Της Πεννυς Μπουλουτζα (εφημ. Καθημερινή)
Δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων στο λεκανοπέδιο Αττικής για αλλοδαπούς μετανάστες, συμβάσεις με πρεσβείες ξένων χωρών για τη νοσηλεία υπηκόων τους και «ιατρική ασφάλιση» τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα μέσω μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων, είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει σχέδιο της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για την αντιμετώπιση της διαφυγής εσόδων του ΕΣΥ από τη νοσηλεία αλλοδαπών. Το σχέδιο-πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, που αναζητεί τρόπους για να κλείσει την «τρύπα» που προκαλεί στο ΕΣΥ η μη είσπραξη αντιτίμων για νοσηλεία και ιατρικές εξετάσεις αλλοδαπών υπηκόων χωρών εντός και εκτός Ε.Ε.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους μη νόμιμους μετανάστες, η περίθαλψη των οποίων βαραίνει τα νοσοκομεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -η εκτίμηση είναι ότι η περίθαλψη μη ασφαλισμένων, που περιλαμβάνει άπορους και μετανάστες, κοστίζει στο ΕΣΥ 150 εκατομμύρια το έτος- αλλά και τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελληνικά και δέχονταν εντελώς δωρεάν φροντίδα από τα Κέντρα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ένα τυποποιημένο σύστημα διεκδίκησης των νοσηλίων ή του κόστους των εξετάσεων ή επεμβάσεων αλλοδαπών από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ ή σε κεντρικό επίπεδο (διεκδίκηση από ασφαλιστικούς φορείς ιδιωτικούς ή δημόσιους του εξωτερικού).
Στο σχέδιο της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου προτείνονται τα εξής:
- Δημιουργία ειδικών υγειονομικών μονάδων για αλλοδαπούς (immigrants friendly health units) με υποδομές πολυγλωσσικής υποστήριξης. Για τη δημιουργία αυτών των μονάδων μπορούν να αξιοποιηθούν 3-4 μικρά νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας, που θα εξειδικεύσουν σχετικές υπηρεσίες και ο καθορισμός των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο των συνενώσεων-συγχωνεύσεων κλινικών του ΕΣΥ. Σε αυτές τις υπηρεσίες θα απευθύνονται μόνοι τους ή θα παραπέμπονται από άλλα νοσοκομεία όλα τα μη επείγοντα περιστατικά που αφορούν σε μετανάστες, με σκοπό αφενός να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας, αφετέρου να υπάρχει μια κεντρική καταγραφή των αναγκών υγείας των ατόμων αυτών, αλλά και ένας έλεγχος στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας.
- Συνεργασία με τις ελληνικές προξενικές αρχές και τις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, για την επίλυση ειδικών περιπτώσεων νοσηλείας υπηκόων χωρών εκτός Ε.Ε., με μεγάλο κόστος.
- Δημιουργία κεντρικού συστήματος (μηχανισμού) στο υπουργείο Υγείας, που μεταξύ άλλων θα έχει την ευθύνη συγκέντρωσης των απαιτήσεων από τις υγειονομικές μονάδες και εκκαθάρισης των συναλλαγών με ασφαλιστικούς φορείς των αλλοδαπών υπηκόων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες του ΕΣΥ.
- Συνεργασία με ταξιδιωτικά πρακτορεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού, για την καθιέρωση ενός «μίνι ασφάλιστρου υγείας» της τάξης των 10 ευρώ ανά τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας, με το οποίο θα εξασφαλίζεται η χρήση δημόσιων υπηρεσιών υγείας (διακομιδή, εξωτερικά ιατρεία κ.ά.) σε μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική πρόταση έχουν υποβάλει προς τη Β΄ ΥΠΕ τουριστικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση. Η εκτίμηση είναι ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα επιτευχθεί άμεσα αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας των νησιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου