Τα μέτρα που προωθούνται για το επόμενο διάστημα!

· Μειώνονται κατά 300 εκ. ευρώ οι δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια το 2012, σε σχέση με το 2011 

· Καμία πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία όταν συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι 

· 10% των υπαλλήλων του πηγαίνει σε εργασιακή εφεδρεία 

· Καμιά πρόσληψη γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία για το 2012 

· Άγρια χαράτσια με τον ΕΟΠΥΥ συμμετοχή των ασφαλισμένων παντού 

Τον πέλεκυ του Προκρούστη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τις δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας στη σύνταξη του προϋπολογισμού το 2012. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που παρακολουθούν το ΥΥ&ΚΑ το 2012 οι δαπάνες των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας θα είναι μειωμένες κατά 300 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 5,3 δισ. ευρώ έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται για μια μείωση που θα προέλθει από όλους τους κωδικούς. Δηλαδή από πολλές υπηρεσίες. Ήδη, χτες σε σύσκεψη εποπτευομένων φορέων του υπουργείου Υγείας - όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, οι δομές ψυχιατρικής αποασυλοποίησης - τους ζητήθηκε να παραδώσουν καταλόγους με 10% του προσωπικού για «εργασιακή εφεδρεία». Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη όταν οργανισμοί όπως το ΚΕΘΕΑ, έχουν να κάνουν προσλήψεις για περισσότερα από τρία χρόνια. 


Μάλιστα, οι νέες περικοπές έρχονται, όταν στον προϋπολογισμό του 2011 είχαν εγγραφεί 6,7 δισ. ευρώ, που τελικά κατέληξαν στα 5,6 δισ. ευρώ, και όταν οι καταγεγραμμένες πληρωμές για το 2009 ήταν 6,9 δισ. ευρώ! Το τσεκούρι στις δαπάνες θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στη νοσηλεία των αρρώστων καθώς οι λειτουργικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία θα μειωθούν 2,25 δισ. ευρώ από 2,35 δισ. ευρώ το 2011. 


«Ανθυγιεινά» ...κουρέματα 

Τις δραματικές περικοπές στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας έχει αποτιμήσει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο σε μελέτη του προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τα εξής: 

Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ως αποτέλεσμα διαφόρων παρεμβάσεων, θα μειωθεί σε 662,7 εκ. ευρώ το 2012, έναντι 828,7 εκ. το 2011 και 1,08 δισ, ευρώ το 2010. 

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα χάσουν - όπως και το 2011­460,6 εκ. ευρώ απ'' το «κούρεμα» των μισθών. 

Θα «εξοικονομηθούν» 85 εκ. ευρώ απ'' τις συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή, θα φύγουν με συνταξιοδότηση τόσοι εργαζόμενοι που θα στοίχιζαν, αν συνέχιζαν ή αν προσλαμβάνονταν άλλοι 85 εκ. ευρώ. Όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το 2012 δεν θα γίνει καμία πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία. 

Με την καθιέρωση της λεγόμενης αρνητικής λίστας φαρμάκων - δηλαδή εκείνων που θα συνταγογραφούνται αλλά δεν καλύπτονται απ'' τα ταμεία και εφόσον ισχύσει ο ίδιος τρόπος συνταγογράφησης - οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 176 εκ. ευρώ. Δηλαδή 44 εκ. ευρώ περισσότερα από ότι πλήρωσαν το 2011. Έτσι, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, το 2012, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί σε 2 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2010 και 3,3 δισ. το 2011. 



Άγρια χαράτσια με τον ΕΟΠΥΥ 

Οι περικοπές αυτές είναι συνυφασμένες με άγρια χαράτσια, ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα συντάξει ένα ελάχιστο πακέτο παροχής υπηρεσιών Υγείας. 

Όμως και αυτό το ελάχιστο πακέτο συνοδεύεται με αιματηρές συμμετοχές στις εξετάσεις των αρρώστων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα εισηγείται, μεταξύ των άλλων, τα εξής: 

Όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 15% συμμετοχή, για όλες τις παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, ακτινολογικές κ.τ.λ.). Μέχρι τώρα συμμετοχή πλήρωναν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ. 

Καθιερώνεται συμμετοχή 25% σε κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό υλικό καθώς και αναπνευστικές συσκευές που μέχρι τώρα χορηγούνταν χωρίς συμμετοχή. Μπαίνει όριο στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τον διαβήτη (ταινίες μέτρησης, βελόνες κ.τ.λ.) και καθιερώνεται συμμετοχή 10% για τις συσκευές έκχυσης φαρμάκων και τις σκιαγραφικές ουσίες που παρέχονταν χωρίς συμμετοχή. 

Επίσης, προσδιορίζεται στα 300 ευρώ το μήνα το όριο για τη χορήγηση επιθεμάτων και οστομικών υλικών. Κόβεται η κάλυψη της αποκλειστικής νοσοκόμας στις ιδιωτικές κλινικές και παραμένει μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. 

Καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής 10%, για τα προϊόντα ειδικής διατροφής, που μέχρι τώρα χορηγούνταν χωρίς συμμετοχή και προσδιορίζονται οι παθήσεις στα οποία θα χορηγούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου