Δραματική η αύξηση αγωγών και μηνύσεων κατά γιατρών

Χιλιάδες ποινικές υποθέσεις κατά γιατρών εκκρεμούν στα αστικά και ποινικά δικαστήρια και

εκατοντάδες στα διοικητικά. Και καθημερινά το φαινόμενο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει οι αγωγές και μηνύσεις κατά γιατρών. Πριν μερικές ημέρες γιατρός νευροχειρουργός καταδικάσθηκε σε 24 μήνες φυλακή για επέμβαση εγκεφάλου που προκάλεσε βαριά αναπηρία. Μερικούς μήνες πριν, γιατρός χειρουργός καταδικάσθηκε σε 36 μήνες φυλακή για θάνατο ασθενούς από διάτρηση εντέρου. 

Πού οδηγεί το φαινόμενο των καταδικών κατά των γιατρών; Κάνει τους γιατρούς πιο προσεκτικούς, λειτουργεί, σε μακροπρόθεσμη βάση, υπέρ ή κατά των ασθενών; 
Στα ερωτήματα της εβδομαδιαίας εφημερίδας mail  απαντά ο κ. Χάρης Πολίτης, δικηγόρος, δρ. Ιατρικής, Αναπλ. Καθηγητής στο Μπρίτναου Ελβετίας, ειδικευμένος σε ζητήματα ιατρικής ευθύνης. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς να στρέφονται εναντίον των γιατρών, τόσο στα ποινικά όσο και στα αστικά δικαστήρια, για οτιδήποτε δεν «πήγε καλά», για οποιαδήποτε επιπλοκή ή αμέλεια του γιατρού. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτό το φαινόμενο; 

Οι λόγοι είναι πολλοί· Ο γιατρός ιδίως στην περιφέρεια, ο γιατρός του χωριού, αποτελούσε μέρος της τοπικής νομενκλατούρας μαζί με το δάσκαλο, τον ιερέα, και απολάμβαναν μιας ιδιότυπης ασυλίας Ιατρικά σφάλματα ή επιπλοκές αποδίδονταν στην κατάσταση του ασθενούς στο σύστημα υγείας και, τις λιγότερες φορές σε αμέλεια, άγνοια ανεπιτηδειότητα του γιατρού· 
Οι γιατροί, ας μη λησμονούμε, μαζί με τους δικηγόρους θεωρούνταν από τα επαγγέλματα ή «λειτουργήματα», περισσότερο αυτό του γιατρού, «φετίχ». 
Η κοινωνική καταξίωση ερχόταν με την εισαγωγή του παιδιού στην Ιατρική Σχολή, συνήθως σε μία από τις υπάρχουσες στην Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερη καταξίωση ερχόταν με την αρχή της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος Και οι ίδιοι οι φοιτητές της ιατρικής βίωναν το μεγαλείο της κοινωνικής αποδοχής και της προσδοκίας κοινωνικής καταξίωσης και αντίστοιχης οικονομικής επιφάνειας.
Με την πάροδο του χρόνου, όλα τα επαγγέλματα, ακόμη και τα θεωρούμενα (καλώς ή κακώς) «ευγενή», ευτελίσθησαν. Υπερπληθωρισμός του επαγγέλματος πτυχία «από την πίσω πόρτα», μέσω ανατολικών χωρών, και, πολλές φορές με «μέσον», μέσω «ξεπλύματος» του πάλαι ποτέ ΔΙΚΑΤΣΑ και αργότερα επονομαζόμενου ΔΟΑΤΑΠ. 

Από την άλλη πλευρά, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κατά τη διάρκεια εφημέριων, πλημμυρίζουν από αγχωμένους και αγανακτισμένους ταυτόχρονα, ασθενείς που αποδίδουν παθογένειες χρόνων στους γιατρούς του ΕΣΥ. 
Οι ειδικευόμενοι βγάζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς προς υποκατάσταση των επιμελητών Β' που σήμερα σπανίζουν. Πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες οι γιατροί πίστευαν ότι, έχοντας ως μάρτυρα έναν Καθηγητή στο δικαστήριο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση. Πίστευαν, και ίσως όχι άδικα, ότι η συναδελφική αλληλεγγύη θα μπορούσε να υψώσει τείχος προστασίας έναντι αγωγών και μηνύσεων από τους ασθενείς. Το αμερικανικό παράδειγμα των υπέρογκων αποζημιώσεων φάνταζε ιδιαίτερα μακρινά και κανείς ποτέ δεν πίστευε ότι θα «μεταλαμπαδευόταν» στη χώρα μας. 

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην ευθύνη του γιατρού; 

Σήμερα, τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την εποχή. Για οποιοδήποτε ατύχημα οι συγγενείς μαζεύονται και πηγαίνουν στο νοσοκομείο μαζί με τον ασθενή, έτοιμοι να κάνουν «καυγά» για οποιαδήποτε καθυστέρηση. Οι γιατροί, πολλές φορές ιδιαίτερα υπερφορτωμένοι, δεν έχουν το σθένος -ή και την διπλωματική ικανότητα καμιά φορά- να είναι ευγενικοί. Αντεγκλήσεις, επιθετικότητα, καχυποψία εκατέρωθεν. Δεν λείπουν, δε, αρκετές φορές, οι προπηλακισμοί υγειονομικού προσωπικού από πλευράς των ασθενών, που φθάνει και στις «έργω» επιθέσεις. 

Όλη η δυσλειτουργία των κρατικών νοσοκομείων και του συστήματος και οι κρατικές ανεπάρκειες -στο εξωτερικό υπάρχει «φιλτράρισμα» από γιατρούς, ποιοι πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο και ποιοι όχι- χρεώνεται στο γιατρό. Εφημερίες, τραγικές εμπειρίες εκατέρωθεν. 

Κανείς ασθενής και συγγενής δεν ξεχνά στη ζωή του μια νύχτα στα επείγοντα περιστατικά ελληνικού μάχιμου νοσοκομείου. Και μετά ήρθαν να προστεθούν άλλοι δύο παράγοντες 

Πρώτον τα ΜΜΕ, τα οποία ήσαν και είναι πρόθυμα να μεγιστοποιήσουν μια επιπλοκή, να την αποδώσουν σε ιατρική αμέλεια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε εκπομπές με «ιατρικά σφάλματα» κατακλύζονται τα τηλεφωνικά κέντρα των ΜΜΕ νιο συμπαράσταση στα θύματα. Κάθε Έλληνας έχει να εξιστορήσει και μια υποκειμενικά ή αντικειμενικά ζοφερή ιστορία απάτα επείγοντα που αφορά τον ίδιο ή συγγενικό του πρόσωπο. Τα ΜΜΕ πιστεύουμε ότι έδωσαν τη χαριστική βολή σε ένα επάγγελμα που κάποτε θεωρούνταν «λειτούργημα» και καθημερινά φθίνει. Οι κατηγορίες για «παθητική δωροδοκία», το περίφημο φακελάκι, που με την πάροδο του χρόνου είχε βάση σε αρκετές περιπτώσεις, έδωσαν και μία νότα εγκληματικότητας σε αυτό το πάλαι ποτέ ευγενές επάγγελμα ή «λειτούργημα». 

Σήμερα, επίσης, βιώνουμε μια εξαιρετική οικονομική δυσπραγία. Καθένας αναζητεί χρήματα. Γιατί όχι και για μια επιπλοκή που συνέβη σε συγγενικό πρόσωπο; Επίσης, δειλά δειλά, αλλά θα αυξηθούν πιστεύουμε αργότερα, δικηγορικά γραφεία κάνουν την εμφάνισή τους με αγωγές και μηνύσεις κατά γιατρών, διεκδικώντας εργολαβικές αποζημιώσεις, ένα ποσοστό, δηλαδή, από αυτό που θα επιδικάσει το δικαστήριο. 

Τα δικαστήρια έχουν την τάση να δικαιώνουν τους ασθενείς ή τους γιατρούς; 

Τα δικαστήρια στη χώρα μας αστικά, ποινικά, διοικητικά, εξαντλούν την αυστηρότητα τους κατά των γιατρών.
Ο γιατρός, για μια επιπλοκή ή για μια ιατρική αμέλεια, θα περάσει επτά ή οκτώ χρόνια στις αίθουσες δικαστηρίων με μάρτυρες, πραγματογνώμονες, τεχνικούς συμβούλους κ.λπ., προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν έχει ευθύνη. 

Ας σημειωθεί ότι η έννοια της επιπλοκής δεν υπάρχει και δεν αναγνωρίζεται ουσιαστικά στην ελληνική έννομη τάξη. Οι αποζημιώσεις που ζητούνται συνήθως είναι υπέρογκες σε σχέση με εκείνες λ.χ., για ατυχήματα από αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα θάνατο του παθόντος ή βαριά σωματική βλάβη, 300.000, 500.000, 1.000.000 ευρώ και παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν σε μια έννομη τάξη να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επίσης, οι ποινικές καταδίκες είναι τεράστιες. 24 μήνες, 36 μήνες με αναστολή -και πάλι καλά.



Οι γιατροί του ΕΣΥ ή οι εξωνοσοκομειακοι γιατροί πλήττονται περισσότερο;

Όλοι σχεδόν το ίδιο. Βεβαίως, υπάρχουν ειδικότητες πολύ μεγαλύτερης επικινδυνότητας, κυρίως οι χειρουργικές. Οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν είναι ασφαλισμέ­νοι σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, θα πληρώσουν οι ίδιοι τις υπέρογκες αυτές αποζημιώσεις που, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιβληθούν. Θεωρητικά, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί οι αγωγές ασκού­νται κατά του κρατικού νοσοκομείου και όχι του γιατρού. Τελευταία, όμως, γίναμε μάρτυρες και του φαινομένου σε γιατρούς του ΕΣΥ να ζητείται καταλογισμός από Πα­ρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να ζητείται, δηλαδή, από δημοσίους υπαλλήλους να πληρώσουν με την περι­ουσία μιας ζωής, ιδίως ακίνητα. Σε κανέναν άλλο επαγ­γελματικό κλάδο δεν συμβαίνουν τέτοιοι κίνδυνοι.

Δηλαδή, υποστηρίζετε ότι οι γιατροί «διώκονται»; Δεν είναι αυτό υπερβολή;

Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Στις ΗΠΑ υπήρξαν δύο, τρεις μεγάλες κρίσεις ιατρικής ευθύνης. Στα μέσα της δεκαετίας του 70, το σύστημα «κρασάρισε», γιατί ο δικα­στής έβαζε υπέρογκες αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να ανταποκριθούν και να έχουν κέρδος, ζητούσαν από τους ασφαλισμένους γιατρούς υπέρογκα ασφάλιστρα, της τάξης των 80.000 δολαρίων και πάνω. Κανένας γιατρός δεν προσέτρεχε να βοηθήσει συνάνθρω­πο στο δρόμο για να μην αντιμετωπίσει εξωσυμβατική ευθύνη. Στη χώρα μας, το να μην προσφεύγει ο γιατρός σε βοήθεια του ασθενούς μπορεί να στοιχειοθετεί και έκ­θεση κατά τον Ποινικό Κώδικα, που, υπό προϋποθέσεις, διώκεται ως κακούργημα. Πριν δέκα περίπου χρόνια, ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να βάλει ένα «πλαφόν» στις αποζημιώσεις για ηθική βλάβη στα 250.000 δολάρια. Ειδικευμένα δικηγορικά γραφεία άφηναν και αφήνουν μια επαγγελματική «κάρτα» με τα στοιχεία τους για «παν ενδε­χόμενο». Οι εργολαβικές δίκες είναι συνήθεια. Μόνο που στις ΗΠΑ το ποσοστό στις δίκες είναι, πλέον, 70 χαμένες και 30 κερδισμένες. Στη χώρα μας, συμβαίνει το αντίθετο. Τουλάχιστον από τις δημοσιευμένες αποφάσεις, το ποσο­στό κερδισμένων δικών υπέρ των ασθενών υπερβαίνει το 75%, ενώ των χαμένων δικών το 25%, αν δεν είναι 80%-20%. Ιδίως οι μαιευτήρες γυναικολόγοι πλήττονται ακόμη περισσότερο, όπου το ποσοστό χαμένων δικών υπερβαί­νει το 90-95%. Χιλιάδες ποινικές υποθέσεις κατά γιατρών εκκρεμούν στα αστικά και ποινικά δικαστήρια και εκατο­ντάδες στα διοικητικά. Και καθημερινά το φαινόμενο παίρ­νει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ας σημειωθεί, δε, ότι τα τε­λευταία χρόνια ο Άρειος Πάγος απαιτεί από τους γιατρούς ευθύνη παραγωγού προϊόντων και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης. Αν ο δικαστής έχει αμφιβολίες για το αν υπήρξε ή όχι αμέλεια, ο γιατρός πρέπει να αποδείξει ότι έπραξε κα­θετί που είναι σωστό. Μερικές φορές, είναι πολύ δύσκολο. Και παρά το ότι θεωρητικά και στο ποινικό δικαστήριο η αμφιβολία ισχύει υπέρ του κατηγορουμένου, στην πράξη ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να φέρει μάρτυρες, πραγ­ματογνώμονες κ Απ. Επίσης, το να φέρει ο γιατρός ευθύνη παραγωγού προϊόντος είναι, κατά τη γνώμη μας, λάθος. Ο κατασκευαστής προϊόντος μπορεί να αντικαταστήσει το «ελαττωματικό» προϊόν με καινούργιο, σύμφωνα με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο γιατρός έχει ήδη να κάνει με «ασθενή», με «ελαττωματική ύλη» δηλαδή. Ο γιατρός δεν έχει «κατασκευάσει» τον ασθενή. Επομένως, είναι, πιστεύουμε, ακραία μεταχείριση κατά των γιατρών η κρίση ότι έχει ευθύνη παραγωγού ή κατασκευαστή.

Το ότι, όμως, τα δικαστήρια είναι αυστηρά έναντι των γιατρών δεν είναι μια δική σας υποκειμενική εκτίμηση; Γιατί τα δικαστήρια να επιδεικνύουν αυ­στηρότητα κατά των γιατρών;

Οι δικαστές εξαντλούν την αυστηρότητά τους κατά των γιατρών, γιατί, ως μέρος της κοινωνίας, και επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και συμπάσχουν σε ιστορίες που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και στους ίδιους. Πρόκειται για τον πατέρα, τη μητέρα, τον αδελφό, την αδελφή, το παιδί κάποιου. Με τις υπέρογκες αποζημι­ώσεις προσπαθούν οι δικαστές να αποδώσουν κοινωνική, πλέον, δικαιοσύνη, να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία ελάχιστα καλύπτουν, και από την άλλη πλευρά θέτουν μεγάλες ποινές με σκοπό να «συ­νετίσουν» το γιατρό μέσω γενικής και ειδικής πρόληψης.

Το να υπάρχει αυστηρότητα κατά των γιατρών δεν οδηγεί στο να είναι πιο προσεκτικοί οι γιατροί;

Σε κανένα μέρος του κόσμου, ούτε στις ΗΠΑ, με όλη την ιατρική τεχνολογία, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι απο­τελούν την αιχμή του δόρατος σε έρευνα και σε πανεπι­στήμια και νοσοκομεία σε παγκόσμια κλίμακα, ούτε στη Σουηδία, ούτε στην Ελβετία, στη Βρετανία, που διακρί­νονται, επίσης, σε παγκόσμια κλίμακα για την ποιότητα ιατρικών τους υπηρεσιών, δεν μπορεί να προβλεφθούν οι επιπλοκές ή η ιατρική αμέλεια. Ας σημειωθεί, δε, ότι τα όρια μεταξύ μιας επιπλοκής και ενός ιατρικού σφάλματος είναι, αρκετές φορές, εξαιρετικά δυσδιάκριτα. Κανείς για­τρός σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ονειρεύεται να έχει μια επιπλοκή, το αντίθετο μάλιστα, η επιπλοκή ή το ιατρικό σφάλμα αποτελεί τον εφιάλτη των γιατρών. Οι δικαστές δεν γνωρίζουν ότι αυτή η αυστηρότητα οδηγεί στο αντί­θετο αποτέλεσμα, την «αμυντική ιατρική», όπου ο για­τρός κάνει υπερβολικές ενέργειες όχι προς πραγματικό όφελος του ασθενούς, αλλά προκειμένου να διασφαλί­σει ότι δεν θα ασκηθεί εναντίον του μήνυση ή αγωγή. Σε Πολιτείες των ΗΠΑ, λόγω των υπέρογκων αποζημιώσε­ων και λόγω του κινδύνου ιατρικών σφαλμάτων, γιατροί εγκαταλείπουν ειδικότητες αυξημένης επικινδυνότητας, όπως της μαιευτικής-γυναικολογίας ή της ορθοπαιδικής. Στη Βρετανία και σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικές οι ασφαλίσεις των γιατρών. Στη Βρετανία, επίσης, καθώς και σε Σουηδία, Νέα Ζηλανδία κ.λπ., προσπαθούν να αντι­μετωπίσουν το φαινόμενο με μία no fault αποζημίωση, δηλαδή, ανεξαρτήτως αμέλειας του γιατρού, να αποζη­μιώνεται ο ασθενής. Στις ημέρες, όμως, της οικονομικής κρίσης, κάτι τέτοιο φαντάζει ανέφικτο στην Ελλάδα.

4 σχόλια:

  1. Χθες μίλαγα με μια πολλή καλή φίλη γιατρό απ' το Ρέθυμνο. Το ξέρετε πως επί μέρες η μητέρα της άτυχης Στέλλας (της κοπέλας που κατέληξε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά από δηλητηρίαση με υπερβολική ποσότητα εθανόλης) γύριζε το νοσοκομείο με μια φωτογραφία της κόρης της και φώναζε "φέρτε μου τη φόνισσα του παιδιού μου";
    Το ξέρετε πως απείλησαν την επιμελήτρια επειδή δεν ήταν συνέχεια πάνω απ' το κοριτσάκι (εν ώρα γενικής εφημερίας και όντας η μοναδική ειδικευμένη στο τμήμα της) λες και ήταν αποκλειστική;
    Το ξέρετε πως παρόλα αυτά που είπε ο ιατροδικαστής, κάποιοι καλοθελητάδες συγγενείς συνεχίζουν να λένε για την γιατρό πως "αφού μας έκλεισε το δικό μας σπίτι, θα κλείσουμε κι εμείς το δικό της" (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει);
    Δεν ξέρω τι είπανε και σε ποιον, ή τι πήρανε πίσω μετά που μάθανε την αλήθεια (αλλά πεθαίνω από περιέργεια να μάθω).
    Δεν ξέρω αν πήγανε με μια φωτογραφία στα σπίτια των άλλων δύο παιδιών και φωνάζανε "φέρτε μου τον φονιά της κόρης μου".
    Δεν ξέρω αν οι ίδιοι καλοθετητάδες συγγενείς απείλησαν τις οικογένειες των δύο παιδιών πως θα κλείσουν και το δικό τους σπίτι.
    Δεν ξέρω, αλλά και δεν επικροτώ τέτοιου είδους συμπεριφορές όσο κι αν δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερος πόνος για έναν άνθρωπο να χάνει το παιδί του. Οι γονείς και οι συγγενείς της Στέλλας έχουν νομίζω όλων μας τη συμπάθεια. Άλλο όμως συμπάθεια, κι άλλο δικαίωμα να κατηγορείς δεξιά κι αριστερά σε μια μικρή κοινωνία έναν γιατρό που έκανε αυτό που θα έκανε κάθε γιατρός σε οποιαδήποτε χώρα επειδή ξέρεις πως μέχρι τώρα κανείς γιατρός δεν έστειλε κανέναν ασθενή ή συγγενή του στο δικαστήριο επειδή τον έβρισε, τον απείλησε, τον χτύπησε. Κι αν το κάναμε, εδώ στην Κρήτη τουλάχιστον, θα είμασταν τις μισές μέρες της ειδικότητάς μας στα δικαστήρια.
    Μήπως όμως θα πρέπει ν' αρχίσουμε να το κάνουμε; Μήπως θα πρέπει σιγά σιγά ν' αρχίσει να καταλαβαίνει ο κόσμος πως μπορεί η μπλούζα μας να είναι άσπρη και όχι μαύρο πουκάμισο, αλλά από κάτω βρίσκεται ένας άνθρωπος που πάσχισε να φτάσει μέχρι εδώ,που δουλεύει κάτω από χείριστες συνθήκες με πολύ λιγότερα μέσα απ' ότι ο συνάδερφός του στην Ευρώπη ή Αμερική, αλλά του ζητήται να ασκεί την ίδια ιατρική, που στην τελική αξίζει μιας σωστής μεταχείρησης όπως κάθε άλλος άνθρωπος; Οι ίδιοι ασθενείς που επισκέπτονται συναδέρφους ιδιωτικα, κάθονται μανούλες. Όταν όμως έρχονται στο νοσοκομείο, έρχονται με σκοπό να κάνουν καυγά έτσι και δεν τους δούμε πρώτους. Και τον κάνουν. Τους ψυχολογικούς και άλλους λόγους δεν τους ξέρω αν και μπορώ να τους καταλάβω. Όσο όμως οι ίδιοι οι γιατροί δεν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, τόσο περισσότερο θα γινόμαστε σάκοι του μποξ για κάθε κομπλεξικό ασθενή (είναι πολλοί δυστυχώς), συγγενή ασθενή (ακόμα περισσότεροι), αστυνομικό, εισαγγελέα ή δημοσιογράφο (που σήμερα πρέπει να γυρίσει με "είδηση" αλλιώς...).
    Α, τώρα που είπα "εισαγγελέας". Πήγε λέει μετά ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κι έλεγξε τα βιβλία ασθενών και προχώρησε σε δίωξη (γιατρών φυσικά) επειδή σε προηγούμενες περιπτώσης οξείας μέθης ανηλίκων δεν ενημερώθηκαν οι γονείς. Ήθελα και να 'ξερα αυτός ο εισαγγελέας που ξαφνικά έδειξε ευαισθησία για το θέμα, τί ακριβώς έκανε όταν διάβαζε στις τοπικές εφημερίδες τις παραπάνω απειλές και ύβρις;
    Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα στο μέλλον. Πολύ χειρότερα. Και η "αμυντική ιατρική" (κύριοι υπουργοί) είναι πάρα πολλή ακριβή. Τόσο που αν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε, το σύστημα θα καταρεύσει σε μία βδομάδα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι αρχές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
    Απ' την άλλη, οι γιατροί πρέπει κι αυτοί ν' αναλάβουν και αυτοί μία ακόμα ευθύνη, την μοναδική που έχουν φοβηθεί ν' αναλάβουν τα τελευταία χρόνια: την ευθύνη απέναντι στους ευατούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι υπερβολή ότι διώκονται και κατηγορούνται οι γιατροί. Επίσης το χαμό ενός ανθρώπου από λάθος χειρισμού του γιατρού, αμέλεια, ασυνέπεια του γιατρού δεν τον δικαιολογεί με τίποτα ούτε ο χαμηλός μισθός των γιατρών, ούτε οι συνθήκες εργασίας, ούτε το υπερφορτωμένο πρόγραμμα, ούτε το ότι άνθρωπος είναι κι ο γιατρός ούτε το πως έγινε γιατρός ούτε τίποτα. Δν αφορούν κανέναν όλα αυτά. Με τη λογική σας του βολέματος όποιος επαγγελματίας εξυπηρετεί αμελώς τους πελάτες του θα πρέπει να δικαιολογείται.Θα πρεπε να ντρέπεται όποιος γιατρός υποστηρίζει τέτοιες εξωφρενικές απόψεις. Θα πρεπε να ντρέπονται όλοι οι γιατροί που νιώθουν "απροστάτευτοι". Μήπως όταν κάνουν λάθη θα πρεπε κιόλας να το βουλώνουμε για να μην θιχτεί η τιμή κι η υπόληψή τους;;;;;;Ντροπή σε όλους σας. Ντροπή.Σιγά μην σας λυπηθούμε κιόλας όταν ασκείτε αμελώς την ιατρική. Και κομπλεξικοί είστε εσείς που αντί να σωπάσετε και να παραδεχτείτε τα λάθη σας τάσσεστε εναντίον συγγενών.Αν χάνατε συγγενή από ιατρικό λάθος τι θα κάνατε εσείς;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Μιλώ έχοντας χάσει συγγενικό πρόσωπο από αμέλεια κι ασυνέπεια γιατρού και φυσικά ακολουθήθηκε η νομική οδός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕς ΝΟΤΕΣ. ΦΑκαιΛα(κι). Δεν ντρεπεστε λίγο λεω εγω. Που ζητατε και τα ρέστα με το χαλι που εχει η υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕς ΝΟΤΕΣ. ΦΑκαιΛα(κι). Δεν ντρεπεστε λίγο λεω εγω. Που ζητατε και τα ρέστα με το χαλι που εχει η υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή