Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΕΡΟΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ


Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι υποκοστολογημένες. Ο λόγος που υποκοστολογούνται οι υπηρεσίες αυτές είναι για να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία (έμμεση χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό) και, συγχρόνως, να μειώνεται το κόστος νοσηλείας των ανέργων – ανασφάλιστων (κοινωνική πολιτική).

Οι πληρωμές αυτές είτε γίνονται απ΄ τα ασφαλιστικά ταμεία είτε γίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν δημόσιο χρήμα και γι’ αυτό ως δημόσιες δαπάνες για την υγεία θεωρείται το άθροισμα αυτών.

Ο υπουργός Υγείας με τελευταίο προ μηνός νόμο παρεχώρησε 556 κλίνες του ΕΣΥ για να καλύπτονται από ασφαλισμένους ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, και προ ημερών (27/9/2011) υπέγραψε Σύμβαση με τις εταιρείες αυτές.

Οι όροι της Σύμβασης αυτής:

1)      Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν γλιτώνουν τίποτα, αφού εξακολουθούν να πληρώνουν το 100% του κρατικού τιμολογίου και  μάλιστα υποχρεωτικά, αφού αποτελεί προϋπόθεση (αρ.3).

2)       Είναι ιδιαίτερα συμφέροντες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πληρώνουν στο νοσοκομείο μόνο την αξία του 50% του υποκοστολογημένου κρατικού τιμολογίου (αρ. 3).

3)      Προσβάλλουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
α) Η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με δικούς της γιατρούς μπορεί καθημερινά να ελέγχει το ιατρικό και νοσηλευτικό έργο (αρ. 2 παρ. 8).
β) Το νοσοκομείο υποχρεούται, αν ζητηθεί, να δίνει ονομαστικό κατάλογο κατά ειδικότητα και κλινική των ιατρών του (αρ. 6 παρ. 3)
γ) Οι γιατροί και οι υπάλληλοι του νοσοκομείου που θα έρχονται σε επαφή με αρρώστους ασφαλιστικών εταιρειών θα έχουν υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας (αρ. 5 παρ. 3 και δ). Λες και οι γιατροί δεν έχουν κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ή μπορούν για τους άλλους αρρώστους να μην είναι εχέμυθοι.

4) Προσβάλλουν τους άλλους νοσηλευόμενους που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση αφού:
α) Θα μπαίνουν στο νοσοκομείο οποιαδήποτε μέρα σε εφημερία ή όχι (αρ. 1 παρ. 3).
β) Θα έχουν στη διάθεσή τους αριθμό τηλεφώνου στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Υγείας όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες (αρ. 2 παρ. 2).
γ) Θα έχουν ξεχωριστό γραφείο στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου που θα ασχολείται μ’ αυτούς (αρ 6 παρ. 1).
δ) Θα νοσηλεύονται σε ξεχωριστά δωμάτια (αρ. 1).

5)  Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί έναντι των ιδιωτικών Θεραπευτηρίων που μάλιστα πλήττονται σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, λες και σ’ αυτά δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Η Σύμβαση αυτή είναι εκτός πνεύματος ΕΣΥ και αρκούντως ετεροβαρής, που βλάπτει το Δημόσιο Συμφέρον.

Ένας σωστός και δίκαιος νόμος θα μπορούσε απλά να προβλέπει το δικαίωμα του αρρώστου της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας να νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο και σε αναβαθμισμένη θέση, αν υπάρχει, και το κόστος νοσηλείας, με νοσήλιο ακριβότερο του κρατικού, να το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς τη συμμετοχή του δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου του αρρώστου. Η Σύμβαση αυτή θα ήταν συμφέρουσα για όλους.

Στάθης Τσούκαλος
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ
Γενικός Γραμματέας ΙΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου