ημέρες, αναφέρει ο κ. Μουσιώνης.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τα δημόσια νοσοκομεία, με αριθμό γιατρών πάνω από το μέσο όσο της Ευρώπης, να παρουσιάζουν τελικά ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται. Επίσης, προβλέπεται ενοποίηση των εργαστηρίων σε κάθε νοσοκομείο, ώστε όλες οι εξετάσεις του ασθενούς να ολοκληρώνονται σε ένα εργαστήριο. Αυτό σημαίνει καλύτερη αξιοποίηση των μηχανημάτων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούν.
ΠΗΓΗ: Ημερήσια online (ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου