ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ «ΣΟΦΩΝ» ΛΥΣΕΩΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 6/7/11
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επιχείρησε μια πρώτη εκτίμηση των κυβερνητικών μέτρων περί συγχωνεύσεων και αναδιαρθρώσεων στο ΕΣΥ. Από αυτά, κάποια εξαγγέλθηκαν από τον κ. Λοβέρδο στις 29/6/11, κάποια άλλα έχουν ήδη νομοθετηθεί στα άρθρα 66 και εξής του πρόσφατου νόμου περί μεταμοσχεύσεων και κάποια άλλα ήδη εφαρμόζονται (κυρίως όσον αφορά τη συγχώνευση νοσοκομείων ΙΚΑ με νοσοκομεία ΕΣΥ).

Κατ’ αρχήν επισημαίνουμε τα εξής:
  1. Το κριτήριο με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι κάποιος υγειονομικός χάρτης, όπως ομολογείται στις σελίδες 30 και 31 του κυρίως κειμένου, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τις εφημερίες των γιατρών, τις βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού, τα φάρμακα και τα υλικά.
  2. Τα στοιχεία που επικαλείται το Υπουργείο ή είναι λάθος ή είναι ελλιπή ή πολλές φορές δίνονται διαφορετικά στοιχεία για το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικές σελίδες του ίδιου κειμένου ή αντιστοιχούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο μήνα, ώστε η πληρότητα να εμφανίζεται πολύ χαμηλότερη από την πραγματική.
  3. Κραυγαλέο παράδειγμα για τις προθέσεις των κυβερνώντων είναι τα μέτρα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί επιχειρείται μια απίστευτη λαθροχειρία με τα στοιχεία (θεωρούνται λειτουργούντα τα κρεβάτια που από χρόνια είναι κλειστά, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), ώστε να εμφανιστούνδήθεν κενά σε μόνιμη βάση το 10-20% των κλινών ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Και αυτό από τη στιγμή που η χώρα μας από χρόνια έχει το θλιβερό προνόμιο να διατηρεί επίσημη λίστα αναμονής διασωληνωμένων ασθενών! Οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιχειρούμενη μείωση κλινών ΜΕΘ αντί για την απαιτούμενη γενναία αύξηση, αποτελεί εγκληματική πολιτική γενοκτονίας απέναντι στον ελληνικό λαό.
  4. Αντίστοιχα επιχειρείται περικοπή στις κλίνες όλων των ειδικών μονάδων (ΜΕΝ, Τεχνητός Νεφρός, Μονάδες Εμφραγμάτων κ.λπ.)
  5. Πρακτικά καταργούνται τα δημόσια ψυχιατρεία και οι ασθενείς παραπέμπονται στις (προβληματικές) δομές προγραμμάτων κ.λπ. του ιδιωτικού τομέα.
  6. Διατηρείται και επεκτείνεται και μέσω συγχωνεύσεων η ευνοιοκρατία σε όφελος συγκεκριμένων εκπροσώπων του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου, με εξόφθαλμο και προκλητικό τρόπο.
  7. Καθιερώνεται και 5ος βαθμός (!) στο ΕΣΥ, αυτός του υπερ-συντονιστή Διευθυντή, που θα προΐσταται των συγχωνευόμενων Τμημάτων, ο οποίος  θα διορίζεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου.
  8. Με πλάγιο τρόπο (συμβούλια διοίκησης των υπό συνδιοίκηση νοσοκομείων) επιχειρείται η κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στις διοικήσεις, δηλαδή κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού ελέγχου.
  9. Γίνονται περικοπές σε κλίνες και θέσεις γιατρών που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία Τμημάτων ή ολόκληρων νοσοκομείων.
10.  Ειδικά σε πολλά νοσοκομεία της επαρχίας απειλείται η προσφορά περίθαλψης στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους τουρίστες για τους οποίους η κυβέρνηση υποτίθεται ότι «κόπτεται», αφού προβλέπεται λειτουργία μεικτών!! τμημάτων τομέα και  ενιαία εφημερία τομέα ανεξαρτήτως ειδικοτήτων (π.χ. ο ουρολόγος θα εξετάζει κατάγματα, ο διαβητολόγος εμφράγματα κ.λπ.).
11.  Όσον αφορά τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη, μειώνονται οι ώρες εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας με το διαχωρισμό τους σε κατηγορίες Α΄ και Β΄.
Και όλα αυτά, που αυτονόητα οδηγούν σε περικοπή παροχών υγείας και συνολική περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, προκειμένου να εξασφαλιστούν 150 εκατ. ευρώ έως το 2015, δηλαδή, 30 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν σε 0,2% των δημόσιων δαπανών υγείας.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλεί τους συναδέλφους να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και να φέρουν στο ΔΣ τις θέσεις τους, ώστε να επανέλθει τις προσεχείς ημέρες αναλυτικότερα.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική, υπακούοντας στις επιταγές των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. λειτουργεί με κριτήριο τις περικοπές και την ουσιαστική διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, γι’ αυτό επιβάλλεται ο παλλαϊκός αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής αυτής.
Αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το λαό για ένα σύστημα υγείας, βασισμένο στις υγειονομικές ανάγκες, που θα παρέχει δωρεάν, δημόσια περίθαλψη, σύγχρονη και ισότιμη για όλο τον πληθυσμό της χώρας.
Προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 14/7/11 στις 11-15.00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                             ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου