TVXS.gr - Αβέβαιο το μέλλον για τους νέους γιατρούς

Αβέβαιο είναι το μέλλον των νέων γιατρών, καθώς 11.000 πτυχιούχοι της ιατρικής βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναμονή για την έναρξη της ειδικότητάς τους. Ο μέσος όρος αναμονής για ορισμένες ειδικότητες, όπως της δερματολογίας και της ενδοκρινολογίας, μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 χρόνια,τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου, η επαγγελματική τους αποκατάσταση φαίνεται να δυσκολεύει σημαντικά.

Μέσα στις αργίες του Πάσχα, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε προσχέδιο νόμου, στο οποίο προβλεπόταν μεταβολή στους όρους εισαγωγής του πτυχιούχου στην ειδικότητα. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προέβλεπε τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για το διορισμό στην ειδικότητα, γεγονός που προβληματίζει των γιατρούς. «Οι γιατροί βλέπουν καχύποπτα το λόγο που η Κυβέρνηση θέλει να βάλει εξετάσεις για την εισαγωγή στην ειδικότητα» δηλώνει ο Ηλίας Τσέρκης, που ολοκληρώνει την ειδικότητα της Παθολογίας και είναι οργανωτικό μέλος του Κινήματος Νέων Γιατρών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35.000 κλίνες στα νοσοκομεία στις οποίες απασχολούνται ειδικευόμενοι γιατροί με αναλογία ενός ειδικευόμενου ανά τέσσερις κλίνες. Ο αριθμός των κλινών πρόκειται να μειωθεί κατά 10.000. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η λογιστική μείωση των δαπανών, συνεπώς και η μείωση των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υποστελέχωση, χωρίς καμία πρόβλεψη για την ποιότητα φροντίδας του ασθενούς.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι οι αναισθησιολόγοι και οι ακτινολόγοι παίρνουν 172 μέρες άδεια το χρόνο, καταμετρώντας εσφαλμένα –σύμφωνα με τους γιατρούς– τις ώρες που θεσμοθετούνται από τη συλλογική σύμβαση. Αυτή προβλέπει τη χρήση του ρεπό ως αντιστάθμιση της υπερωριακής τους εργασίας. Πολλές φορές, μάλιστα, οι ειδικευόμενοι των νοσοκομείων αδυνατούν να κάνουν χρήση των ρεπό τους, λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τις φυσικές τους δυνάμεις και μάλιστα για μικρή αμοιβή σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους.

Σύμφωνα και με τον κ. Τσέρκη οι ειδικευόμενοι δουλεύουνπολύ πάνω από 52 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευμένοι από τις 48 ώρες. Ήδη οι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί ξεπερνούν το όριο εργασίας που έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χρειάζονται» λοιπόν «περισσότεροι γιατροί απ’ όσοι υπηρετούν και όχι μείωσή τους» αναφέρει ο κ. Τσέρκης.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι η εκπαίδευση των ειδικευόμενων εξαρτάται από την κρίση και το φιλότιμο των επιμελητών, καθώς δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η επαγγελματική τους αποκατάσταση προβλέπει την επιλογή της ένταξης στο ΕΣΥ, την απασχόληση στο νεοσύστατο ΕOΠYΥ ή την ιδιωτική απασχόληση. Στο ΕΣΥ όμως δεν γίνονται προσλήψεις και από το ΕΟΠYΥ πρόκειται να φύγουν 3.000 γιατροί. Αυτό συνεπάγεται ότι η επαγγελματική αποκατάσταση των γιατρών δυσχεραίνεται πολύ.

Στο πλαίσιο των δυσμενών αυτών συνθηκών για την ιατρική επιστήμη και περίθαλψη, το Κίνημα Νέων Γιατρών προβάλλει αιτήματα όπως τη δημόσια και δωρεάν υγεία με ισότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες, τον επανασχεδιασμό της ιατρικής εκπαίδευσης, την απόκτηση πτυχίου ιατρικής ως μόνου προαπαιτούμενου για την έναρξη ειδικότητας και τις αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές των γιατρών για την πάταξη της παραοικονομίας. Έτσι, το Κίνημα αποσκοπεί στην επανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχει χαθεί εξαιτίας ενός διεφθαρμένου κομματιού της ιατρικής επιστήμης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου