Οι άδειες των ακτινολόγων

Κλιμακωτό σύστημα αδειών ακτινοπροστασίας, θα ισχύσει για τους ακτινολόγους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Λοβέρδος είχε αναφερθεί πρόσφατα στο θέμα, σημειώνοντας ότι ακτινολόγοι του ΕΣΥ λαμβάνουν ετησίως 174 μέρες άδειας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οδηγεί στο αίτημα για νέες προσλήψεις.

Η διάταξη που προωθεί ο υπουργός Υγείας αναφέρει τα εξής:

'Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό προστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:

  • Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
  • Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
  • Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 42 συνεχών ημερών.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται με επιπλέον δοσίμετρο χειρός ή δακτύλων, οι άδειες χορηγούνται κατά τα ως άνω, λαμβάνοντας υπόψη ταυτοχρόνως και τα αντίστοιχα όρια αθροιστικών δόσεων για την άκρα χείρα.

Οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 3 του ν.δ. 4111/1960 (Α΄ 163), 13 του β.δ. 993/1966 (Α΄271), 2 παρ. 2 του ν. 1821/1988 (Α΄271), 74 παρ. 1 εδάφιο 4 του ν. 2071/1992 (Α΄149), καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης, καταργούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου