Δελτίο τύπου (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
                                                                                               
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, σε έκτακτη συνεδρίαση στις 26/7/2011, αποφάσισε :
Να καταγγείλει, στον ιατρικό κόσμο και στον Ελληνικό λαό, τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας – Κοιν. Αλληλεγγύης και Εργασίας - Κοιν. Ασφάλισης, για την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και ανακόλουθη στάση τους, με παλαιοκομματικές τακτικές και ξεπερασμένες λογικές να εμπαίξουν τον ιατρικό κόσμο και να εξαπατήσουν το λαό.
Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συμμετείχε στο διάλογο για τον ΕΟΠΥΥ, με τις Πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας, με το Δ.Σ. Π.Ι.Σ και Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σεβόμενη συλλογικές αποφάσεις, Συνεδρίου αντιπροσώπων ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (Απρίλιο 2011) και Γεν. Συνέλευσης ΠΙΣ (Μάρτιος 2011) με τις πάγιες θέσεις του Ιατρικού κόσμου. (εθν. Συλλογική σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, κλπ).
Για να συνεχίσει τη συμμετοχή της, ζήτησε γραπτό κείμενο θέσεων από τους επίσημους φορείς της πολιτείας.
Ήδη το κείμενο αυτό, ανυπόγραφο, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, απαξιωμένο και ανακόλουθο, από την αρχή έως το τέλος, μας γνωστοποιήθηκε προ 15 ημερών περίπου (14 Ιουλίου). Προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για τις 19 Ιουλίου.
Η Συνάντηση αυτή αναβλήθηκε με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων κι προγραμματίστηκε εκ νέου για την Δευτέρα 1 Αυγούστου.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, χωρίς σεβασμό στα συλλογικά όργανα των γιατρών, οι αρμόδιοι Υπουργοί, μέσω νομοθετημάτων του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, πέρασαν και περνούν τροπολογίες, χωρίς καμιά συζήτηση με τα θεσμικά όργανα, των γιατρών (παρά τις παρεμβάσεις και αντιδράσεις μας) με τις οποίες ευτελίζεται η ιατρική λειτουργία, απαξιώνεται ο γιατρός και εμπορευματοποιείται η Υγεία.
Συγκεκριμένα:
1.     Με απόφαση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ (και του ΙΚΑ μέχρι εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ) δύναται «αυθαίρετα» και χωρίς έλεγχο, με ενδείξεις μόνο υπερσυνταγογράφησης , να αφαιρείται το συνταγολόγιο από τους γιατρούς (Η τροπολογία ψηφίστηκε 20 Ιουλίου) και
2.      Καταργείται ο περιορισμός του 49% σε εξωιατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με το πρόσχημα της «δήθεν» απελευθέρωσης του Ιατρικού επαγγέλματος (ψηφίζεται αύριο 28 Ιουλίου).
Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ,  φόβου και τρομοκρατίας στους γιατρούς, μεγάλων περικοπών δαπανών υγείας, στέρησης πολλών παροχών στους πολίτες και εκχωρούν απροκάλυπτα στις εμπορικές επιχειρήσεις υγείας την περίθαλψη του λαού.
Κατόπιν όλων αυτών, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ θεωρεί ότι κάθε διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ με τους επισήμους κυβερνητικούς φορείς είναι και ανώφελος και χωρίς ουσία και αξιοπιστία.
Δηλώνει την κάθετη αντίθεση της στις πρακτικές αυτές των επίσημων οργάνων της Κυβέρνησης.
Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι σήμερα, σεβόμενη συλλογικές αποφάσεις (αλλά και να μην κατηγορηθεί για αρνητισμό), να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους επίσημους φορείς της Κυβέρνησης, όπως πρέπει να γίνεται στην λειτουργία κάθε «ευνομούμενης» Πολιτείας
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι συνεργάτες τους έδειξαν, πως εννοούν τον διάλογο αλλά και τον σεβασμό και τον πολιτισμό που πρέπει να διέπει τις σχέσεις πολιτείας και θεσμικών οργάνων των γιατρών.
Η πρόκληση απέναντι στο ιατρικό σώμα είναι μεγάλη και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη κι χωρίς απάντηση.
Η προσπάθεια να εξαπατηθεί ο ιατρικός κόσμος και ο λαός, θα πέσει στο κενό.
Η μνημονιακή πολιτική της καταπάτησης δικαιωμάτων, του εμπαιγμού, της εξαθλίωσης και της περιθωριοποίησης γιατρού και πολίτη δεν θα περάσει.
Τα όρια αντοχής εξαντλήθηκαν.
Καλούμε όλους τους γιατρούς σε εγρήγορση, ενωμένους και μαχητικούς χωρίς υπονομεύσεις και καπηλεία υπερπατριωτισμού, τους πολίτες να προστατεύσουν το δικαίωμά τους για Υγεία και περίθαλψη και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να ενημερώσουν με αντικειμενικό τρόπο τον λαό.
Το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο και «καυτό» με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να καταπέσουν οι πολιτικές της υποταγής, της εξαπάτησης, του ψεύδους, του εμπαιγμού και της αφαίρεσης εργασιακών και Κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                                        Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου