Επιστολή στον Υπουργό Υγείας - Γραφειοκρατία και Παραλογισμός στα Νοσοκομεία

Άρθρο του Πάρη Αποστολόπουλου  (papo's log)

Γενάρης 2011
Κύριε Υπουργέ

Την περασμένη εβδομάδα είχα ένα τροχαίο ατύχημα. Μετά από λίγο ένα ασθενοφόρο με παρέλαβε και με παρέδωσε στα έκτακτα του Γενικού Κρατικού- Αγ. Παντελεήμονα στην Νίκαια. Μετά από κάποιες ώρες και μπορώ να ομολογήσω από τις αρκετά τίμιες προσπάθειες των νέων γιατρών που αναλάμβαναν τα περιστατικά αλλά και των έμπειρων νοσοκόμων - μου έκανα κάποια ράμματα, εξετάσεις και έφυγα. Η κατάσταση στα έκτακτα ιατρεία είναι πραγματικά τριτοκοσμική και απορώ πως οι γιατροί μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Μια παρατήρηση - λοιπόν σχετικά με την οργάνωση για την οποία θα ήθελα μια καλή εξήγηση από εσάς ή κάποιον υπεύθυνο.


1. Ερώτηση 
Δεν υπάρχει οργάνωση στον τρόπο λειτουργίας τους. Κατά την διάρκεια της παραμονής μου έπρεπε να μετακινηθώ στο νοσοκομείο με την βοήθεια τραυματιοφορέα σε διάφορους ορόφους για να επισκεφθώ διάφορα όργανα - ακτίνες , υπερήχους κτλ κτλ Με αυτό τον τρόπο είχα δεσμεύσει μια ευγενέστατη νοσοκόμα η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους ασθενείς την ώρα που έφθαναν με μεγάλο αριθμό. 
Ερώτηση: Γιατί τα έκτακτα ιατρεία των νοσοκομείων δεν είναι σχεδιασμένα πιο έξυπνα έτσι ώστε στην σειρά - και στον ίδιο όροφο να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα όργανα και υπηρεσίες και οι ασθενείς να μην πρέπει να κάνουν ταξίδια δεξιά και αριστερά. Εργαστήρια, τομογράφοι, κτλ κτλ . Με αυτό τον τρόπο η μετακίνηση θα γίνεται πιο γρήγορα και θα υπάρχει κάποιο είδος αλυσίδας - chain - επίσης θα γίνεται πιο γρήγορα η εξυπηρέτηση. Τέλος το προσωπικό σας θα αυξήσει την παραγωγικότητα του με το να εξυπηρετεί ασθενείς και όχι να περιμένει! Οι της διοίκησης στα εκάστοτε νοσοκομεία έχουν τις απαραίτητες γνώσεις διοίκησης τέτοιων οργανισμών - έτσι ώστε να αντιληφθούν τα λειτουργικά προβλήματα της καθημερινότητας;

Μετά από μία εβδομάδα οι γιατροί με συμβούλεψαν να τους ξαναδώ έτσι ώστε να μου αφαιρεθεί η προστασία του τραύματος. Να σημειώσω ότι τα ράμματα κατά γενική ομολογία έγιναν αρκετά προσεκτικά και δεν υπήρξε προχειροδουλειά. Με ενημέρωσαν λοιπόν το ίδιο βράδυ να τηλεφωνήσω στην υπηρεσία 1535 για να κλείσω ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο (ακόμα στο ίδιο). Ακολούθησα τις οδηγίες τους και την επόμενη τηλεφώνησα. 


2.Ερώτηση
Το αυτόματο σύστημα 1535 δεν είναι και τόσο άσχημο θα έλεγα, σχετικά πρακτικό και νομίζω κάνει την δουλειά του - αλλά θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα στους ασθενείς να μιλήσουν με κάποιο αντιπρόσωπο σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί άκρη. Συγκεκριμένα για μένα, έπρεπε να βγάλω την προστασία του τραύματος συγκεκριμένη μέρα αλλά το σύστημα δεν μπορούσε να μου προσφέρει σωστή ημερομηνία. Το προτεινόμενο ραντεβού ήταν 2 εβδομάδες μετά όπου και θα έχω ήδη αφαιρέσει τα ράμματα!

Αφού δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη ξεκίνησα μια σειρά τηλεφώνων στο ίδιο το νοσοκομείο. Μετά από 2-3 τηλέφωνα, από τον έναν στον άλλο κατέληξα σε μια ευγενέστατη νοσοκόμα η οποία τελικά μετά από ώρα είδα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι ήταν και η υπεύθυνη στο τακτικό ιατρείο χειρουργικής! Μέσα στο χαμό του τακτικού ιατρείου - πραγματικά παραλογισμός - η κυρία αυτή είχε την ηρεμία και την ευγένεια να μου μιλήσει να με ακούσει και να μου πει να περάσω κατευθείαν για να με εξυπηρετήσουν κατά - προτεραιότητα! Έτσι και έγινε λοιπόν, καταφθάνω σε συγκεκριμένη κλινική (Μαντούβαλου) και πάω στο ισόγειο και γραφείο 4 όπου και ήταν τακτικό ιατρείο χειρουργικής. Η ίδια νοσοκόμα που πριν μια ώρα είχα μιλήσει στο τηλέφωνο μου έδωσε ένα χαρτάκι προτεραιότητας και μου είπε να πάω για τα διαδικαστικά - ένας πραγματικά παραλογισμός γραφειοκρατίας και ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ εργασίας ξεκινάει εδώ.

Με το χαρτί από το ιατρεία πάω σε μια πρώτη κυρία στην είσοδο της κλινικής η οποία μάλιστα στην αρχή αρνήθηκε να με εξυπηρετήσει γιατί ο γιατρός μέσα στον χαμό είχε γράψει λάθος ημερομηνία στο χαρτάκι.Όπως και να έχει το ξεπερνάμε. Το μόνο που κάνει η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι με αργή ταχύτητα σε καταγράφει σε έναν υπολογιστή τα στοιχεία και να σου εκτυπώσει ένα χαρτί για το είδος της επίσκεψης (2 λεπτά δουλειά). Να σημειώσω ότι φαίνεται τα νοσοκομεία να μην έχουν τα μέσα να χρησιμοποιήσουν την κάρτα ΑΜΚΑ - για να δουν ποιος είσαι και τι ασφάλιση έχεις (Ερώτηση για την κάρτα ΑΜΚΑ μετά). Μετράμε για την ώρα μια υπάλληλο, η οποία με στέλνει σε δίπλα υπάλληλο ,το ταμείο, για να πληρώσω τα 5 euro.Το ταμείο εκτυπώνει μέσα σε 30 δεύτερα ένα ακόμα χαρτί - νόμιμη απόδειξη και προς μεγάλη μου έκπληξη με στέλνει σε τρίτο γραφείο - το πρωτόκολλο. Το οποίο παίρνει τα χαρτιά από τις 2 προηγούμενες κυρίες και γράφουν (εν έτη 2010 - σε βιβλίο τεράστιο- τα στοιχεία από μηχανογραφημένο χαρτί ) και μου δίνουν ακόμα μια κάρτα.Συλλογή άχρηστων εντύπων.

3.Ερώτηση
Κύριε υπουργέ, κύριε διοικητή του νοσοκομείου - για ένα πολύ απλό πράγμα πέρασα από 3 διαφορετικά γραφεία και ο ένας έγραφε από τον άλλο την ίδια πληροφορία. Σας ρωτώ το βρίσκεται λογικό; Πληρώνουμε τόσους υπαλλήλους για να κάνουν τι - να μου δίνουν ο καθένας από ένα εκτυπωτικό της ίδιας πληροφορίας; Στοιχηματίζω ότι το νοσοκομείο δεν έχει σε μεγάλο βαθμό ενοποιημένο σύστημα - άλλο σύστημα το πρωτόκολλο (χειροκίνητο) άλλο η υποδοχή άλλο το ταμείο! Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές ότι θα μπορούσατε να βάλετε 2-3 λογικούς ανθρώπους να παρακολουθήσουν το πως λειτουργεί ένας οργανισμός και να σας βρουν 100 τέτοια οργανωτικά λάθη. Αν θέλετε με όλο το σεβασμό - μπορώ να προσφέρω τον ελεύθερο μου χρόνο και να σας κάνω αυτή την δουλειάΔΩΡΕΑΝ!!!!

Για να μην κουράζω είναι φανερό ότι σε πολλά σημεία έχετε υπαλλήλους που απλά έχουν δημιουργηθεί γραφειοκρατικές δουλειές για να δικαιολογούν τις θέσεις τους και επίσης ότι δεν υπάρχει στρατηγική βασικής μηχανογράφησης του νοσοκομείου. Για να μην θεωρηθώ λαϊκιστής θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να σκεφτείτε θέσεις όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να προσφέρουν έργο και όχι να κάνουν την ζωή του πολίτη δύσκολη και μετά άλλα μέτρα - μετατάξεις απολύσεις κτλ.

4.Ερώτηση
Σε ότι έχει να κάνει με τα τακτικά ιατρεία. Έχει γίνει μια προσπάθεια να λειτουργούν βάση της υπηρεσίας 1535 και αυτό είναι καλό. Αρκετοί ηλικιωμένοι ουσιαστικά στο έλεος του γιατρού και του ραντεβού πραγματικά κάνουν σαν τρελοί για το να ταλαιπωρηθούν λιγότερο, σε κοιτάνε στα μάτια αν τους πεις ότι τους δίνεις την σειρά και αρπάζουν με μανία το χαρτάκι προτεραιότητας. Αυτό που είδα όμως είναι ότι τα τακτικά ιατρεία - εκτός από τα κανονικά ραντεβού α) πρέπει να εξυπηρετήσουν τους κατά προτεραιότητα ασθενείς (στο τέλος βέβαια όπως εγώ) αλλά και β) ασθενείς που ξαφνικά τους στέλνουν άλλοι γιατροί από το ίδιο το νοσοκομείο. Ξέρετε εμείς οι Έλληνες πόσο σταθεροί είμαστε στον σεβασμό του συνανθρώπου και της σειράς. Δεν είναι καθόλου ωραία να βλέπεις 2 ανθρώπους 70 ετών ο ένας να ξεροσταλιάζω επί ώρες με το μαγικό του χαρτάκι και περιμένει την ώρα και την στιγμή και ξαφνικά κάποιος άλλος να μπαίνει στο ιατρείο επειδή ο φίλος γιατρός από τον πάνω όροφο τηλεφώνησε και έπρεπε να μπει κτλ κτλ. Βάλτε μια τάξη - έναν τρόπο λειτουργίας και μην αφήνετε τους γιατρούς να αυτό - οργανώνονται δεν είναι η δουλειά τους, ούτε έχουν κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα στο management - μερικές φορές ακόμα και του ίδιου τους χρόνου!

Τέλος μια ερώτηση για την κάρτα του ΑΜΚΑ τι είναι γιατί υπάρχει και πως το ίδιο το ΙΚΑ δεν του χρησιμοποιεί (ενώ αυτό μου την έδωσε).Σε μερικές μέρες θα βγάλω τα ράμματα επειδή πάλι μπορώ από το 1535 να κλείσω ραντεβού - σκέφτηκα να επισκεφθώ ένα από τα παραρτήματα του ΙΚΑ στις περιοχές που μένω. Μιας και έχω γράψει παλιότερα για το τοπικό μου ΙΚΑ (Αιγάλεω) ότι θα έπρεπε να καταστραφεί και απολυθούν 100% όλοι όσοι δουλεύουν εκεί μέσα - θεωρώ είναι απολίθωμα δημόσιας υπηρεσίας της δεκαετίας του - θέλησα να κλείσω στο γειτονικό Χαΐδάρι. 

5.Ερώτηση
Καθώς λοιπόν επικοινώνησα στο τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΑ και εκείνη την στιγμή δεν είχα πρόχειρο τον αριθμό ασφαλισμένου αλλά την κάρτα ΑΜΚΑ ο υπάλληλος μου είπε ότι δεν μπορεί να με εξυπηρετήσει με αυτό τον κωδικό - μάλιστα εκνευρισμένος βαρέθηκε ελάχιστα να κάνει μια μικρή ερεύνα στο πληροφοριακό σύστημα για να με ψάξει με το όνομα. Αναρωτιέμαι κύριοι, στα νοσοκομεία δεν την χρησιμοποιούν την κάρτα δεν την κοιτάνε καν, το ΙΚΑ φαίνεται ότι δεν το ενδιαφέρει τελικά η κάρτα του ΑΜΚΑ τι είναι και πότε θα γίνει μια βασική προσπάθεια ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και κάθε παρατήρηση η ενέργεια βελτίωσης από υπεύθυνο είναι ευπρόσδεκτη.

Ένας απλός φορολογούμενος πολίτης
(το post αυτό το έγραφα κατά κομμάτια όλες αυτές τις μέρες με την περιπέτεια μου)

Σημείωση: Ο Πάρης είναι από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος blogger στην Ελλάδα (κάπου το 2003)




Dr tSiLi απάντησε...






Τα συγχαρητήρια μου κ. Αποστολόπουλε και ελπίζω να ξεπεράσατε το πρόβλημα υγείας σας.


Εκπληκτικό άρθρο – επιστολή λόγω αντικειμενικότητας και ρεαλισμού για την κατάσταση που βιώνει κάθε ασθενής στο δημόσιο νοσοκομείο…


Προτάσεις υπάρχουν αλλά η υλοποίηση τους δεν προχωρά λόγω σκοπιμοτήτων και ανοργανωσιάς!


Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών θα έπρεπε να λειτουργεί αυτόνομα με ειδικευμένο προσωπικό! Αυτό που βλέπεται ξέρετε πως λειτουργεί; Κάθε κλινική κατεβάζει τους ιατρούς της Ειδικευόμενους κύρια και έναν επιβλέποντα Επιμελητή να εξετάσει εκατοντάδες ασθενείς. Μέσος όρος αναμονής 4 ώρες. 
Δεν υπάρχει καν η ειδικότητα της επειγοντολογίας...


Που βρίσκεται η σκοπιμότητα;


Ελέγχουν οι διευθυντές και οι επιμελητές ποιους θα εισάγουν στην κλινική τους και ποιους όχι. Πέρα ότι σε διάφορα μεικτά περιστατικά χάνεται πολύτιμος χρόνος μεταξύ ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μέχρι να αποφασίσουν που θα καταλήξει το περιστατικό.


Ιατρός σε εργασία 32 ώρες σερί με ζήτημα να αναπαύεται 1 – 2 ώρες. Καταλαβαίνετε την επικινδυνότητα! Δεν είναι ζήτημα μόνο ποιοτικής εργασίας του ιατρού αλλά ζήτημα αξιοπρέπειας προς την παροχή ΥΓΕΙΑΣ στους συμπολίτες μας. 


Συγχωρέστε με αλλά δε θα ήθελα να με εξετάσει ιατρός μετά από 8ωρη συνεχή εργασία. Κατά πόσο μετά από 20ώρο.


Προ 2ετίας καταφέραμε να θεσμοθετηθεί το ΡΕΠΟ μετά την εφημερία αλλά δεν κάνουμε χρήση, διότι δεν επαρκεί το προσωπικό την επομένη της γενικής εφημερίας.
Και άλλα πολλά! 


Φανταστείτε από τους 500 ασθενείς που επισκέπτονται το κάθε νοσοκομείο οι 20 να έγραφαν τις εμπειρίες τους σε BLOGS. Σίγουρα κάτι θα άλλαζε!


Ο Αγανακτισμένος ειδικευόμενος Παθολογίας Του Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν. Νέας Ιωνίας
Dr tSiLi (Ηλίας Τσέρκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου